Zawód: 751201
Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju słodkości. Dobry cukiernik umie również realizować swoje własne pomysły, stąd jest to zawód dla ludzi pomysłowych z wyobraźnią. Ważne są zdolności manualne, niezbędne przy dekorowaniu wyrobów. Zarobki cukiernika uzależnione są od liczby zleceń, jakie otrzymuje i rangi zakładu, w którym pracuje.
Jakie umiejętności zdobędzie uczeń kształcąc się w zawodzie cukiernik?
W trakcie nauki uczeń nabędzie umiejętności:
- produkcji i dekoracji ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych
- stosowania receptur cukierniczych
- współpracy w zespole
- komunikacji interpersonalnej
- obsługi specjalistycznych programów komputerowych
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej
- wykorzystywania nowoczesnych urządzeń
- przechowywania i utrwalania żywności
Jakie dodatkowe umiejętności uczeń może zdobyć w szkole?
Szkoła organizuje:
- kursy, np. kurs barmański, baristy, carvingu, cukierniczy,
- pokazy: np. kuchni molekularnej,
- konkursy "pod okiem" mistrzów kulinarnych:
- wyjazdy na targi branżowe,
- pracę w ramach patronatu klas.
Dzięki temu nauczysz się: łączyć kreatywność z wiedzą z zakresu nowych technik cukierniczych, nowatorskiego dekorowania, poznasz tajniki czekolady i marcepanu,
Jakie kwalifikacje uzyskuje uczeń?
Szkoła przygotowuje do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie: SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
Jakie dodatkowe zajęcia?
Szkoła realizuje:
- zajęcia dla uczniów w ramach Studia kulinarnego i Szkolnej Akademii Smaku,
- zajęcia w kółku barmańskim,
- zajęcia w szkolnym teatrze mega kreacji,
- projekty w ramach programów z Unii Europejskiej,
- wyjazdy studyjna na dwa, trzy dni do zaprzyjaźnionych szkół z zagranicy: Niemcy, Słowacja
- biologia, matematyka
- Zaplecze dydaktyczne szkoły
- nowoczesne, świetnie wyposażone pracownie technologii gastronomicznej,
- nowocześnie wyposażone pracownie obsługi konsumenta,
- pracownie komputerowe.
Kształcenie praktyczne w szkolnych pracowniach gastronomicznych, w rzeczywistych warunkach produkcyjnych – w Cukierni „ Niebo w gębie” Hotel Rzeszów . Pod opieką nauczyciela wykonywać będziesz potrawy dla klientów z zewnątrz, oraz inne w renomowanych zakładach gastronomicznych. Jakość świadczonych usług, profesjonalizm oraz możliwości realizowania się uczniów są priorytetem w wyborze obiektów do odbywania praktyk zawodowych. Cukiernicy znajdą zatrudnienie w cukierniach, hotelach, punktach gastronomicznych. Najlepsi z powodzeniem odnajdą się na rynku krajowym, czerpiąc dużą satysfakcję z wykonywanego zawodu.
Zewnętrzny egzamin zawodowy dla zawodu cukiernik z kwalifikacji SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych jest przeprowadzany przez OKE na terenie szkoły. Na wniosek Absolwenta, do dyplomu dołącza się Europass - Suplement zawierający opis zawodu i kwalifikacji. Europass wydany jest w języku polskim i angielskim. Uzyskany dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe honorują kraje Unii Europejskiej.
Absolwenci szkoły branżowej mogą kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia.