Wielkanocne życzenia
Stoły Wielkanocne tradycyjnie i współcześnie
Zbliżają się Święta Wielkanocne. Klasa 1C prezentuje etapy nakrywania i dekorowania stołu wielkanocnego - kreatywnie łącząc elementy tradycyjne i współczesne. Zapraszamy do galerii.
Światowy Dzień Kelnera w naszej szkole
Zobaczcie jak w Zespole Szkół Gospodarczych obchodzono Światowy Dzień Kelnera. To już 14 raz świętują uczniowie w zawodzie Kelner.
W tym roku program i bufet z napojami przygotowała klasa 2bs, 3rs, 4as pod bacznym okiem p. D. Richert i p. W. Ozóga. Z niecierpliwością czekamy do 25 marca 2025 roku.
Pozdrawiamy wszystkich kelnerów i zapraszamy do galerii.
Kolejny sukces uczennicy technikum przemysłu mody
22 marca w Krakowie odbyły się MIĘDZYNARODOWE MISTRZOSTWA POLSKI W SZYCIU, ORGANIZOWANE PRZEZ KRAKOWSKĄ SZKOŁĘ ARTYSTYCZNEGO PROJEKTOWANIA UBIORU. Naszą szkołę w tym roku reprezentowała uczennica kl. 5ES Technikum Przemysłu Mody - Kinga Dereń.
Z wielką dumą informujemy, że Kinga Dereń otrzymała wyróżnienie spośród 30 uczestników z 30 szkół odzieżowych z całej Polski. Zadanie na tym konkursie nie należy do łatwych. Uczestnik w przeciągu pięciu godzin zegarowych musi wykroić i uszyć sukienkę zgodnie z wcześniej przygotowanym przez siebie fasonem i tkaniną. Kinga zmieściła się w wyznaczonym limicie czasowym, a ponadto pracę wykonała na wysokim poziomie. Jej sukienka od razu stała się przedmiotem zainteresowania obecnych na konkursie uczestników i opiekunów. Sami oceńcie wykonaną kreację.
Kindze serdecznie gratulujemy, i przypominamy, że to już jest jej drugi sukces w przeciągu dwóch dni. Zapraszamy do galerii.
Święta Wielkanocne tuż, tuż…
Kiermasz ozdób świątecznych, połączony ze „Szkolnym Konkursem Wielkanocnym” wprowadził w naszej szkole świąteczną atmosferę. Uczniowie, przy wsparciu nauczycieli, podczas zajęć warsztatowych w szkole, tworzyli ozdoby wielkanocne, które sprzedają podczas kiermaszu.
Celem kiermaszu jest kultywowanie tradycji związanych ze Świętami Wielkiej Nocy, integracja całej społeczności szkolnej, przybliżenie kultury tradycyjnej i dawnego rzemiosła. Zapraszamy na kiermasz ozdób i stroików świątecznych, który w naszej szkole potrwa do 27 marca.
Ogłaszamy wyniki Konkursu Wielkanocnego
Dzień Kelnera
25 marca to dzień szczególny, w którym po raz 14 obchodzimy Światowy Dzień Kelnera.
Tegoroczne święto wszystkich kelnerów obchodzimy pod hasłem: ŻYCZENIA DLA KELNERA.
Składamy zatem najserdeczniejsze życzenia braci kelnerskiej.
Olimpiada Odzieżowa
Z radością i dumą zawiadamiamy, że nasza uczennica Kinga Dereń z klasy 5es została finalistką Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy i Umiejętności z Zakresu Projektowania i Wytwarzania Odzieży.
O tytuł finalisty olimpiady ubiegała się w dniu 21 marca w murach Politechniki Łódzkiej.
Serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia na kolejnej olimpiadzie w Krakowie.
