Ogólnopolski Konkurs Sztuka Przeobrażeń
Tegoroczna VIII edycja konkursu nosiła tytuł „Wspomnienie z wakacji - symbole miast." W konkursie udział wzięli uczniowie następujących szkół:
Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących z Oddziałami Integracyjnymi w Białymstoku.
Zespół Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Biłgoraju.
Zespół Szkół Administracyjno-Ekonomicznych i Ogólnokształcących w Bytomiu.
Zespół Szkół Zawodowych nr 1 w Dębicy.
Zespół Szkół Kreowania Wizerunku w Gdańsku.
Zespół Szkół Kreowania Wizerunku im. Krzysztofa Kieślowskiego w Gorzowie Wielkopolskim.
Zespół Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Grudziądzu.
Katowickie Centrum Edukacji Zawodowej im. Powstańców Śląskich w Katowicach.
Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 1 im. Jana Szczepanika w Krośnie.
Zespół Szkół Odzieżowo-Włókienniczych w Lublinie.
Zespół Szkół nr 1 im. Władysława Orkana w Nowym Targu.
Zespół Szkół Ogólnokształcących i Technicznych im. Jana Szczepanika w Tarnowie.
Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Żorach.
Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie.
...
Nad przebiegiem konkursu czuwało jury konkursowe w składzie:
Projektantka i właścicielka Pracowni Mody Ślubnej AFRODYTA pani Kazimiera Nieczaj – przewodnicząca jury.
Projektantka studia mody VISSAVI – pani Jolanta Ślęzak.
Projektantka i właścicielka zakładu Odzieży Damskiej Duet – pani Marta Drozdowska.
Projektantka mody, właścicielka marki, organizatorka imprez modowych w Polsce i na świecie, jej kolekcje można było zobaczyć w Mediolanie, Berlinie, Paryżu oraz w Dubaju - pani Basia Olearka.
Projektantki i właścicielki marki Siostry Kovalove, ich kolekcje prezentowane były na wydarzeniach modowych w takich miastach europejskich jak: Paryż, Rzym, Mediolan, Berlin czy Frankfurt – pani Ewelina Kowal Koc oraz pani Justyna Kowal Walczak.
Trener branży beauty, wykładowca w Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Jarosławiu oraz instruktor makijażu w Wyższej Szkole Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie pani Iwona Pięknik.
Menadżer hurtowni Galanteryjno - Tekstylno-Odzieżowej pani Karolina Stachowicz.
...
Po owocnych obradach, komisja konkursowa przyznała 3 miejsca i 5 wyróżnień następującym uczestnikom konkursu:
I miejsce Magdalena Sokólska - Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących z Oddziałami Integracyjnymi w Białymstoku.
II miejsce Bohdan Liubych - Zespół Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Biłgoraju.
III miejsce Karolina Madej - Zespół Szkół Ogólnokształcących i Technicznych im. Jana Szczepanika w Tarnowie.
Wyróżnienia otrzymali:
Sandra Zajdel - Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 1 im. Jana Szczepanika w Krośnie.
Victoria Kustra -Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie.
Emilia Lisicka - Zespół Szkół Kreowania Wizerunku im. Krzysztofa Kieślowskiego w Gorzowie Wielkopolskim.
Natalia Kęsik - Zespół Szkół Administracyjno-Ekonomicznych i Ogólnokształcących w Bytomiu.
Gabriela Bujak - Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie.
...
Sponsorami uroczystości byli:
Prezydent Miasta Rzeszowa
Hurtownia Galanteryjno- Tekstylno-Odzieżowa GTO w Rzeszowie
Studio Mody Vissavi
Producent Odzieży Damskiej Duet
Pracownia mody ślubnej Afrodyta
Pracownia strojów historycznych i artystycznych ART - MODA
Firma budowlana GREINPLAST
Biuro Nieruchomości Kwaśniak.
Pani Beata Przeworska prezes zakładu odzieżowego MEN SFIELD w Przeworsku.
Dziękujemy naszym sponsorom, fundatorom nagród i komisji konkursowej.
...
