Zawód: 513102

Technik usług kelnerskich- "arystokrata" wśród gastronomów. W ostatnich latach w Polsce nastąpił dynamiczny rozwój branży hotelarskiej i gastronomicznej, co przekłada się na szerokie możliwości zatrudnienia w tym zawodzie.  Technik usług kelnerskich  może dodatkowo zdobyć zawód baristy, barmana lub sommeliera, uzupełniając wiedzę i kształcąc umiejętności na kursach. Praca w zawodzie technik usług kelnerskich daje możliwość szybkiego awansu w hierarchii zawodowej. Technik usług kelnerskich pracuje w ciągłym kontakcie z ludźmi, poznaje zwyczaje i kulturę różnych narodów, pogłębia umiejętności językowe. Fachowa obsługa ma ogromny wpływ na renomę zakładu gastronomicznego, dlatego też właściciele restauracji wciąż poszukują profesjonalnych techników usług kelnerskich .

Kto powinien wybrać ten zawód?
Zawód technik usług kelnerskich powinny wybrać osoby, które:

  • zainteresowane są pracą w renomowanych restauracjach i hotelach w Polsce i za granicą
  • lubią pracę z ludźmi
  • cenią różnorodność i wyzwania
  • chcą awansować i  rozwijać się
  • są ciekawe świata

Jakie umiejętności zdobędzie uczeń kształcąc się w zawodzie technik usług kelnerskich?
W trakcie nauki uczeń nabędzie umiejętności:

  • promocji oraz sprzedaży usług
  • obsługi konsumenta
  • planowania i sporządzania karty menu
  • rezerwacji usług gastronomicznych
  • udzielania informacji gastronomicznej
  • rozliczania kosztów zamówienia
  • przygotowania sal okolicznościowych i konferencyjnych
  • przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów
  • pozna zasady miksologii,
  • stosowania technik nakrywania stołu
  • współpracy w zespole
  • komunikacji interpersonalnej
  • obsługi specjalistycznych programów komputerowych
  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej

Jakie kwalifikacje uzyskuje uczeń kształcący się w zawodzie technik usług kelnerskich?
Szkoła przygotowuje do egzaminu potwierdzającego dwie kwalifikacji w zawodzie:

  • HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich - egzamin z tej kwalifikacji odbywa się w II półroczu klasy III
  • HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych - uczniowie zdają egzamin po pierwszym półroczu klasy czwartej

Uczeń odbywa również 8 tygodniową  praktykę zawodową w renomowanych restauracjach i hotelach.

Jakie dodatkowe zajęcia?
Szkoła realizuje:

  • zajęcia dla uczniów w ramach Studia kulinarnego i Szkolnej Akademii Smaku,
  • zajęcia w kółku barmańskim,
  • wyjazdy na targi branżowe,
  • obsługi prestiżowych przyjęć okolicznościowych na rzecz środowiska,
  • zajęcia w szkolnym teatrze Megakreacji,
  • projekty w ramach programów z Unii Europejskiej,
  • wyjazdy studyjna na dwa, trzy dni do zaprzyjaźnionych szkół z zagranicy: Niemcy, Ukraina, Słowacja.

Jakie przedmioty rozszerzone?

  • Biologia/ wos, język angielski

Zaplecze dydaktyczne szkoły:

  • nowoczesne, świetnie wyposażone pracownie technologiczne gastronomiczne,
  • nowocześnie wyposażone pracownie obsługi konsumenta,
  • pracownie komputerowe,
  • kształcenie praktyczne w renomowanych hotelach i zakładach gastronomicznych. Jakość świadczonych usług, profesjonalizm oraz możliwości realizowania się uczniów są priorytetem w wyborze obiektów do odbywania praktyk zawodowych.

Na jakich stanowiskach może być zatrudniony absolwent, który kształcił się w zawodzie technik usług kelnerskich?

Absolwenci tego kierunku potrafią  przygotować salę do obsługi konsumentów, nakrywać  i dekorować stoły, serwować zamówione potrawy i napoje oraz udzielać porad w zakresie ich doboru. Profesjonalnie obsługują  różne przyjęcia, kongresy, targi, bankiety, spotkania, konferencje. Są odpowiedzialni za odpowiednie przyjęcie gości, właściwą atmosferę w zakładzie gastronomicznym, są „żywą reklamą” zakładu gastronomicznego.

Technik usług kelnerskich pracuje jako:

  • kelner
  • szef obsługi kelnerskiej
  • barman
  • organizator usług cateringowych
  • koordynator ślubny
  • manager zakładu gastronomicznego
  • organizator imprez okolicznościowych

Czy po ukończeniu szkoły mogę kontynuować naukę?

Absolwent może kontynuować i doskonalić swoje kwalifikacje w ramach studiów licencjackich i magisterskich, na kierunkach: turystyka i rekreacja, hotelarstwo lub innych oraz podnosić swoje kwalifikacje na kwalifikacyjnych kursach zawodowych: Wyższa Szkoła Wschodnioeuropejska w Przemyślu – Bezpieczeństwo żywności, Organizacja i Zarządzanie w Politechnice Rzeszowskiej, Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, Wyższa Szkoła Organizacji Turystyki i Hotelarstwa w Warszawie, Turystyka i rekreacja – Uniwersytet Rzeszowski, Turystyka i rekreacja – Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania Rzeszów.

© Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie ⋅ 1919 - 2024

Prywatność
Użytkownik może w każdym czasie samodzielnie zmienić ustawienia dotyczące plików cookies, np. wyłączając możliwość ich przechowywania na urządzeniu użytkownika lub określając warunki ich przechowywania i uzyskiwania dostępu przez pliki cookies do urządzenia użytkownika. Zmiany ustawień, użytkownik może dokonać za pomocą ustawień przeglądarki internetowej. Użytkownik może w każdej chwili usunąć pliki cookies korzystając z dostępnych funkcji w przeglądarce internetowej, której używa. Ograniczenie stosowania plików cookies, może wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronie internetowej.