Festiwal stołów wielkanocnych
Przy odpowiednim przygotowaniu i zaangażowaniu, festiwal stołów wielkanocnych może stać się inspirującym i atrakcyjnym wydarzeniem dla wszystkich miłośników świątecznej dekoracji i tradycji. Jak co roku podczas prezentacji stołów, nakrytych piękną bielizną stołową. Młodzież omówiła swoje poszczególne elementy dekoracji, jak również była mowa o tradycjach wielkanocnych i inspiracjach, które przyświecały przy tworzeniu aranżacji. Wiele tradycyjnych elementów i dekoracji, które tworzą świąteczną atmosferę. Oto one np. kolorowe pisanki, malowane lub ręcznie wykonane, które są nieodłącznym elementem świątecznej dekoracji. Ozdobiona gałązka wiosenna, symbolizująca radość z nadejścia wiosny. Kwiaty, takie jak tulipany, narcyzy czy hiacynty, które dodają świeżości i koloru do dekoracji stołu. Wypieki w kształcie baranka, babki wielkanocne, mazurki, które są często serwowane podczas świątecznych posiłków. Serwetki zdobione motywami zajączków, jajek czy kwiatów, bazi, które nadają stołowi świątecznego charakteru. Ustawienie talerzy, sztućców i odpowiedniego szkła, żeby były ustawione symetrycznie i równo na stole. Świeczki wiosenne które tworzą przytulną atmosferę, wyjątkową i klimatyczną aranżację stołu podczas świąt.
Uczniowie nie zapomnieli o dobranej kolorystyce, wybierając paletę kolorów, która powinna dominować na naszych stołach. Wielkanocne kolory to zwykle pastelowe odcienie jak: żółty, zielony, róż i błękit. Poprzez staranny dobór dekoracji i detali, można stworzyć wyjątkowy i atrakcyjny stół. Każdy stół pokazany w innej tonacji, pięknie udekorowany - dziękujemy za pomysły klasie 2fs, 3bs, 4as. Wszystkim składamy najserdeczniejsze życzenia zdrowych, spokojnych i pogodnych Świąt Wielkanocnych. Zapraszamy do galerii.
Hotelarze na lekcji w Muzeum Etnograficznym w Rzeszowie
W ramach zajęć pracownia hotelarstwa wybraliśmy się na wycieczkę dydaktyczną do Muzeum Etnograficznego, które znajduje się na Rynku w Rzeszowie. Do budynku wchodzi się poprzez duże drewniane drzwi. Gdy weszliśmy do muzeum zdjęliśmy kurtki, a następnie po schodach udaliśmy się w miejsce wystawy, gdzie czekała na nas pani przewodnik. Przewodnik powiedziała nam, że muzeum etnograficzne zajmuje się dokumentacją i chronieniem wszelkich zjawisk związanych z kulturą wsi. Są to elementy kultury duchowej, czyli religia i materialnej: kościoły, budynki, narzędzia, którymi posługiwała się ludność. Do muzeum przychodzą np. studenci, którzy piszą potem prace magisterskie. Zadaniem muzeum jest również edukowanie dzieci i młodzieży. Wystawa, na której byliśmy ma zamysł ścieżki edukacyjnej. W pierwszej części wystawy pani opowiedziała nam o zwykłym dawnym stroju. O tym z czego on się składał i z czego był zrobiony. Tworzywem, na podstawie którego tworzono odzież był len sadzono go na wiosnę. Len rósł w wodzie. Wciągano go razem z korzonkami, a następnie suszono i międlono w międlicach, które były osadzone na stole. Kobieta łamała słomę potem ją czesała i w efekcie wychodziło włókno. Odzież kobieca letnia składała się z koszuli i ze spódnicy. Spódnica miała doszywaną z innego materiału część, która nazywała się nadołkiem. W drugim pomieszczeniu były elementy dekoracyjne koszul kobiecych, które były haftowane. Hafty wykonywały hafciarki. Następnie przez tajemną szafę przeszliśmy do miejsca, gdzie były różne stroje. Pani opowiedziała nam z czego się one składały i jak wyglądały. Strój męski z ok. Leżańska, pocz. XX w. składał się z: czapki, koszuli, spodni, okrycia wierzchniego, pasa, torby. Strój kobiecy ślubny z okolic Przeworska przełom XIX/XX. składał się z: koszuli, naszyjnika z korala prawdziwego, gorsetu, pasa metalowego (najważniejszy element, gwarancja szczęścia). Pas był dziedziczony. Jeżeli panna młoda nie miała pasa była ona wtedy bardzo zrozpaczona, ponieważ ludzie by ją wtedy obgadywali, że jest bieda. Pani powiedziała nam, że dawnej nie było białych sukien ślubnych, ponieważ chodzono do ślubu w strojach ludowych. Moda na białe suknie ślubne rozpoczęła się w XIX w. ponieważ wtedy królowa Wiktoria idąc do ślubu wystroiła się w suknie białą. Gdy pooglądaliśmy stroje przeszliśmy do kolejnego pomieszczenia, gdzie znajdowało się urządzenie, na którym mogliśmy zobaczyć na sobie dawne ubrania. Wycieczka bardzo mi się podobała dowiedziałam się bardzo ciekawych wiadomości. /Aneta kl. 1D/ Zapraszamy do galerii.