Dziękujemy dyrekcji szkoły w osobach: M. Purgacz - dyrektor szkoły, K. Leńczyk, R. Mac, K. Szmuc-Augustyn -wicedyrektorzy.
Dziękujemy przede wszystkim organizatorom konkursu - nauczycielom przedmiotów zawodowych branży odzieżowej- koordynator Pani D. Buczko oraz M. Pasko, D. Socha, M. Fudali, D. Adamiec- Strend, E. Poszytek, J. Sobuś. Bardzo dziękujemy również nauczycielom gastronomii, cukiernictwa i hotelarstwa Państwu: J. Janda, M. Borkowska, W. Ząbek, L. Żebrakowska, A. Kielar, H. Wyskiel, K. Opalińska, J. Matuła - Hatylak, K. Łuczyński, D. Rogoża, D. Richert, W. Ożóg, G. Wałecki. Za przygotowanie modelek do pokazu dziękujemy Pani B. Gromadzka. Dziękujemy administracji i całej obsłudze technicznej szkoły. Serdecznie dziękujemy Panu A. Przywara, za obsługę muzyczną i komputerową.
Dziękujemy uczniom i modelkom: A. Krupa, W. Kłak, W. Wrona, S. Chuchla, M Cisek, E. Skóra, J. Oślizło, O. Słapińska, G. Guźda, N. Lelek, G. Moskwa, K. Fura. Dziękujemy uczniom klas 1rs, 2rs, 3rs, 1ps, 3 ps, 2b, którzy pod kierunkiem nauczycieli przygotowali poczęstunek. Dziękujemy uczniom klas 1b, 2d, 3as, 3cs, 4as, 4bs, 4ds, którzy pod kierunkiem nauczycieli obsługiwali gości i uczestników konkursu. Dziękujemy obsłudze hotelarskiej - uczniom kl. 3es: A. Barton, D. Chyrva, A. Ciesla, M. Giza, A. Khyl, P. Mierzwa, M. Radchenko, P. Winiarska, K. Ziemba, G. Ziobro oraz uczniowi kl. 5ds M. Nalepa. Dziękujemy młodzieży i nauczycielom, którzy pomagali w przygotowaniu sali 016. Dziękujemy wszystkim, którzy pomogli w organizacji tegorocznego Konkursu. Dziękujemy uczestnikom i ich opiekunom, którzy przyczynili się do organizacji naszego konkursu i zapraszamy na kolejną edycję.
Jak komponować posiłki i unikać pułapek podjadania
Dnia 2 kwietnia 2025 roku klasa 2e uczestniczyła w wykładzie pt. Jak komponować posiłki i unikać pułapek podjadania. Spotkanie poprowadziła studentka 3 roku dietetyki Uniwersytetu Rzeszowskiego - Julia Śnieżek. Uczniowie usłyszeli, że szybkie tempo życia nie sprzyja zdrowemu odżywianiu. Uważne jedzenie natomiast obejmuje:
- uwiadomienie sobie sygnałów głodu i sytości wysyłanych przez organizm,
- jedzenie z dala od źródeł rozpraszających uwagę, tj. telefon czy komputer, albo jedzenie w samochodzie,
- świadome bycie tu i teraz podczas posiłku i zwracanie uwagi na sensoryczne właściwości żywności tj. smak, zapach, temperatura, struktura,
- dostrzeganie reakcji na jedzenie tj. lubię, nie lubię,
- zauważanie bodźców wewnętrznych, czyli jak czujemy się po posiłku,
- dostrzeganie bodźców zewnętrznych i wewnętrznych, które wywołują potrzebę jedzenia np. miseczka z chipsami w zasięgu ręki, zapach świeżego pieczywa w piekarni.
