Zawód: 343404 

Technik żywienia i usług gastronomicznych to idealny kierunek dla osób dbających o zdrowy tryb życia i lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dla których ważne jest co i jak jedzą. Rozwijający się prężnie przemysł turystyczny – powstawanie hoteli, restauracji, lokali gastronomicznych – oraz moda na „zdrową kuchnię” stwarzają duże możliwości rozwoju i czynią ten kierunek bardzo atrakcyjnym na polskim rynku pracy.

Kto powinien wybrać ten kierunek?
Kierunek technik żywienia i usług gastronomicznych powinny wybrać osoby, które:

  • zainteresowane są pracą w renomowanych restauracjach w Polsce i za granicą
  • są kreatywne i pomysłowe,
  • mają zmysł artystyczno - estetyczny
  • cenią zdrową kuchnię
  • interesują się nowoczesnymi trendami w żywieniu
  • chcą awansować i rozwijać się
  • lubią pracować w zespole

Jakie umiejętności zdobędzie uczeń kształcąc się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych?
W trakcie nauki uczeń nabędzie umiejętności:

  • przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów
  • stosowania receptur gastronomicznych
  • układania i oceny jadłospisów
  • organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych
  • stosowania technik nakrywania stołu
  • współpracy w zespole
  • komunikacji interpersonalnej
  • obsługi specjalistycznych programów komputerowych
  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej
  • planowania i kalkulowania kosztów produkcji
  • wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw
  • przechowywania i utrwalania żywności

Jakie dodatkowe umiejętności uczeń może zdobyć w szkole?
Szkoła organizuje:

  • kursy, np. kurs barmański, baristy, carvingu, cukierniczy,
  • pokazy: np. kuchni molekularnej,
  • konkursy "pod okiem" mistrzów kulinarnych,
  • wyjazdy na targi branżowe,
  • pracę w ramach patronatu klas.

Dzięki temu nauczysz się: łączyć kreatywność z wiedzą z zakresu nowych technik kulinarnych, nowatorskiego serwowania potraw i aranżacji stołów, poznasz tajniki food design'u w sztuce kulinarnej.

Jakie kwalifikacje uzyskuje uczeń?
Szkoła przygotowuje do egzaminu potwierdzającego dwie kwalifikacji w zawodzie:

  • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań - egzamin z tej kwalifikacji odbywa się w połowie klasy trzeciej
  • HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych - uczniowie zdają egzamin po pierwszym półroczu klasy piątej

Uczeń odbywa również 8 tygodniową  praktykę zawodową w renomowanych hotelach i restauracjach.

Jakie dodatkowe zajęcia?
Szkoła realizuje:

  • zajęcia dla uczniów w ramach Studia kulinarnego i Szkolnej Akademii Smaku,
  • zajęcia w kółku barmańskim,
  • zajęcia w szkolnym teatrze Megakreacji,
  • projekty w ramach programów z Unii Europejskiej,
  • wyjazdy studyjna na dwa, trzy dni do zaprzyjaźnionych szkół z zagranicy: Niemcy, Słowacja.

Jakie przedmioty rozszerzone?

  • biologia, chemia, język angielski

Zaplecze dydaktyczne szkoły?

  • nowoczesne, świetnie wyposażone pracownie technologii gastronomicznej,
  • nowocześnie wyposażone pracownie obsługi konsumenta,
  • pracownie komputerowe.

Kształcenie praktyczne w szkolnych warsztatach gastronomicznych w rzeczywistych warunkach produkcyjnych – jedyna szkoła w okolicy!!, gdzie pod opieką nauczyciela wykonywać będziesz potrawy dla klientów z zewnątrz, oraz inne prowadzone w renomowanych zakładach gastronomicznych, podobnie jak miesięczne praktyki zawodowe. Jakość świadczonych usług, profesjonalizm oraz możliwości realizowania się uczniów są priorytetem w wyborze obiektów do odbywania praktyk zawodowych.

Na jakich stanowiskach może być zatrudniony technik żywienia i usług gastronomicznych?
Technik żywienia i usług gastronomicznych pracuje jako:

  • szef kuchni
  • manager zakładu gastronomicznego
  • organizator imprez okolicznościowych
  • mistrz sztuki kulinarnej
  • koordynator ślubny
  • pracownik firmy cateringowej
  • doradca w zakresie prawidłowego żywienia
  • organizator usług cateringowych
  • pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej

Czy po ukończeniu szkoły mogę kontynuować naukę?

Absolwent może kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności na kwalifikacyjnych kursach zawodowych oraz w ramach studiów licencjackich i magisterskich, na kierunkach: technologia żywności, dietetyka, żywienie człowieka i nauki konsumenckie, nowoczesna organizacja i zarządzanie w gastronomii, hotelarstwo i turystyka, organizacja i zarządzanie w gastronomii na różnych uczelniach: Technologia Żywności i Żywienia Człowieka – Uniwersytet Rzeszowski, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, Dietetyka – Uniwersytet Rzeszowski, Wyższa Szkoła Wschodnioeuropejska w Przemyślu – Bezpieczeństwo żywności, Organizacja i Zarządzanie w Politechnice Rzeszowskiej, Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, Wyższej Szkole Organizacji Turystyki i Hotelarstwa w Warszawie.

© Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie ⋅ 1919 - 2024

Prywatność
Użytkownik może w każdym czasie samodzielnie zmienić ustawienia dotyczące plików cookies, np. wyłączając możliwość ich przechowywania na urządzeniu użytkownika lub określając warunki ich przechowywania i uzyskiwania dostępu przez pliki cookies do urządzenia użytkownika. Zmiany ustawień, użytkownik może dokonać za pomocą ustawień przeglądarki internetowej. Użytkownik może w każdej chwili usunąć pliki cookies korzystając z dostępnych funkcji w przeglądarce internetowej, której używa. Ograniczenie stosowania plików cookies, może wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronie internetowej.