Praktyki klasy 4cs
Kolejny już raz uczniowie klasy 4cs technik hotelarstwa odbyli swoją 4 – tygodniową praktykę zawodową w renomowanych hotelach m.in. Hotelu Bristol Rzeszów Tradition & Luxury *****, Grand Boutique Rzeszów **** i wielu innych. Oto jak uczniowie wspominają to doświadczenie.
„Widzę swoją przyszłość w tym zawodzie. Współpracowałam z bardzo fajnymi pracownikami, którzy byli dla mnie mili i wyrozumiali, ale także bardzo wymagający.” /Julia - Hotel Bristol Rzeszów Tradition & Luxury *****/
„Poznałam techniki radzenia sobie w sytuacjach konfliktowych oraz sposoby budowania pozytywnego środowiska pracy. Praktyka według mnie była możliwością zdobycia nowych umiejętności zawodowych.” /Anna – Hotel Zimowit***/
„Po odbyciu praktyk jestem bardzo zadowolona. Dostałam również propozycję pracy.” /Izabela – Rezydencja Alabaster & SPA/
„Dzięki odbytej praktyce mam świadomość odpowiedzialności za swoje zachowanie i powierzone mi zadania.” /Klaudia – Hotel Forum***/
„Doświadczenie to zachęciło mnie do podążania dalej tą ścieżką kariery.” - /Tymoteusz - Rezydencja Alabaster & SPA/
„Ciekawym doświadczeniem była na recepcji rozmowa z gościem hotelowym w języku angielskim.” /Natalia – Hotel Metropolitan****/
„Pani, która była moją opiekunką praktyk była bardzo pomocna i wyrozumiała, zawsze próbowała rozwiązać każdy problem. Na praktykach nauczyłam się punktualności oraz pracy w grupie. Z chęcią powtórzyłabym praktyki w tym hotelu.” /Magdalena – Hotel Forum***/
„Uważam, że były to praktyki gdzie dużo się nauczyłam, szczególnie na recepcji. Zakładałam nowe rezerwacje, odpisywałam na e-maile, kodowałam karty do jednostek mieszkalnych.” /Weronika – Hotel Rzeszów****/
„Poznałam wspaniałych ludzi, nie tylko współpracowników, ale także gości. Opowiadali oni nie jedną ciekawą historię.” /Julia – Hotel Andersen**/ Informację przygotowała pani Bernadetta Ząbek – nauczyciel przedmiotu: organizacja pracy w recepcji w kl. 4CS.
Maski pamięci emocji
Jest to tytuł niezwykłej wystawy fotograficznej, która gościła w naszej szkole w dniach 11-15 marca b.r.w ramach Ogólnopolskiej Kampanii Społecznej Zbliżenie na rzecz lepszych relacji międzypokoleniowych. Prace młodych fotografików z Radzynia Podlaskiego, wykonane pod opieką Janusza Wlizło - autora projektu i całej kampanii dotarły do ponad 40 tys. osób w całej Polsce. Słowa – nośniki emocji - uskrzydlające nas - albo - podcinające nasze skrzydła – podstawowe komponenty naszych relacji – w nich tkwi ogromna siła. Tak odczytujemy zaprezentowane prace i materiały towarzyszące wystawie. Dziękujemy autorowi kampanii.
My też dodaliśmy coś własnego - Happening emocji, który odbył się w dniu 14 marca w naszej szkole - to moc wrażeń wywołanych wystawą prac plastycznych uczniów, pokazem makijaży i pokazem mody przygotowanych przez naszych, niezwykle utalentowanych uczniów pod kierunkiem nauczycieli prowadzących Szkołę Modelek. Emocje były wszechobecne- na twarzach, w ubiorze, w relacjach międzypokoleniowych. Bo eMOCje mają MOC! Dziękujemy wszystkim zaangażowanym uczniom, nauczycielom i uczestnikom happeningu.
Strona 1 z 3