Zawód: 512001
"Kucharz jest artystą, a gotowanie sztuką" - nigdy nie powstaną dwa identyczne obrazy ani.... potrawy. Niezwykle ważna dla zawodu kucharza jest dobra organizacja pracy, wrażliwość smakowa, wyobraźnia oraz zmysł artystyczno- estetyczny. Dzięki tym cechom każda stworzona potrawa, deser czy napój staje się dziełem sztuki zarówno dla oczu jak i dla podniebienia. Zadania zawodowe wykonywane przez kucharza to wszystkie czynności związane z przygotowywaniem potraw i napojów w różnorodnych zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych. Wiedza zdobyta w szkole jest istotna, lecz najważniejsza jest praktyka zdobyta w pracy w warsztatach szkolnych w naszej szkole.
Kwalifikacja: HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań - egzamin na koniec trzeciej klasy
W trakcie nauki uczeń nabędzie umiejętności:
- przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów
- wydawania potraw
- stosowania receptur gastronomicznych
- współpracy w zespole
- komunikacji interpersonalnej
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej
- wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw
- przechowywania i utrwalania żywności
Jakie dodatkowe umiejętności uczeń może zdobyć w szkole?
Szkoła organizuje:
- kursy, np. kurs barmański, baristy, carvingu, cukierniczy,
- pokazy: np. kuchni molekularnej,
- konkursy "pod okiem" mistrzów kulinarnych
- wyjazdy na targi branżowe,
- pracę w ramach patronatu klas.
Dzięki temu nauczysz się: łączyć kreatywność z wiedzą z zakresu nowych technik kulinarnych, nowatorskiego serwowania potraw i aranżacji stołów, poznasz tajniki food design'u w sztuce kulinarnej.
Jakie kwalifikacje uzyskuje uczeń?
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
Jakie dodatkowe zajęcia?
Szkoła realizuje:
- zajęcia dla uczniów w ramach Studia kulinarnego i Szkolnej Akademii Smaku,
- zajęcia w kółku barmańskim,
- zajęcia w szkolnym teatrze Megakreacji,
- projekty w ramach programów z Unii Europejskiej,
- wyjazdy studyjna na dwa, trzy dni do zaprzyjaźnionych szkół z zagranicy: Niemcy, Ukraina, Słowacja.
Możliwości zatrudnienia:
- wszelkiego rodzaju podmioty gospodarcze zajmujące się prowadzeniem działalności gastronomicznej: bary szybkiej obsługi, punkty małej gastronomii, szpitale, szkoły,
- przedszkola, internaty,
- stołówki prowadzone przez zakłady pracy,
- restauracje, kawiarnie, hotelowe zakłady gastronomiczne,
- przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych.
Zajęcia praktyczne w klasie I jeden dzień w tygodniu w klasie II dwa dni w tygodniu, w klasie trzeciej dwa dni w tygodniu organizuje szkoła we własnych warsztatach szkolnych, stołówce szkolnej lub w restauracjach pod kierunkiem nauczyciela.
Zewnętrzny egzamin zawodowy dla zawodu kucharz z kwalifikacji: HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań jest przeprowadzany przez OKE na terenie szkoły. Na wniosek absolwenta, do dyplomu dołącza się Europass - Suplement zawierający opis zawodu i kwalifikacji. Europass wydany jest w języku polskim i angielskim. Uzyskany dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe honorują kraje Unii Europejskiej. Absolwenci szkoły branżowej mogą kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia.