Zawód: 513102
Technik usług kelnerskich- "arystokrata" wśród gastronomów. W ostatnich latach w Polsce nastąpił dynamiczny rozwój branży hotelarskiej i gastronomicznej, co przekłada się na szerokie możliwości zatrudnienia w tym zawodzie. Technik usług kelnerskich może dodatkowo zdobyć zawód baristy, barmana lub sommeliera, uzupełniając wiedzę i kształcąc umiejętności na kursach. Praca w zawodzie technik usług kelnerskich daje możliwość szybkiego awansu w hierarchii zawodowej. Technik usług kelnerskich pracuje w ciągłym kontakcie z ludźmi, poznaje zwyczaje i kulturę różnych narodów, pogłębia umiejętności językowe. Fachowa obsługa ma ogromny wpływ na renomę zakładu gastronomicznego, dlatego też właściciele restauracji wciąż poszukują profesjonalnych techników usług kelnerskich .
Kto powinien wybrać ten zawód?
Zawód technik usług kelnerskich powinny wybrać osoby, które:
- zainteresowane są pracą w renomowanych restauracjach i hotelach w Polsce i za granicą
- lubią pracę z ludźmi
- cenią różnorodność i wyzwania
- chcą awansować i rozwijać się
- są ciekawe świata
Jakie umiejętności zdobędzie uczeń kształcąc się w zawodzie technik usług kelnerskich?
W trakcie nauki uczeń nabędzie umiejętności:
- promocji oraz sprzedaży usług
- obsługi konsumenta
- planowania i sporządzania karty menu
- rezerwacji usług gastronomicznych
- udzielania informacji gastronomicznej
- rozliczania kosztów zamówienia
- przygotowania sal okolicznościowych i konferencyjnych
- przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów
- pozna zasady miksologii,
- stosowania technik nakrywania stołu
- współpracy w zespole
- komunikacji interpersonalnej
- obsługi specjalistycznych programów komputerowych
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej
Jakie kwalifikacje uzyskuje uczeń kształcący się w zawodzie technik usług kelnerskich?
Szkoła przygotowuje do egzaminu potwierdzającego dwie kwalifikacji w zawodzie:
- HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich - egzamin z tej kwalifikacji odbywa się w drugim półroczu klasy trzeciej
- HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych - uczniowie zdają egzamin po pierwszym półroczu klasy piątej
Uczeń odbywa również 8 tygodniową praktykę zawodową w renomowanych restauracjach i hotelach.
Jakie dodatkowe zajęcia?
Szkoła realizuje:
- zajęcia dla uczniów w ramach Studia kulinarnego i Szkolnej Akademii Smaku,
- zajęcia w kółku barmańskim,
- wyjazdy na targi branżowe,
- obsługi prestiżowych przyjęć okolicznościowych na rzecz środowiska,
- zajęcia w szkolnym teatrze Megakreacji,
- projekty w ramach programów z Unii Europejskiej,
- wyjazdy studyjna na dwa, trzy dni do zaprzyjaźnionych szkół z zagranicy: Niemcy, Słowacja.
Jakie przedmioty rozszerzone?
- Biologia/ wos, język angielski
Zaplecze dydaktyczne szkoły:
- nowoczesne, świetnie wyposażone pracownie technologiczne gastronomiczne,
- nowocześnie wyposażone pracownie obsługi konsumenta,
- pracownie komputerowe,
- kształcenie praktyczne w renomowanych hotelach i zakładach gastronomicznych. Jakość świadczonych usług, profesjonalizm oraz możliwości realizowania się uczniów są priorytetem w wyborze obiektów do odbywania praktyk zawodowych.
Na jakich stanowiskach może być zatrudniony absolwent, który kształcił się w zawodzie technik usług kelnerskich?
Absolwenci tego kierunku potrafią przygotować salę do obsługi konsumentów, nakrywać i dekorować stoły, serwować zamówione potrawy i napoje oraz udzielać porad w zakresie ich doboru. Profesjonalnie obsługują różne przyjęcia, kongresy, targi, bankiety, spotkania, konferencje. Są odpowiedzialni za odpowiednie przyjęcie gości, właściwą atmosferę w zakładzie gastronomicznym, są „żywą reklamą” zakładu gastronomicznego.
Technik usług kelnerskich pracuje jako:
- kelner
- szef obsługi kelnerskiej
- barman
- organizator usług cateringowych
- koordynator ślubny
- manager zakładu gastronomicznego
- organizator imprez okolicznościowych
Czy po ukończeniu szkoły mogę kontynuować naukę?
Absolwent może kontynuować i doskonalić swoje kwalifikacje w ramach studiów licencjackich i magisterskich, na kierunkach: turystyka i rekreacja, hotelarstwo lub innych oraz podnosić swoje kwalifikacje na kwalifikacyjnych kursach zawodowych: Wyższa Szkoła Wschodnioeuropejska w Przemyślu – Bezpieczeństwo żywności, Organizacja i Zarządzanie w Politechnice Rzeszowskiej, Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, Wyższa Szkoła Organizacji Turystyki i Hotelarstwa w Warszawie, Turystyka i rekreacja – Uniwersytet Rzeszowski, Turystyka i rekreacja – Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania Rzeszów.