Szkoła branżowa II stopnia jest dla osób, które ukończyły szkołę branżową I stopnia na kierunku kucharz. Jest to kontynuacja kwalifikacji z poprzedniej szkoły. Po ukończeniu szkoły II stopnia i po zdaniu egzaminu z zakresu drugiej kwalifikacji, absolwent uzyska wykształcenie średnie branżowe oraz dyplom technika.
Najważniejszym aspektem szkoły branżowej II stopnia jest możliwość zdawania egzaminu maturalnego, a to wiąże się z możliwością rozpoczęcia nauki na studiach wyższych. Warunkiem przystąpienia do egzaminu, jest nieprzerwanie nauki po szkole branżowej I stopnia.
W szkole branżowej II stopnia nie można uczyć się w zawodzie, który nie ma kwalifikacji wspólnej ze szkołą branżową I stopnia. W Branżowej Szkole II stopnia jest realizowana jedynie druga kwalifikacja cząstkowa wyodrębniona w danym zawodzie nauczanym na poziomie technika.
Tak więc w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych:
- I kwalifikacja TG 07 - Sporządzanie potraw i napojów, czyli taka sama jak w szkole Branżowej I Stopnia,
- II kwalifikacja: TG16 - Organizacja żywienia i usług gastronomicznych będzie też realizowana w Branżowej Szkole II stopnia.
Postanawia się przyjmować młodzież do szkół wchodzących w skład Zespołu Szkół Gospodarczych bez limitu punktowego. Przy równej ilości punktów o przyjęciu decyduje suma punktów za przedmioty oraz osiągnięcia sportowe. Przeliczenie punktów za przedmioty oraz osiągnięcia sportowe będzie zgodne z ogólnymi kryteriami przyjęcia kandydatów do klas pierwszych do Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie.
Dyrektor szkoły przyjmuje kandydatów do klas pierwszych po zakończeniu postępowania kwalifikacyjnego, przeprowadzonego przez Szkolną Komisję Rekrutacyjno – Kwalifikacyjną.
Protokół postępowania kwalifikacyjnego zawiera wykazy kandydatów wraz z punktami za różne osiągnięcia edukacyjne, jakie uzyskał każdy kandydat, w szczególności:
- punkty za świadectwo ukończenia Branżowej Szkoły I Stopnia,
- przeliczone na punkty oceny z przedmiotów: język polski, matematyka, biologia, język obcy,
- punkty za osiągnięcia kandydata, wpisane na świadectwie ukończenia szkoły podstawowej,
- punkty za udział w konkursach (w przypadku laureatów decyzja o przyjęciu, niezależnie od innych kryteriów),
- sumaryczną liczbę punktów,
- dodatkowe preferencje kandydata.
Wymagane dokumenty:
- Podanie o przyjęcie do Dyrektora szkoły
- świadectwo ukończenia Szkoły Branżowej Szkoły I Stopnia,
- Zaświadczenie o braku przeciwwskazań do praktycznej nauki zawodu wydawane przez Medycynę Pracy,
- 2 zdjęcia
- Odpis aktu urodzenia
- Książeczka zdrowia z badaniami na nosicielstwo z SANEPID-u