

Dzień 11 listopada, jako rocznica odzyskania przez Naród Polski niepodległego bytu państwowego i jako dzień po wsze czasy związany z wielkim imieniem Józefa Piłsudskiego, zwycięskiego Wodza Narodu w walkach o wolność Ojczyzny - jest uroczystym Świętem Niepodległości.
Uczniowie klasy 3e Technikum Hotelarskiego udali się spacerem ze szkoły na wycieczkę do Muzeum Dobranocek w Rzeszowie. Po przybyciu na miejsce zakupili bilety wstępu i rozpoczęli zwiedzanie. Uczniowie mieli okazję zobaczyć historię kultowych dobranocek takich jak „Miś Uszatek”, „Bolek i Lolek”, „Reksio”, „Flinstonowie” oraz rekwizyty i scenografie wykorzystywane w bajkach. Zainteresowanie wzbudziły także dawne telewizory, figurki, obrazki oraz specjalna sala projekcyjna, gdzie można było usiąść i obejrzeć różne klasyczne bajki. Wycieczka przebiegła w miłej atmosferze, a uczniowie aktywnie uczestniczyli w zwiedzaniu.
„Bardzo podobała mi się ta wycieczka – była bardzo interesująca. Mam nadzieję, że w przyszłości będzie więcej tego typu wyjść. Tego dnia nauczyliśmy się, że historia i kultura mogą być przedstawione w ciekawy i lekki sposób, który bawi i uczy jednocześnie. Wycieczkę uważamy za bardzo udaną. Po zwiedzaniu wróciliśmy do szkoły.” /Amelia i Nadia 3e/
W dniu 5 listopada w ZSG odbył się I Szkolny Festiwal Fantastyki. Wydarzenie zostało zorganizowane przez nauczycieli i uczniów branży odzieżowej, gastronomicznej i hotelarskiej. Tematy z gatunków fantastycznych, takich jak: literatura, filmy, gry i sztuka były inspiracją do stylizacji w pokazie mody. Celem festiwalu, była integracja uczniów, popularyzacja fantastyki, stworzenie przestrzeni do aktywnego spędzania czasu i rozwijania zainteresowań w ramach tematyki fantastycznej.
Szkolny Festiwal Fantastyki to doskonała okazja do dobrej zabawy i rozwijania pasji w szkolnym środowisku. Dziękujemy uczniom klas Ie, IIe, IId, IIIi, IVas, IVks, IVls i Ves za zaangażowanie i duży wkład pracy w przygotowanie stylizacji ubiorów i makijaży.
Dzień Zdrowego Śniadania to coroczne wydarzenie mające na celu promowanie zdrowych nawyków żywieniowych, aktywności fizycznej oraz dbania o zdrowie od samego rana. W dniu pełnym radości, edukacji i integracji zorganizowano szereg atrakcji, które zaangażowały uczniów, nauczycieli. Start dnia został uświetniony energetycznym porannym treningiem, co podkreśliło znaczenie aktywności fizycznej na początku dnia. Po ćwiczeniach odbył się wykład, który przypomniał o istotności zdrowego śniadania oraz codziennych nawyków sprzyjających dobremu samopoczuciu i długoterminowemu zdrowiu. W programie nie zabrakło również elementów edukacyjnych i rozrywkowych. Na scenie pojawiła się wesoła scenka teatralna, w której bohaterowie – rozmawiali o potrawach, podkreślając różnorodność kulinarną i jej wpływ na zdrowie i samopoczucie. Uczestnicy mieli także okazję wziąć udział w interaktywnym quizie w języku angielskim, korzystając z platformy Kuer. Ważnym elementem wydarzenia była wystawa literatury poświęconej tematyce śniadania, gdzie prezentowano książki, artykuły i broszury, a przy okazji serwowano naturalne soki z inspirującymi cytatami o zdrowiu i dobrym samopoczuciu. Podczas tego czasu można było także skosztować potraw i napojów charakterystycznych dla różnych kultur. Nie zabrakło także estetyki i dbałości o szczegóły – pięknie nakryte stoły zgodnie z zasadami etykiety zachęcały do refleksji nad estetyką jedzenia, a także pokazywały, jak ważny jest wygląd posiłków dla przyjemności z jedzenia. W trakcie uczniowie brali udział w konkursach gdzie czekała ich niespodzianka, a atmosfera dopełniła poranna herbata, która sprzyjała relaksowi i integracji.
