W dniach 21-27.10.2019 odbył się Ogólnopolski Tydzień Kariery pod hasłem PASJA, PROFESJA, POWOŁANIE. W ramach szkolnych obchodów opiekunowie SZOK oraz szkolny doradca zawodowy zaplanowali szereg atrakcji.
W poniedziałek, 21.10 rozpoczęliśmy Tydzień Kariery happeningiem edukacyjnym. Na długiej przerwie każdy chętny uczeń i nauczyciel mógł wziąć udział w konkursach i quizach o tematyce planowania kariery zawodowej. Można było m.in. nauczyć się konstruować CV po polsku i angielsku, poznać zawody przyszłości, przygotować się do rozmowy kwalifikacyjnej, poznać zawody przyszłości czy wyznaczyć swoje cele zawodowe. Na chętnych uczestników czekały smakowite upominki. Zabawę prowadzili doradcy zwodowi oraz uczniowie klasy 1FG. 
We wtorek, 22.10 chętni uczniowie klas 1FG, 1CS, 1FS, 2CT, 3CT odbyli wycieczkę zawodową do Baranowa Sandomierskiego i Sandomierza. W programie m.in. zwiedzanie zamku i hotelu w Baranowie Sandomierskim, warsztaty savoir vivre czy podziwianie panoramy Sandomierza z Bramy Opatowskiej.
W środę, 23.10 uczniowie klas IV Technikum oraz klasy 3BS uczestniczyli w zajęciach "Jak zaprzyjaźnić się z rynkiem pracy" prowadzonych przez doradców z Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej przy Wojewódzkim Urzędzie Pracy w Rzeszowie.
W czwartek, 24.10 po raz pierwszy zorganizowaliśmy w naszej szkole mini targi pracy pod hasłem "Randka z pracodawcą". Uczniowie klas 1cs/TH, 1ds/TH, 1rg/Cukiernik oraz 2bt/TŻiUG mieli okazję przeprowadzić sterowane wywiady i porozmawiać z przedstawicielami współpracujących ze szkołą pracodawców. Nasze zaproszenie przyjęli: p. Agnieszka Trzyna, manager z Hotelu Apart12; p. Janusz Pyra, szef kuchni Restauracji Folk w Hotelu Bristol; p. Maksymilian Madro, event manager z Restauracji Lord Jack; p. Maciej Pasternak, szef cukierni Niebo w Gębie oraz p. Przemysław Błaż, właściciel Restauracji Kucharze. Nasi goście chętnie dzielili się z uczniami swoim doświadczeniem, opowiadali o realiach pracy w swoich firmach, możliwościach rozwoju w swoich zawodach. Jesteśmy im ogromnie wdzięczni za poświęcenie młodzieży czasu. Wierzymy, że te spotkania i rozmowy dały uczniom bezcenną możliwość zajrzenia "za kulisy" zawodów branży horeca. Za pomoc w organizacji spotkania dziękujemy p. Dorocie Grys i p. Marcinowi Purgaczowi.
Piątek, 25.10 był Dniem Higieny Pracy pod hasłem "Naucz się odpoczywać". W strefie relaksu na przewiązce obok biblioteki szkolnej można było pograć w gry planszowe, posłuchać muzyki relaksacyjnej czy po prostu poleżeć na leżaku i odpocząć. Strefa relaksu była, tradycyjnie już, wolna od telefonów komórkowych. W akcję włączyli się pedagodzy szkolni i biblioteka. Dziękujemy! Zapraszamy do galerii
Drodzy uczniowie - mamy nadzieję, że przygotowane przez nas atrakcje zainspirowały Was do planowania własnej kariery. Życzymy Wam trafnych wyborów edukacyjnych i zawodowych, aby Wasza PROFESJA była dla Was jednocześnie PASJĄ i POWOŁANIEM. Dziękujemy za wspólne działania - Agnieszka Czach Janicka, Jadwiga Domaradzka, Kamila Buraś. Zapraszamy do galerii.

© Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie ⋅ 1919 - 2024

Prywatność
Użytkownik może w każdym czasie samodzielnie zmienić ustawienia dotyczące plików cookies, np. wyłączając możliwość ich przechowywania na urządzeniu użytkownika lub określając warunki ich przechowywania i uzyskiwania dostępu przez pliki cookies do urządzenia użytkownika. Zmiany ustawień, użytkownik może dokonać za pomocą ustawień przeglądarki internetowej. Użytkownik może w każdej chwili usunąć pliki cookies korzystając z dostępnych funkcji w przeglądarce internetowej, której używa. Ograniczenie stosowania plików cookies, może wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronie internetowej.