Dzień Otwarty
Jak zaplanować podróż w chmurach? Od mapy po start - spotkanie z pilotem
Dnia 27 marca 2025 roku, w ZSG odbyło się spotkanie edukacyjne w ramach projektu „Ciekawa lekcja”, realizowanego przez Wyższą Szkołę Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie. Projekt ten jest skierowany do uczniów szkół ponadpodstawowych, a celem jego jest wspieranie rozwoju nauczycieli i podnoszenie jakości kształcenia w szkołach. Ponadto umożliwia rozwinięcie współpracy między nauczycielami a uczelniami wyższymi, co sprzyja wymianie doświadczeń i nawiązywaniu długofalowych relacji edukacyjnych. W spotkaniu wzięli udział uczniowie klasy 4CS technik hotelarstwa, a lekcję poprowadził dla nich nauczyciel akademicki WSIiZ w Rzeszowie, zawodowy pilot pan Borys Winiarczyk.
Spotkanie rozpoczęła Pani B. Ząbek nauczyciel przedmiotów hotelarskich w ZSG, która powitała zaproszonego gościa oraz wszystkich uczestników spotkania. Następnie, Pan Borys przedstawił temat lekcji: „Jak zaplanować podróż w chmurach? Od mapy po start”, w której omówił etapy planowania podróży samolotem. Po części wykładowej, uczniowie mieli możliwość uczestniczenia w dyskusji, która była bardzo aktywna, a uczniowie wykazywali duże zainteresowanie tematem, szczególnie w kontekście przyszłej pracy zawodowej w branży turystyczno-hotelarskiej m.in. lotniczej. Po wykładzie uczniowie w losowo wybranych grupach wykonali przygotowaną przez wykładowcę kartę pracy, w której zaplanowali podróż z Warszawy do wybranego miasta na świecie, biorąc pod uwagę: cel podróży, odległość, plan lotu, dokumenty podróżne, bagaż itp. Uczniowie chętnie również zadawali pytania m.in. na temat organizacji podróży osób niepełnosprawnych. Udział w spotkaniu uświadomił młodzieży, jak ważne są podstawowe zasady bezpieczeństwa i procedury przed wylotem. „Ciekawa lekcja” okazała się skutecznym narzędziem w poszerzaniu wiedzy uczniów na tematy praktyczne, przydatne w ich przyszłej pracy zawodowej jak i życiu prywatnym. Zapraszamy do galerii.
Smaki Podkarpacia
W dniu 26 marca 2025 r. w Zespole Szkół Gospodarczych w Rzeszowie odbyła się XV edycja szkolnego konkursu kulinarnego „Smaki Podkarpacia”. Jednym z celów konkursu jest kultywowanie i pogłębianie wiedzy o podkarpackiej tradycji kulinarnej oraz łączenie w potrawach tradycji ze współczesnością. Tematem przewodnim tegorocznej edycji był ser twarogowy.
Do konkursowego jury zostali zaproszeni goście, przedstawiciele Spółdzielni Mleczarskiej MLEKOVITA w Trzebownisku p. Dorota Barcińska i p. Kamil Szopa oraz kucharz rzeszowskiej restauracji Konrad Sowa. Konkurs kierowany do uczniów ZSG jak co roku, cieszył się dużym zainteresowaniem. W tegorocznych zmaganiach udział wzięło sześć dwuosobowych zespołów uczniów klas pierwszych, drugich i trzecich. Wszyscy uczestnicy doskonale wywiązali się z zadania.
I miejsce Zuzanna Kasprzyk i Adrian Tarka z klasy 1A - "Serniki w trzech odsłonach"
II miejsce Snizhanna Kalavai i Anton Huba z klasy 3P - "Podkarpacki przysmak twarogowy w doborowym towarzystwie smaków słowiańskich"
III miejsce Sandra Patruś i Sofiia Shvaika z klasy 2R - "Sernik gruszkowy"
Organizatorki Marta Lewek i Joanna Janda dziękują za współpracę. Zapraszamy do galerii.
Spotkanie Klubu Czytelniczego z pisarką Olgą Żuk
24 marca 2025 r. na zaproszenie Pani kierownik Filii nr 16 WiMBP w Rzeszowie mgr Sabiny Dobrowolskiej uczniowie należący do Klubu Czytelniczego MAM Book wzięli udział w spotkaniu autorskim z Panią Olgą Żuk, autorką powieści "Dzieci żar-ptaka".
Spotkanie prowadziła Pani Sylwia Wierzbińska - instruktorka Działu Udostępniania Zbiorów WiMBP w Rzeszowie. Autorka bardzo chętnie odpowiadała na pytania zarówno prowadzącej jak i naszych uczniów.
