Menu

Technik hotelarstwa

Zawód: 422402 

Jeżeli marzyłeś o karierze w branży hotelarskiej - zrealizuj swój cel! My Ci to umożliwimy poprzez zdobywanie doświadczenia i umiejętności potrzebnych do pracy w branży hotelarsko - turystycznej. Nauczymy Cię jak planować, organizować, koordynować i wykonywać usługi hotelarskie w obiekcie hotelarskim oraz jak w ich trakcie spełniać oczekiwania klienta. Dowiesz się jak przyjąć gości w obiekcie, kompleksowo ich obsłużyć w trakcie pobytu, wykwaterować z obiektu oraz rozliczyć koszty pobytu gości i przyjąć należność. Przygotujemy Cię do obsługi gości o specjalnym znaczeniu – typu VIP, CIP czy gości niepełnosprawnych. Po ukończeniu naszej szkoły będziesz wiedział jak fachowo organizować usługi dodatkowe: konferencyjne, turystyczne, rekreacyjno - sportowe,  typu Wellness i SPA oraz okolicznościowe na specjalne zamówienie oraz prowadzić korespondencję z odbiorcami usług hotelarskich i obsługiwać sprzęt biurowy, korzystać z komputerowych programów użytkowych i hotelowych. Poradzisz sobie w najtrudniejszych sytuacjach i żaden hotelowy i turystyczny problem nie będzie dla Ciebie trudnym do rozwiązania. 

Kto powinien wybrać ten zawód?
Zawód technik hotelarstwa powinny wybrać osoby, które:

  • zainteresowane są pracą w renomowanych hotelach w Polsce i za granicą
  • lubią pracę z ludźmi
  • cenią różnorodność i wyzwania
  • chcą awansować i  rozwijać się
  • są ciekawe świata

Jakie umiejętności zdobędzie uczeń kształcąc się w zawodzie technik hotelarstwa?
W trakcie nauki uczeń nabędzie umiejętności:

  • promocji oraz sprzedaży usług hotelarskich
  • obsługi gości w recepcji hotelu
  • rezerwacji usług hotelarskich
  • udzielania informacji turystycznej
  • rozliczania kosztów pobytu w hotelu
  • przygotowania sal okolicznościowych i konferencyjnych
  • przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów
  • stosowania technik nakrywania stołu
  • współpracy w zespole
  • komunikacji interpersonalnej
  • obsługi specjalistycznych programów komputerowych
  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej

Jakie kwalifikacje uzyskuje uczeń kształcący się w zawodzie technika hotelarstwa?
Szkoła przygotowuje do egzaminu potwierdzającego dwie kwalifikacji w zawodzie:

  • TG.12. Planowanie i realizacja usług w recepcji - egzamin z tej kwalifikacji odbywa się na koniec klasy drugiej
  • TG.13. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie -uczniowie zdają egzamin po pierwszym półroczu klasy czwartej

Uczeń odbywa również 8 tygodniową  praktykę zawodową w renomowanych hotelach.

Jakie dodatkowe zajęcia?
Szkoła realizuje:

  • zajęcia dla uczniów w ramach Studia kulinarnego i Szkolnej Akademii Smaku,
  • zajęcia w kółku barmańskim,
  • zajęcia w szkolnym teatrze Megakreacji,
  • projekty w ramach programów z Unii Europejskiej,
  • wyjazdy studyjna na dwa, trzy dni do zaprzyjaźnionych szkół z zagranicy: Niemcy, Ukraina, Słowacja.

Jakie przedmioty rozszerzone?

  • geografia, matematyka 

Zaplecze dydaktyczne szkoły?

  • nowoczesne, świetnie wyposażone pracownie hotelarskie,
  • nowocześnie wyposażone pracownie obsługi konsumenta,
  • pracownie komputerowe,
  • kształcenie praktyczne w renomowanych hotelach i zakładach gastronomicznych.

Na jakich stanowiskach może być zatrudniony absolwent, który kształcił się w zawodzie technika hotelarstwa?
Technik hotelarstwa pracuje jako:

  • recepcjonista
  • kelner
  • barman
  • pracownik służby pięter
  • pracownik służby parterowej
  • organizator usług cateringowych
  • pracownik ruchomej bazy hotelarskiej: lotniczej, morskiej, kolejowej
  • pracownik stowarzyszeń i organizacji hotelarskich i turystycznych

Czy po ukończeniu szkoły mogę kontynuować naukę?

Absolwent może kontynuować i doskonalić swoje kwalifikacje w ramach studiów licencjackich i magisterskich, na kierunkach: turystyka i rekreacja, hotelarstwo lub innych oraz podnosić swoje kwalifikacje na kwalifikacyjnych kursach zawodowych:  Turystyka i rekreacja – Uniwersytet Rzeszowski, Turystyka i rekreacja – Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania Rzeszów, Wyższa Szkoła Wschodnioeuropejska w Przemyślu – Turystyka, Organizacja i Zarządzanie w Politechnice Rzeszowskiej, Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, Wyższa Szkoła Organizacji Turystyki i Hotelarstwa w Warszawie.

Kontakt

Zespół Szkół Gospodarczych 
im. Mikołaja Spytka Ligęzy

ul. Mikołaja Spytka Ligęzy 12
35-055 Rzeszów
tel. 17 748 35 00 
sekretariat@zsgrzeszow.pl

technik hotelarstwa - technik obsługi turystycznej - technik żywienia i usług gastronomicznych - kelner - technik przemysłu mody - kucharz  - cukiernik - krawiec

Menu