Zawód: 343404
Technik żywienia i usług gastronomicznych to idealny kierunek dla osób dbających o zdrowy tryb życia i lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dla których ważne jest co i jak jedzą. Rozwijający się prężnie przemysł turystyczny – powstawanie hoteli, restauracji, lokali gastronomicznych – oraz moda na „zdrową kuchnię” stwarzają duże możliwości rozwoju i czynią ten kierunek bardzo atrakcyjnym na polskim rynku pracy.
Kto powinien wybrać ten kierunek?
Kierunek technik żywienia i usług gastronomicznych powinny wybrać osoby, które:
- zainteresowane są pracą w renomowanych restauracjach w Polsce i za granicą
- są kreatywne i pomysłowe,
- mają zmysł artystyczno - estetyczny
- cenią zdrową kuchnię
- interesują się nowoczesnymi trendami w żywieniu
- chcą awansować i rozwijać się
- lubią pracować w zespole
Jakie umiejętności zdobędzie uczeń kształcąc się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych?
W trakcie nauki uczeń nabędzie umiejętności:
- przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów
- stosowania receptur gastronomicznych
- układania i oceny jadłospisów
- organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych
- stosowania technik nakrywania stołu
- współpracy w zespole
- komunikacji interpersonalnej
- obsługi specjalistycznych programów komputerowych
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej
- planowania i kalkulowania kosztów produkcji
- wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw
- przechowywania i utrwalania żywności
Jakie dodatkowe umiejętności uczeń może zdobyć w szkole?
Szkoła organizuje:
- kursy, np. kurs barmański, baristy, carvingu, cukierniczy,
- pokazy: np. kuchni molekularnej,
- konkursy "pod okiem" mistrzów kulinarnych,
- wyjazdy na targi branżowe,
- pracę w ramach patronatu klas.
Dzięki temu nauczysz się: łączyć kreatywność z wiedzą z zakresu nowych technik kulinarnych, nowatorskiego serwowania potraw i aranżacji stołów, poznasz tajniki food design'u w sztuce kulinarnej.
Jakie kwalifikacje uzyskuje uczeń?
Szkoła przygotowuje do egzaminu potwierdzającego dwie kwalifikacji w zawodzie:
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań - egzamin z tej kwalifikacji odbywa się w połowie klasy trzeciej
- HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych - uczniowie zdają egzamin po pierwszym półroczu klasy piątej
Uczeń odbywa również 8 tygodniową praktykę zawodową w renomowanych hotelach i restauracjach.
Jakie dodatkowe zajęcia?
Szkoła realizuje:
- zajęcia dla uczniów w ramach Studia kulinarnego i Szkolnej Akademii Smaku,
- zajęcia w kółku barmańskim,
- zajęcia w szkolnym teatrze Megakreacji,
- projekty w ramach programów z Unii Europejskiej,
- wyjazdy studyjna na dwa, trzy dni do zaprzyjaźnionych szkół z zagranicy: Niemcy, Słowacja.
Jakie przedmioty rozszerzone?
- biologia, chemia, język angielski
Zaplecze dydaktyczne szkoły?
- nowoczesne, świetnie wyposażone pracownie technologii gastronomicznej,
- nowocześnie wyposażone pracownie obsługi konsumenta,
- pracownie komputerowe.
Kształcenie praktyczne w szkolnych warsztatach gastronomicznych w rzeczywistych warunkach produkcyjnych – jedyna szkoła w okolicy!!, gdzie pod opieką nauczyciela wykonywać będziesz potrawy dla klientów z zewnątrz, oraz inne prowadzone w renomowanych zakładach gastronomicznych, podobnie jak miesięczne praktyki zawodowe. Jakość świadczonych usług, profesjonalizm oraz możliwości realizowania się uczniów są priorytetem w wyborze obiektów do odbywania praktyk zawodowych.
Na jakich stanowiskach może być zatrudniony technik żywienia i usług gastronomicznych?
Technik żywienia i usług gastronomicznych pracuje jako:
- szef kuchni
- manager zakładu gastronomicznego
- organizator imprez okolicznościowych
- mistrz sztuki kulinarnej
- koordynator ślubny
- pracownik firmy cateringowej
- doradca w zakresie prawidłowego żywienia
- organizator usług cateringowych
- pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej
Czy po ukończeniu szkoły mogę kontynuować naukę?
Absolwent może kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności na kwalifikacyjnych kursach zawodowych oraz w ramach studiów licencjackich i magisterskich, na kierunkach: technologia żywności, dietetyka, żywienie człowieka i nauki konsumenckie, nowoczesna organizacja i zarządzanie w gastronomii, hotelarstwo i turystyka, organizacja i zarządzanie w gastronomii na różnych uczelniach: Technologia Żywności i Żywienia Człowieka – Uniwersytet Rzeszowski, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, Dietetyka – Uniwersytet Rzeszowski, Wyższa Szkoła Wschodnioeuropejska w Przemyślu – Bezpieczeństwo żywności, Organizacja i Zarządzanie w Politechnice Rzeszowskiej, Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, Wyższej Szkole Organizacji Turystyki i Hotelarstwa w Warszawie.