Podczas spotkania dowiedzieliśmy się wiele o mitologii słowiańskiej zawartej w książce, pracy pisarki i jej pasji. Był też czas na zdjęcia i autografy na książkach, które otrzymaliśmy w prezencie. Zapraszamy do galerii.
VII Międzyszkolny Turniej Wiedzy o Sztuce
W dniu 19.03.2025 r. odbył się w naszej szkole VII Międzyszkolny Turniej Wiedzy o Sztuce. Barok, nad którym Patronat Honorowy objęli: Prezydent Miasta Rzeszowa, Kuratora Oświaty w Rzeszowie oraz Dyrektor Podkarpackiego Zespołu Placówek Wojewódzkich w Rzeszowie, a Patronat Medialny Miesięcznik Społeczno – Kulturalny „Nasz Dom – Rzeszów”. W imieniu gospodarzy powitała przybyłych wicedyrektor mgr Katarzyna Leńczyk, a w imieniu gości inspektor Wydziału Edukacji w Rzeszowie mgr Marta Pytko. Do konkursu zgłosiło się 14 drużyn. W rywalizacji wzięło udział 13 trzyosobowych zespołów.
I miejsce zajęła drużyna z I Liceum Ogólnokształcącego w Rzeszowie w składzie: Emilia Majka, Mikołaj Pączek i Karolina Szura,
II miejsce - także drużyna z I Liceum Ogólnokształcącego w Rzeszowie w składzie: Magdalena Bednarczyk, Martyna Bieniek i Maja Jarecka,
a III - drużyna z Zespołu Szkół Plastycznych w Rzeszowie w składzie: Dominika Furdak, Tatiana Rzeszut, Laura Skalska.
Natomiast wyróżnienia przypadły drużynie z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie w składzie: Katarzyna Korbecka, Weronika Leśniak i Zuzanna Lib oraz drużynie z I Liceum Ogólnokształcącego w Rzeszowie w składzie: Karolina Kochman, Sylwia Zatorska i Dominika Pałach.
Tytuł najlepszego przewodnika zaś otrzymała uczennica naszej szkoły - Zuzanna Lib z klasy 3cs, a za najlepszego wykonawcę szkicu została uznana Karolina Kochman z I Liceum Ogólnokształcącego w Rzeszowie. Zapraszamy do galerii.
...
W Turnieju wzięły udział następujące szkoły: I Liceum Ogólnokształcące w Rzeszowie, XI Liceum Ogólnokształcące w Rzeszowie, Zespół Szkół Plastycznych w Rzeszowie. Zespół Szkół Nr 1 w Rzeszowie, Zespół Szkół Nr 2 i Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie.
W ramach korelacji międzyprzedmiotowej pomiędzy turami Turnieju odbyły się pokazy: ubiorów barokowych (opracowany przez mgr Barbarę Gromadzką) i wyrobu cukierniczego inspirowanego siedemnastowieczną architekturą świecką (przygotowany przez mgr Joannę Jandę i mgr inż. Weronikę Ząbek).
Rywalizację uczestników oceniało kompetentne Jury: dr Elżbieta Biesiadecka (historyk, pracownik naukowy Wydziału Historii UR), mgr Alicja Kuśta ( historyk sztuki), mgr Rafał Podsobiński (artysta grafik, pracownik Wydziału Sztuk Pięknych UR).
...
W prace związane z przygotowaniem i przeprowadzeniem Turnieju zaangażowani byli: mgr Dorota Adamiec-Strent, mgr Katarzyna Bomba, mgr inż. Dorota Buczko, mgr Małgorzata Cios, mgr Maria Fudali, mgr Barbara Gromadzka, mgr Joanna Janda, mgr inż. Małgorzata Paśko, mgr inż. Danuta Richert, mgr inż. Danuta Rybka, mgr Renata Szajna, mgr Grzegorz Wałecki, mgr inż. Weronika Ząbek oraz pracownicy administracji i obsługi: p. Jacek Baran, p. Mateusz Bekier, p. Adam Borowiec, mgr Marzena Drąg, mgr Bernadeta Olechowska, p. Andrzej Przywara i p. Danuta Ruszała pod kierunkiem mgr Anety Szeli-Łagowskiej.
