Menu

Cukiernik

Zawód: 751201

Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju słodkości. Dobry cukiernik umie również realizować swoje własne pomysły, stąd jest to zawód dla ludzi pomysłowych z wyobraźnią. Ważne są zdolności manualne, niezbędne przy dekorowaniu  wyrobów. Zarobki cukiernika uzależnione są od liczby zleceń, jakie otrzymuje i rangi zakładu, w którym pracuje.  

Jakie umiejętności zdobędzie uczeń kształcąc się w zawodzie cukiernik?
W trakcie nauki uczeń nabędzie umiejętności:

  • produkcji i dekoracji ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych
  • stosowania receptur cukierniczych
  • współpracy w zespole
  • komunikacji interpersonalnej
  • obsługi specjalistycznych programów komputerowych
  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej
  • wykorzystywania nowoczesnych urządzeń
  • przechowywania i utrwalania żywności

Jakie dodatkowe umiejętności uczeń może zdobyć w szkole?
Szkoła organizuje:

  • kursy, np. kurs barmański, baristy, carvingu, cukierniczy,
  • pokazy: np. kuchni molekularnej,
  • konkursy "pod okiem" mistrzów kulinarnych:
  • wyjazdy na targi branżowe,
  • pracę w ramach patronatu klas.

Dzięki temu nauczysz się: łączyć kreatywność z wiedzą z zakresu nowych technik cukierniczych, nowatorskiego dekorowania, poznasz tajniki czekolady i marcepanu,

Jakie kwalifikacje uzyskuje uczeń?

Szkoła przygotowuje do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie:  SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych

Jakie dodatkowe zajęcia?
Szkoła realizuje:

  • zajęcia dla uczniów w ramach Studia kulinarnego i Szkolnej Akademii Smaku,
  • zajęcia w kółku barmańskim,
  • zajęcia w szkolnym teatrze mega kreacji,
  • projekty w ramach programów z Unii Europejskiej,
  • wyjazdy studyjna na dwa, trzy dni do zaprzyjaźnionych szkół z zagranicy: Niemcy, Ukraina, Słowacja
  • biologia, matematyka
  • Zaplecze dydaktyczne szkoły
  • nowoczesne, świetnie wyposażone pracownie technologii gastronomicznej,
  • nowocześnie wyposażone pracownie obsługi konsumenta,
  • pracownie komputerowe.

Kształcenie praktyczne w szkolnych pracowniach gastronomicznych, w rzeczywistych warunkach produkcyjnych – w Cukierni „ Niebo w gębie” Hotel Rzeszów . Pod opieką nauczyciela wykonywać będziesz potrawy dla klientów z zewnątrz, oraz inne  w renomowanych zakładach gastronomicznych. Jakość świadczonych usług, profesjonalizm oraz możliwości realizowania się uczniów są priorytetem w wyborze obiektów do odbywania praktyk zawodowych. Cukiernicy znajdą zatrudnienie w cukierniach, hotelach, punktach gastronomicznych. Najlepsi z powodzeniem odnajdą się na rynku krajowym, czerpiąc dużą satysfakcję z wykonywanego zawodu.     

Zewnętrzny egzamin zawodowy dla zawodu cukiernik  z kwalifikacji  SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych jest przeprowadzany przez OKE na terenie szkoły. Na wniosek Absolwenta, do dyplomu dołącza się Europass - Suplement zawierający opis zawodu i kwalifikacji. Europass wydany jest w języku polskim i angielskim. Uzyskany dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe honorują  kraje Unii Europejskiej.

Absolwenci szkoły branżowej mogą kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia.

Elektroniczny punkt naboru

Szkolny punkt naboru

W przypadku problemów
z logowaniem do Aplikacji Nabór,
puste podanie znajdziesz tutaj.


Poczta punktu naboru
nabor@zsgrzeszow.pl

W najbliższym czasie

od 8 czerwca 2020
Egzaminy maturalne

Kontakt

Zespół Szkół Gospodarczych 
im. Mikołaja Spytka Ligęzy

ul. Mikołaja Spytka Ligęzy 12
35-055 Rzeszów
tel. 17 748 35 00 
sekretariat@zsgrzeszow.pl

Technikum: technik hotelarstwa - technik organizacji turystyki - technik przemysłu mody - technik żywienia i usług gastronomicznych - technik usług kelnerskich
Szkoła Branżowa I Stopnia: kelner - kucharz  - cukiernik - krawiec

Menu