Przed Świętami został zorganizowany Konkurs Cukierniczy Zostań cukiernikiem w domu - Moje Świąteczne Ciasto.
Zadaniem było wykonanie ciasta świątecznego o dowolnym kształcie i dowolnej wielkości a następnie przedstawienie swojej pracy w prezentacji Power Point w określonym przez regulamin schemacie. Jury w skład którego wchodzili: dwóch nauczycieli z naszej szkoły, Pedagog szkolny, oraz osoby poza szkoły z doświadczeniem cukierniczym jednogłośnie nagrodziło:
Urszulę Tarnawską z 2RS za domek z piernika na drugim miejscu Natalię Szpunar, która przygotowała pierniczki i tort oraz Wiktorię Solecką z 3AS, zaś na trzecim Amadeusz Gubernak z 2RG. Wszyscy uczestnicy zaprezentowali tradycje związane z piernikiem w Polsce i w Europie. Przedstawili precyzyjnie etapy przygotowania ciast oraz wykazali się inwencją twórczą i wysokim poziomem estetyki w ozdabianiu pierników. Wszystkim uczestnikom serdecznie dziękujemy za chęć wzięcia udziału, a zwycięzców po powrocie do szkoły czekają dyplomy i nagrody.
Ze względu na zmianę daty ferii zimowych i w związku z tym przesunięcie I semestru do 5.02.2020 r, praktyka zawodowa ( jeden dzień w tygodniu w II semestrze) dla klas: 3BT – kelner, 3FT – technik hotelarstwa, 3GT – technik obsługi turystycznej odbędzie się również w zmienionym terminie:
Klasa 3BT – kelner ma czwartek wolny od zajęć edukacyjnych, przeznaczony na realizację projektu edukacyjnego od 11.02.2021 r.
Klasa 3FT – technik hotelarstwa ma piątek wolny od zajęć edukacyjnych, przeznaczony na realizację projektu edukacyjnego od 12.02.2021 r.
Klasa 3GT – technik obsługi turystycznej ma wtorek wolny od zajęć dydaktycznych, przeznaczony na realizację projektu edukacyjnego od 9.02.2021 r.
W związku z Rozporządzeniem Ministra Edukacji z dnia 18 stycznia 2021 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie czasowego ograniczenia funkcjonowania jednostek systemu oświaty w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19 i art. 30b ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. – Prawo oświatowe (Dz. U. z 2020 r. poz. 910 i 1378 oraz z 2021 r. poz. 4) oraz rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej z dnia 12 sierpnia 2020 r. w sprawie czasowego ograniczenia funkcjonowania jednostek systemu oświaty w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19 (Dz. U. poz. 1389, 1830, 1859, 1870, 1960 i 2087).
Od dnia 19 stycznia 2021 r. do dnia 31 stycznia 2021 r. ograniczone jest stacjonarne funkcjonowanie Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie, szkoła kontynuuje nauczanie na odległość z wykorzystaniem Platformy VULCAN - dziennika elektronicznego i Platformy Microsoft Office 365 zgodnie z regulaminem nauczania zdalnego.
Zobowiązuję nauczycieli do przestrzegania punktualności rozpoczynania lekcji, do systematyczności w prowadzeniu dokumentacji i stosowania zapisów w zmienionym kalendarium oceniania /Zarządzenie nr 70/2020/.
Uczniowie, którzy z powodu ważnych przyczyn nie mogą uczyć się w domu będą mieć zapewnioną realizację zajęć zdalnych w szkole. Wychowawcy klas zgłoszą tych uczniów w sekretariacie szkoły. Opiekę nad wymienionymi uczniami sprawować będą wychowawcy internatu i nauczyciele bibliotekarze.
Uczniowie klas maturalnych będą mogli uczestniczyć w konsultacjach w szkole indywidualnie lub w małych grupach, po zgłoszeniu udziału w konsultacjach do wychowawcy klasy, który zobowiązany jest zgłosić uczniów do wicedyrektorów szkoły. Terminy konsultacji będą podane oddzielnym komunikatem po ustaleniu grup.
Zajęcia w ramach praktycznej nauki zawodu będą prowadzone stacjonarnie w pracowniach szkolnych w grupach umożliwiających zachowanie dystansu społecznego, w wymiarze nieprzekraczającym 10 godzin tygodniowo według harmonogramu. Za utrzymanie dystansu społecznego odpowiada nauczyciel prowadzący zajęcia.
Informujemy, że 18 stycznie 2021 jest dla uczniów dniem wolnym od zajęć dydaktycznych tzw. dyrektorski. W szkole trwają egzaminy z kwalifikacji, nauczyciele wykonują zadania zlecone przez dyrektora szkoły według następującego harmonogramu:
Zespół humanistyczny godz.8.00-12.00 praca z dokumentacją, samodoskonalenie, sprawozdanie z I półrocza, ocena jakości nauczania zdalnego, spotkanie na Teams z wicedyrektorem 9.00 – 10.00
Zespół matematyczno-przyrodniczy godz.8.00-12.00 praca z dokumentacją, samodoskonalenie, sprawozdanie z I półrocza, ocena jakości nauczania zdalnego, spotkanie na Teams z wicedyrektorem 8.00-9.00
Zespół Języków obcych godz.8.00-12.00 praca z dokumentacją, samodoskonalenie, sprawozdanie z I półrocza, ocena jakości nauczania zdalnego
Zespół wychowania fizycznego godz.8.00-12.00 praca z dokumentacją, samodoskonalenie, sprawozdanie z I półrocza, ocena jakości nauczania zdalnego, spotkanie na Teams z wicedyrektorem 10.00-11.00
Zespół języków obcych godz.8.00-12.00 praca z dokumentacją, samodoskonalenie, sprawozdanie z I półrocza, ocena jakości nauczania zdalnego, spotkanie na Teams z wicedyrektorem 11.30 -12.00
Zespół Hogatur godz.8.00-12.00 praca z dokumentacją, samodoskonalenie, sprawozdanie z I półrocza, ocena jakości nauczania zdalnego, spotkanie na Teams z wicedyrektorem 10.00-11.00
Zespół Wychowawczy godz.8.00-12.00 praca z dokumentacją, samodoskonalenie, sprawozdanie z I półrocza, ocena jakości nauczania zdalnego, spotkanie na Teams z wicedyrektorem 8.30-9.30
W dniu 7 stycznia odbyła się XII Olimpiada Wiedzy Hotelarskiej online - etap okręgowy.
Tytuł przewodni: „Działania proekologiczne w nowoczesnym hotelarstwie i gastronomii”. Szkołę reprezentowali: Michał Skrobacz z klasy 2EG i Julia Szyszka z klasy 4FT. Gratulujemy!
Dziękuję za pomoc nauczycielom w przygotowaniu - sekretarz Okręgu nr 5 Danuta Richert
Zdający zgłaszają się na godzinę przed egzaminem z dowodem tożsamości. Dokładny harmonogram, procedury organizacji w warunkach Covid 19 oraz informacje o przyborach znajdują się w dzialeDla ucznia / Egzaminy, pomoce, terminy. Prosimy o dokładne zapoznanie się z wymienionymi dokumentami.