Studentka UR przedstawiła również Zasadę Zdrowego Talerza oraz poleciła kilka ciekawych przepisów na przekąski do szkoły tj. sałatka z komosą ryżową czy twarogowe placuszki bananowe. Uczniowie technikum hotelarskiego po spotkaniu z panią Sylwią postanowili uważniej spożywać posiłki. Oto jedna z opinii: „Bardzo podobała mi się forma wykładu i treść przekazu, która jest na pewno istotna w moim zawodzie. Teraz już wiem jak układać menu dla gości hotelowych oraz jakie są kluczowe składniki zdrowego posiłku. Z przyjemnością wybrałabym się na podobny wykład.” /Kinga W./ Spotkanie zorganizowała Pani B. Ząbek. Zapraszamy do galerii.
Wycieczka do PANS w Jarosławiu
W piątek, 28 marca, podczas Dnia Otwartego Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Jarosławiu uczniowie Zespołu Szkół Gospodarczych mieli okazję zwiedzić uczelnię i uczestniczyć w warsztatach z wizażu. Wycieczkę zorganizowano na zaproszenie Pani Iwony Pięknik kierownika i wykładowcę wydziału kosmetologii.
W wyjątkowym klimacie Jarosławskiej uczelni nasi maturzyści kl. 5es oraz uczniowie klas 4es i 3es mieli realizowany napięty następujący program:
Zwiedzanie kampusu – mieli możliwość zobaczenia sal wykładowych, laboratoriów oraz rozmowy ze studentami i wykładowcami.
Pokazy i prezentacje – mieli okazję zobaczyć nowoczesny sprzęt i poznać technologie wykorzystywane w trakcie zajęć.
Zabiegi kosmetyczne – uczestniczyli w praktycznym pokazie umiejętności studentów kierunku Kosmetologia.
Konkurs z nagrodami – brali udział w nietypowym zadaniu konkursowym, powiązanym z Międzynarodowym Dniem bez Kłamstwa.
Poczęstunek – po intensywnym dniu pełnym wrażeń mieli okazję odpocząć i posilić się.
Była to doskonała okazja, by zapoznać się z ofertą edukacyjną PANS w Jarosławiu i poczuć atmosferę studenckiego życia. Dziękujemy Władzom Uczelni oraz Pani Iwonie Pięknik za wspaniałe przyjęcie i sfinansowanie autokaru. Zapraszamy do galerii.
Warsztaty na temat cyberbezpieczeństwa
Samorząd Uczniowski oraz uczniowie klasy 3hs wzięli udział w zorganizowanych przez Radę Młodzieży Rzeszowa warsztatach na temat cyberbezpieczeństwa, które odbyły się w WSPiA. Prowadzący je, dr Bartłomiej Kowalski, zaprezentował m. in. metody działania hakerów, zagadnienie kradzieży tożsamości, temat nękania oraz związanych z nim konsekwencji karnych.
Nauczyliśmy się lepiej chronić swoje dane, aby świadomie poruszać się w cyfrowym świecie. Chcemy być odpowiedzialni za bezpieczny Internet dla każdego z nas.
Prima Aprilis po francusku
Le poisson d'avril to francuska tradycja związana z obchodami Prima Aprilis (1 kwietnia). Tego dnia uczniowie grup francuskich robili sobie nawzajem żarty i psikusy.
We Francji popularnym żartem jest przyklejanie komuś na plecach papierowej ryby bez jego wiedzy. Kiedy ofiara odkryje psikus, żartowniś woła: "Poisson d'avril!" (czyli "Kwietniowa ryba!").
Dzień Cukiernika - warsztaty dla dzieci
Z okazji Dnia Cukiernika klasa 2R wraz z wychowawcą przeprowadziły warsztaty dla dzieci z Niepublicznego Przedszkola Pinokio w Rzeszowie. Tematem warsztatów była prezentacja zawodu cukiernika oraz przygotowanie różnych pysznych słodkości ulubionych przez wszystkie dzieci. Kontakt starszej młodzieży z przedszkolakami przynosi korzyść obu grupom. Opieka nad młodszymi dziećmi uczy odpowiedzialności i troski o innych. Obserwowanie starszych kolegów daje przedszkolakom poczucie wsparcia i inspiruje do rozwijania nowych umiejętności.
Drodzy Przedszkolacy!
Serdecznie dziękujemy Wam za udział w naszych warsztatach. Mamy nadzieję, że świetnie się bawiliście i zachęcamy do dalszych kulinarnych przygód.
