III edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Junior Culinary Cap odbyła się 5 lutego 2020 roku w godzinach 9:30-15:30 w hotelu Kongresowego Centrum Biznesu w Kielcach. Konkurs Kulinarny organizowany jest według zasad regulaminowych (WACS) World Association of Chefs Societies. Organizatorem Konkursu jest Fundacja Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy, firma Unilever, Hotel Kongresowy – Centrum Biznesu i Zespół Szkół Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach.

W dobrej kuchni nie jest ważne to co się gotuje, natomiast ważne jest to, czy nam to smakuje - tak brzmiało motto III edycji. Tematem zmagań był filet z kaczki z warzywami korzennymi. Potrawa musiała być zgodna z wcześniejszymi zgłoszeniami zawierającymi recepturę i zdjęcia, jakie wysłali do organizatorów. Naszą szkołę reprezentowała Patrycja Szczepaniak, opiekunem była Beata Łuka. Patrycja musiała przygotować 6 porcji potrawy w nowoczesnej aranżacji w czasie 90 min. Zrobiła to po mistrzowsku, uzyskując zaszczytne II miejsce. Patrycja wykonała pierś z kaczki sous-vide/kaczy demi-glace z wiśniami/raviolo z kaczką/puree z topinamburu/mus dyniowo-morelowy/ziemniak w dwóch odsłonach/oliwa smakowa. Patrycja zdobyła również:
- szkolenia cukiernicze od firmy PRIMULATOR,
- od Akademi Kulinarnej Farutex warsztaty z zakresu nowoczesnych technik kulinarnych,
- od firmy Unilever szkolenie w Akademii Kulinarnej w Warszawie,
- dodatkowe szkolenie gastronomiczne dla swojej klasy przeprowadzone przez Szefa kuchni,
- puchar od Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej dla najlepszego uczestnika,
Patrycje udzieliła wywiadu dla Telewizji Kielce. Serdecznie gratulujemy wspaniałego sukcesu. Zapraszamy do galerii.

© Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie ⋅ 1919 - 2024

Prywatność
Użytkownik może w każdym czasie samodzielnie zmienić ustawienia dotyczące plików cookies, np. wyłączając możliwość ich przechowywania na urządzeniu użytkownika lub określając warunki ich przechowywania i uzyskiwania dostępu przez pliki cookies do urządzenia użytkownika. Zmiany ustawień, użytkownik może dokonać za pomocą ustawień przeglądarki internetowej. Użytkownik może w każdej chwili usunąć pliki cookies korzystając z dostępnych funkcji w przeglądarce internetowej, której używa. Ograniczenie stosowania plików cookies, może wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronie internetowej.