Do pomocy przy organizacji Konkursu włączyli się następujący uczniowie: Oliwia Chmura, Miłosz Dudek, Julia Lew i Nadia Wojtanowicz z klasy 1d, Bartosz Winiarz i Wiktor Głowiak z klasy 1s, Eliza Lew, Amelia Lewandowska, Weronika Walat i Weronika Woszczyna z klasy 2c, Sandra Czerwińska i Jagoda Malinowska z klasy 3cs, Diana Chyrva, Anastasiia Khyl, Maria Ped, Martina Radchenko i Yuliia Starchenko z klasy 3es, Norbert Gniewek z klasy 4as, Wiktoria Łakomy (prowadzenie) z klasy 4bs, Gabriela Moskwa z klasy 4es oraz Łucja Kocur z klasy 5es.
Nagrody dla laureatów ufundowała Rada Rodziców przy Zespole Szkół Gospodarczych i anonimowy sponsor. Za przygotowanie i zorganizowanie całości odpowiedzialne były: mgr Bożenna Ochenduszko i mgr Agnieszka Zięba.
Światowy dzień kelnera
25 marca każdego roku obchodzimy Światowy Dzień Kelnera – święto, które w szczególny sposób honoruje pracowników branży gastronomicznej, odgrywających kluczową rolę w kreowaniu atmosfery radości i zadowolenia podczas posiłków. Kelnerzy są niczym „aktorzy” na gastronomicznej scenie, którzy każdego dnia wprowadzają gości w świat niezapomnianych kulinarnych doznań. Światowy Dzień Kelnera ma na celu przypomnienie o znaczeniu tych niezwykłych ludzi, którzy nieustannie dbają o to, aby chwile spędzone przy stole były pełne radości i smaku. Warto w tym dniu szczególnie docenić ich ciężką pracę, zaangażowanie oraz umiejętność tworzenia niezapomnianych chwil. To doskonała okazja, aby wyrazić wdzięczność za ich pasję, profesjonalizm oraz talent do wprowadzania magii w każdej restauracji.
Uczniowie w ten szczególny dzień mogli spokojnie przy stoliku wypić gorący napój przy wspaniałej muzyce. Młodzież była zadowolona za takie miłe chwile, które przygotowała i obsługiwała kl. 3bs, 4ds oraz nauczyciele p. Danuta Richert i p. Wojciech Ożóg. Ten szczególny dzień mogliśmy zorganizować dzięki Dyrekcji ZSG. Dziękujemy również p. Andrzejowi Przywara za pomoc w tym spotkaniu. Wszystkim dziękujemy za tak miłą przerwę – zapraszamy za rok. Zapraszamy do galerii.
Spotkanie Klubu Czytelniczego MAM Book z dziennikarzem Maciejem Orłosiem
19 marca 2025 Klub Czytelniczy MAM Book pod opieka Pani mgr Magdaleny Baran uczestniczył w spotkaniu z dziennikarzem, panem Maciejem Orłosiem, które odbyło się w WSPiA w ramach projektu "Młode Myśli - Wielkie Rozmowy". Podczas niego prelegent podzielił się swoimi doświadczeniami i wskazówkami dotyczącymi sztuki komunikacji i radzenia sobie ze stresem podczas wystąpień publicznych.
Dla nas, członków Klubu Czytelniczego była to okazja, aby zdobyć praktyczną wiedzę od eksperta, który przez lata pracował przed kamerą. Dodatkowo mamy najnowszą książkę Pana Macieja Orłosia z autografem dla Klubu, która zasili biblioteczny księgozbiór.
XX Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Unii Europejskiej "Gwiezdny Krąg"
19 marca 2025 w czytelni szkolnej, 8 uczniów naszej szkoły wzięło udział w pierwszym etapie XX Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Unii Europejskiej "Gwiezdny Krąg".
Spośród nich, Zuzanna Lib, uczennica klasy 3cs zakwalifikowała się do II etapu. Laureatce gratulujemy, życząc dalszych sukcesów.
Międzynarodowy Dzień Gofra
Obchody Dnia Gofra, które wypadają w dniu 25 marca, są doskonałą okazją do spróbowania nowych odmian gofrów.
Cukiernicy z trzeciej klasy pod kierunkiem Pani J. Janda i W. Ząbek, przygotowali propozycje gofrów bąbelkowych (Bubble waffle) oraz gofrów klasycznych. Głównymi dodatkami były owoce, bita śmietana, dżem oraz sos czekoladowy. Tak pysznego dnia, nie mogliśmy przeoczyć w naszej szkole.
EuroGastro 2025
Uczniowie klas 2a, 3cs, 4as uczestniczyli 12 marca w Międzynarodowych Targach Branży Hotelarskiej i Gastronomicznej EuroGastro 2025 w Warszawie. Z zainteresowaniem zwiedzili największe Targi HoReCa w Polsce. Mnóstwo wystawców, gwiazdy kuchni, nowatorskie rozwiązania, degustacje – to wszystko w jednym miejscu.