Jak zaplanować podróż w chmurach? Od mapy po start - spotkanie z pilotem
Dnia 27 marca 2025 roku, w ZSG odbyło się spotkanie edukacyjne w ramach projektu „Ciekawa lekcja”, realizowanego przez Wyższą Szkołę Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie. Projekt ten jest skierowany do uczniów szkół ponadpodstawowych, a celem jego jest wspieranie rozwoju nauczycieli i podnoszenie jakości kształcenia w szkołach. Ponadto umożliwia rozwinięcie współpracy między nauczycielami a uczelniami wyższymi, co sprzyja wymianie doświadczeń i nawiązywaniu długofalowych relacji edukacyjnych. W spotkaniu wzięli udział uczniowie klasy 4CS technik hotelarstwa, a lekcję poprowadził dla nich nauczyciel akademicki WSIiZ w Rzeszowie, zawodowy pilot pan Borys Winiarczyk.
Spotkanie rozpoczęła Pani B. Ząbek nauczyciel przedmiotów hotelarskich w ZSG, która powitała zaproszonego gościa oraz wszystkich uczestników spotkania. Następnie, Pan Borys przedstawił temat lekcji: „Jak zaplanować podróż w chmurach? Od mapy po start”, w której omówił etapy planowania podróży samolotem. Po części wykładowej, uczniowie mieli możliwość uczestniczenia w dyskusji, która była bardzo aktywna, a uczniowie wykazywali duże zainteresowanie tematem, szczególnie w kontekście przyszłej pracy zawodowej w branży turystyczno-hotelarskiej m.in. lotniczej. Po wykładzie uczniowie w losowo wybranych grupach wykonali przygotowaną przez wykładowcę kartę pracy, w której zaplanowali podróż z Warszawy do wybranego miasta na świecie, biorąc pod uwagę: cel podróży, odległość, plan lotu, dokumenty podróżne, bagaż itp. Uczniowie chętnie również zadawali pytania m.in. na temat organizacji podróży osób niepełnosprawnych. Udział w spotkaniu uświadomił młodzieży, jak ważne są podstawowe zasady bezpieczeństwa i procedury przed wylotem. „Ciekawa lekcja” okazała się skutecznym narzędziem w poszerzaniu wiedzy uczniów na tematy praktyczne, przydatne w ich przyszłej pracy zawodowej jak i życiu prywatnym. Zapraszamy do galerii.
Smaki Podkarpacia
W dniu 26 marca 2025 r. w Zespole Szkół Gospodarczych w Rzeszowie odbyła się XV edycja szkolnego konkursu kulinarnego „Smaki Podkarpacia”. Jednym z celów konkursu jest kultywowanie i pogłębianie wiedzy o podkarpackiej tradycji kulinarnej oraz łączenie w potrawach tradycji ze współczesnością. Tematem przewodnim tegorocznej edycji był ser twarogowy.
Do konkursowego jury zostali zaproszeni goście, przedstawiciele Spółdzielni Mleczarskiej MLEKOVITA w Trzebownisku p. Dorota Barcińska i p. Kamil Szopa oraz kucharz rzeszowskiej restauracji Konrad Sowa. Konkurs kierowany do uczniów ZSG jak co roku, cieszył się dużym zainteresowaniem. W tegorocznych zmaganiach udział wzięło sześć dwuosobowych zespołów uczniów klas pierwszych, drugich i trzecich. Wszyscy uczestnicy doskonale wywiązali się z zadania.
I miejsce Zuzanna Kasprzyk i Adrian Tarka z klasy 1A - "Serniki w trzech odsłonach"
II miejsce Snizhanna Kalavai i Anton Huba z klasy 3P - "Podkarpacki przysmak twarogowy w doborowym towarzystwie smaków słowiańskich"
III miejsce Sandra Patruś i Sofiia Shvaika z klasy 2R - "Sernik gruszkowy"
Organizatorki Marta Lewek i Joanna Janda dziękują za współpracę. Zapraszamy do galerii.
