W ubiegły piątek (14 lutego) grupa francuska z klasy 1bg poznała w teorii i praktyce jedną z francuskich tradycji – Galettes des Rois. Galette des Rois to tradycyjny francuski placek wypiekany z okazji Święta Objawienia Pańskiego, czyli potocznie Święta Trzech Króli. Składa się z dwóch warstw ciasta francuskiego wypełnionych kremem. W klasycznej wersji jest to krem migdałowy. Według tradycji francuskiej w każdym placku należało umieścić ziarenko bobu lub fasoli, a placek dzielono na tyle części, ile osób miało się nim poczęstować. Osoba, która trafiła na ziarenko, stawała się królem bądź królową - wkładano jej na głowę koronę.

Na lekcji języka francuskiego młodzież poznała w teorii tę kultywowaną od wielu lat tradycję francuską, a podczas zajęć praktycznych, pod opieką pani mgr Sabiny Walat, uczniowie samodzielnie przygotowali galettes des rois. Ci, którzy znaleźli w swoim kawałku ziarnko fasoli zostali koronowani i zostali uwiecznieni w galerii.

© Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie ⋅ 1919 - 2024

Prywatność
Użytkownik może w każdym czasie samodzielnie zmienić ustawienia dotyczące plików cookies, np. wyłączając możliwość ich przechowywania na urządzeniu użytkownika lub określając warunki ich przechowywania i uzyskiwania dostępu przez pliki cookies do urządzenia użytkownika. Zmiany ustawień, użytkownik może dokonać za pomocą ustawień przeglądarki internetowej. Użytkownik może w każdej chwili usunąć pliki cookies korzystając z dostępnych funkcji w przeglądarce internetowej, której używa. Ograniczenie stosowania plików cookies, może wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronie internetowej.