Po targowych wrażeniach - spacer po Warszawie. Zapraszamy do galerii.
Zabawa z Liczbą π
W piątek 14 marca w Zespole Szkół Gospodarczych obchodziliśmy kolejny rok Dzień Liczby Pi (π), to wyjątkowe wydarzenie, które miało na celu zgłębienie tajemnic jednej z najbardziej intrygujących stałych matematycznych. W tym roku młodzież z ogromnym entuzjazmem włączyła się w różnorodne formy aktywności, które miały na celu uczczenie tej matematycznej ikony. Uczniowie wzięli udział w quizach, testach oraz matematycznych kwadratach, które stanowiły nie tylko doskonały sposób na przyswajanie wiedzy, ale również sprzyjały integracji wśród rówieśników. Zespołowe rozwiązywanie zadań matematycznych rozwijało ich pasje, oraz umiejętności pamięciowe, a także pobudzało wyobraźnię i kreatywność. Dodatkowo, w ramach obchodów Dnia Liczby Pi, uczniowie mieli możliwość poznania matematyki w zupełnie nowy sposób – poprzez odkrywanie historii, ciekawostek oraz poezji Wisławy Szymborskiej, w której liczba π odgrywała istotną rolę.
W atmosferze radości i twórczej energii, uczniowie wykonywali obliczenia oraz uczestniczyli w słuchaniu „Piosenki o liczbie Pi”, co dodatkowo umilało im czas i wprowadzało w temat w sposób przystępny i zabawny. To wydarzenie nie tylko uświetniło obchodzony dzień, ale także pozostawiło w pamięci uczniów trwały ślad w postaci miłości do matematyki i chęci dalszego zgłębiania jej tajemnic. W tym miłym przedsięwzięciu uczestniczyła kl. 2d, oraz nauczyciele p. K. Leńczyk, p. D. Richert, p. L. Żebrakowska. Serdecznie dziękujemy i zapraszamy za rok. Zapraszamy do galerii.
List z Kancelarii Jego Wysokości Króla Hiszpanii Filipa VI
List wysłany przez przedstawiciela Protokołu Dyplomatycznego JW Filipa VI w Palacu Królewskim w Madrycie.
Z polecenia Jego Wysokości, ja Sekretarz Jego Wysokości, odpisuję co następuje:
Jego Wysokość Król Hiszpanii bardzo docenił miłe słowa wysłane pod Jego adresem z okazji urodzin i dziękuje za pamięć. Przesyła Wam również najszczersze pozdrowienia.
Przesyłamy Wam z serca płynące podziękowania.
Bernardo de Lizaur Cuesta
Konkurs Kulinarny w Krakowie
W dniach 6 - 7 marca 2025r. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Krakowie odbył się Małopolski Konkurs Kulinarny pod hasłem "Wiosenne przebudzenie". W wydarzeniu wzięli udział uczniowie z różnych regionów Polski, oraz drużyny zagraniczne.
Z naszej szkoły uczniowie zaprezentowali się w dwóch kategoriach. W kategorii kucharz: Norbert Gniewek z klasy 4 AS pod opieką Pani Katarzyny Bomby, oraz w kategorii Cukiernik: Dmytro Hlushko z klasy 3 RS pod opieką Pani Anastazji Porady. Spośród 40 nadesłanych potraw konkursowych w kategorii Kucharz rywalizowało 18 uczestników oraz 16 uczestników w kategorii Cukiernik pod okiem najlepszych mistrzów. W jury konkursu w kategorii Kucharz zasiadał m.in. szef kuchni oraz znany restaurator Andrzej Polan oraz wielu innych kucharzy, cukierników, restauratorów i barmanów z całej Polski. W oczekiwaniu na wyniki konkursu opiekunowie uczestników wzięli udział w pokazie kulinarnym Mateusza Suligi z Restauracji Artesse w Krakowie.
Zwycięzcą konkursu w kategorii Kucharz został uczeń naszej szkoły Norbert Gniewek z klasy 4 AS. Norbert zdobył I miejsce aż pięć razy na przestrzeni dwóch lat, co świadczy o jego wyjątkowym talencie i dużych umiejętnościach kulinarnych. W kategorii Cukiernik Wyróżnienie zdobył uczeń klasy 3 RS Dymytro Hlushko, dla którego również nie było to pierwsze zwycięstwo. Dla chłopaków duże brawa, a opiekunów gratulacje. Zapraszamy do galerii.
Strona 1 z 3