Podczas zajęć z przedmiotów zawodowych i języków obcych uczniowie zapoznali się ze śniadaniami międzynarodowymi, oraz słownictwem zawodowym. Tworzyli plakaty promujące zdrowe śniadania, co dodatkowo podkreśliło kreatywność i zaangażowanie uczestników. Podsumowując, Międzynarodowy Dzień Zdrowego Śniadania był dniem pełnym inspiracji, edukacji i dobrej zabawy, który przypomniał wszystkim o kluczowej roli pożywnego śniadania w codziennym życiu. Była to doskonała okazja do promowania zdrowych nawyków, rozwijania wiedzy i umiejętności kulinarnych oraz integracji społecznej, co w dłuższej perspektywie wpływa na poprawę jakości życia każdego z nas.
DZIĘKUJĘ za wsparcie dyrekcji szkoły, nauczycielom oraz młodzieży, którzy z wielkim zaangażowaniem przygotowali tak miły dzień oto klasy 1a, 1b, 1d, 1p, 1s, 2a, 2b, 2e, 2r, 3b, 3e, 3g, 3h, 3r, 3s, 4cs, 4ds, 4es, 4fs,4gs, 5bs, 5cs, 5ds. Za rok zapraszamy z nowymi pomysłami. Zapraszamy do galerii.
Z ogromną przyjemnością informujemy, że nasza szkoła znalazła się na liście beneficjentów objętych wsparciem finansowym w ramach Priorytetu 3 Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0. na rok 2025. Kwota dofinansowania wynosi 12 000 zł, zaś 3 000 zł to wkład własny organu prowadzącego. Program jest realizowany przez Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego we współpracy z Ministerstwem Edukacji jako Operatorem Priorytetu 3. Narodowy Programu Rozwoju Czytelnictwa ma na celu przede wszystkim wzbogacenie księgozbioru biblioteki szkolnej w szczególności o nowości wydawnicze, lektury, zakup elementów wyposażenia biblioteki szkolnej, a także promocję czytelnictwa wśród dzieci i młodzieży.
Po konsultacjach z Radą Rodziców, Samorządem Uczniowskim i Pedagogiczną Biblioteką Wojewódzką w Rzeszowie w zakupiono 376 woluminów. Są to atrakcyjne dla bestsellerowe pozycje – powieści obyczajowe i historyczne, kryminały, literatura fantastyczna i książki psychologiczne i biograficzne. Pełna lista książek znajduje się tutaj.
Zachęcamy wszystkich uczniów, nauczycieli, rodziców oraz pracowników szkoły do wypożyczania książek z naszej szkolnej biblioteki i do udziału w organizowanych akcjach czytelniczych. Zapraszamy do galerii.

Uczniowie klasy 3R i 4AS wraz z opiekunami uczestniczyli w szkoleniu z lodziarstwa rzemieślniczego w Hucisku Jawornickim.
Dzięki zaangażowaniu właściciela zakładu Pana Tomasza Szybiaka oraz pracowników mieliśmy okazję poznać tajniki rzemieślniczej produkcji lodów, dowiedzieć się, jak powstają naturalne smaki oraz zobaczyć, ile pasji i serca można włożyć w tworzenie prawdziwego, regionalnego produktu. Te warsztaty były dla nas nie tylko lekcją zawodu, ale też wspaniałą inspiracją do dalszego rozwoju w branży cukierniczej.