Spotkanie Klubu Czytelniczego z pisarką Olgą Żuk
24 marca 2025 r. na zaproszenie Pani kierownik Filii nr 16 WiMBP w Rzeszowie mgr Sabiny Dobrowolskiej uczniowie należący do Klubu Czytelniczego MAM Book wzięli udział w spotkaniu autorskim z Panią Olgą Żuk, autorką powieści "Dzieci żar-ptaka".
Spotkanie prowadziła Pani Sylwia Wierzbińska - instruktorka Działu Udostępniania Zbiorów WiMBP w Rzeszowie. Autorka bardzo chętnie odpowiadała na pytania zarówno prowadzącej jak i naszych uczniów.
Podczas spotkania dowiedzieliśmy się wiele o mitologii słowiańskiej zawartej w książce, pracy pisarki i jej pasji. Był też czas na zdjęcia i autografy na książkach, które otrzymaliśmy w prezencie. Zapraszamy do galerii.
VII Międzyszkolny Turniej Wiedzy o Sztuce
W dniu 19.03.2025 r. odbył się w naszej szkole VII Międzyszkolny Turniej Wiedzy o Sztuce. Barok, nad którym Patronat Honorowy objęli: Prezydent Miasta Rzeszowa, Kuratora Oświaty w Rzeszowie oraz Dyrektor Podkarpackiego Zespołu Placówek Wojewódzkich w Rzeszowie, a Patronat Medialny Miesięcznik Społeczno – Kulturalny „Nasz Dom – Rzeszów”. W imieniu gospodarzy powitała przybyłych wicedyrektor mgr Katarzyna Leńczyk, a w imieniu gości inspektor Wydziału Edukacji w Rzeszowie mgr Marta Pytko. Do konkursu zgłosiło się 14 drużyn. W rywalizacji wzięło udział 13 trzyosobowych zespołów.
I miejsce zajęła drużyna z I Liceum Ogólnokształcącego w Rzeszowie w składzie: Emilia Majka, Mikołaj Pączek i Karolina Szura,
II miejsce - także drużyna z I Liceum Ogólnokształcącego w Rzeszowie w składzie: Magdalena Bednarczyk, Martyna Bieniek i Maja Jarecka,
a III - drużyna z Zespołu Szkół Plastycznych w Rzeszowie w składzie: Dominika Furdak, Tatiana Rzeszut, Laura Skalska.
Natomiast wyróżnienia przypadły drużynie z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie w składzie: Katarzyna Korbecka, Weronika Leśniak i Zuzanna Lib oraz drużynie z I Liceum Ogólnokształcącego w Rzeszowie w składzie: Karolina Kochman, Sylwia Zatorska i Dominika Pałach.
Tytuł najlepszego przewodnika zaś otrzymała uczennica naszej szkoły - Zuzanna Lib z klasy 3cs, a za najlepszego wykonawcę szkicu została uznana Karolina Kochman z I Liceum Ogólnokształcącego w Rzeszowie. Zapraszamy do galerii.
...
W Turnieju wzięły udział następujące szkoły: I Liceum Ogólnokształcące w Rzeszowie, XI Liceum Ogólnokształcące w Rzeszowie, Zespół Szkół Plastycznych w Rzeszowie. Zespół Szkół Nr 1 w Rzeszowie, Zespół Szkół Nr 2 i Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie.
W ramach korelacji międzyprzedmiotowej pomiędzy turami Turnieju odbyły się pokazy: ubiorów barokowych (opracowany przez mgr Barbarę Gromadzką) i wyrobu cukierniczego inspirowanego siedemnastowieczną architekturą świecką (przygotowany przez mgr Joannę Jandę i mgr inż. Weronikę Ząbek).
Rywalizację uczestników oceniało kompetentne Jury: dr Elżbieta Biesiadecka (historyk, pracownik naukowy Wydziału Historii UR), mgr Alicja Kuśta ( historyk sztuki), mgr Rafał Podsobiński (artysta grafik, pracownik Wydziału Sztuk Pięknych UR).
Strona 1 z 3