Otwartość, serdeczność i chęć dzielenia się wiedzą Pana Tomasza i jego wspaniałej załogi sprawiły, że warsztaty były nie tylko pouczające, ale też pełne radości i dobrej atmosfery. Serdecznie Dziękujemy za poświęcony czas, ciepłe przyjęcie oraz słodki smak tradycji, który na długo pozostanie w naszej pamięci.
W dniu 15 października 2025 roku odbyły się eliminacje szkolne XXX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu. Tematyką wiodącą olimpiady w roku szkolnym 2025/2026 jest: "Żywność wysokoprzetworzona".
Spośród uczestników etapu szkolnego do rozgrywek okręgowych zakwalifikowano troje uczniów: Maksymilian Bieś 4bs, Paulina Panek 5as, Gabriela Michna 4bs.
Uczniom serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia w kolejnych etapach olimpiady.
W środę całą klasą wybraliśmy się na wycieczkę do Łańcuta. Wyjazd zorganizowała nasza wychowawczyni B. Ząbek i pan, który uczy nas języka polskiego. Celem wycieczki było głębsze poznanie romantyzmu na lekcji muzealnej poświęconej temu tematowi. Do Łańcuta pojechaliśmy pociągiem. Po krótkim spacerze po mieście dotarliśmy do zamku. Zwiedzanie rozpoczęliśmy od ogrodów, w których znajdował się tzw. Zameczek. Przewodniczka szczegółowo opisała nam jego elementy oraz powiedziała parę zdań o parku rezydencji. Po powrocie do głównego zamku pierwszym pomieszczeniem, które odwiedziliśmy, była sala jadalna. Następnie przeszliśmy do kolejnych sal bogato zdobionych i pełnych oryginalnych mebli z XVIII i XIX wieku. Na ścianach wisiały portrety dawnych właścicieli, a w jednym z pokoi znajdował się fortepian, na którym grane również i dziś są koncerty. Moim ulubionym miejscem w całym zamku był korytarz ozdobiony rzeźbami i malowidłami kwiatów, który wyglądał jak ruiny starożytnego greckiego ogrodu. Będąc tam, miałam wrażenie, jakbym naprawdę się w nim znajdowała.
Podczas lekcji muzealnej pani przewodnik opowiadała nie tylko o architekturze, ale także o dziełach sztuki i literaturze epoki romantyzmu. Wspomniała również o filmach, które były kręcone na zamku i w jego ogrodach. Po zakończeniu zwiedzania poszliśmy na rynek miasta, gdzie mieliśmy chwilę przerwy, by coś zjeść i odpocząć. Później wróciliśmy do zamkowych ogrodów nad małe jeziorko, przy którym spędziliśmy trochę czasu na wspólnych rozmowach. Po wszystkim udaliśmy się na stację kolejową i wróciliśmy do Rzeszowa. Wycieczka, moim zdaniem, była udana. Dzięki niej mogliśmy lepiej zrozumieć romantyzm i zobaczyć, jak piękne zabytki mamy tak blisko siebie a także lepiej się poznać. /Julia 1C/
W piątek 31 października 2025 w Galerii Miejskiej przy Zespole Szkół Plastycznych odbyła się oficjalna konferencja promująca I Kongres Kultury Podkarpacia "Tożsamość – Dialog – Przyszłość", który odbędzie się w listopadzie w Rzeszowie.
Uczestnikami konferencji było wiele znamienitych osób, tym bardziej cieszy nas, że uczniowie ZSG mogli uczestniczyć w przygotowaniu tego wydarzenia.
Zapraszamy do galerii.
Kelnerzy z 1B pod kierunkiem Pani Joanny Janda aktywnie wzięli udział w programie realizowanym w ramach Tygodnia Zdrowia. Przygotowali między innymi zdrowe i kolorowe posiłki.
Strona 2 z 3
© Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie ⋅ 1919 - 2025