9 października 2018 r. w naszej szkole, odbył się Ogólnopolski Konkurs „ Zboża najwyższej jakości – Powrót do zbóż pradawnych”- półfinały wojewódzkie.
Podczas X edycji Tygodnia Dobrego Chleba w naszej szkole, obok przygotowanych wystaw, degustacji wypieków chlebowych odbył się Ogólnopolski Konkurs „Zboża najwyższej jakości – powrót do zbóż pradawnych” organizowany przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych – „Polska Ekologia”. W swojej konstrukcji zakłada rozwój i poprawę inicjatyw społecznych w obszarze lokalnym i regionalnym, budowanie świadomości oraz edukację w zakresie spożycia zbóż w Polsce, przede wszystkim zaś ma za zadanie zwiększyć świadome wykorzystanie różnych odmian zbóż w wielu możliwych wariantach. Tam, gdzie smacznie, zdrowo i profesjonalnie nie mogło zabraknąć reprezentantów naszej szkoły, udział w konkursie wzięli także uczniowie z Zespołu Szkół Agro -Technicznych im. W. Witosa w Ropczycach oraz Zespołu Szkół Technicznych w Mielcu. Projekt został sfinansowany z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Uczestnicy konkursu w zespołach przygotowali z produktów ekologicznych oraz z mąki z prastarych zbóż: samopszy, płaskurki i orkiszu danie główne – zupy, drugie danie, deser oraz wypiekała chleby i bułki. Pracę uczniów oceniało Jury nauczycieli zawodu wymienionych szkół, przedstawiciel Oddziału Terenowego KOWR w Rzeszowie. Jury pracowało pod kierunkiem Czesława Meusa, Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej Stowarzyszenia Polska Ekologia, arcymistrza piekarskiego. Dyrektor Oddziału Terenowego Jerzy Borcz gratulował organizatorom oraz uczestnikom Konkursu uzyskanych efektów, życzył sukcesu w rywalizacji na tym etapie oraz w Finale Ogólnopolskiego Konkursu.
W konkursie na dania gotowane zwyciężył Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie – zespół Kacper Janik i Hubert Gubernat, a na pieczywo Zespół Szkół Agro -Technicznych w Ropczycach. Gratulujemy! Cieszymy się, że poza lekcjami, programem i ocenami, uczniowie są gotowi do zawodowej rywalizacji, do odnoszenia sukcesu. Zwycięzcy otrzymali okolicznościowe upominki i będą reprezentować województwo podkarpackie w finałowych zmaganiach w Bielsku Białej.
Po zakończonych eliminacjach odbyły się bardzo interesujące szkolenia na temat produktów ekologicznych prowadzone przez Pana Czesława Meusa, który wykorzystuje je w produkcji piekarskiej. Dziękujemy!

© Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie ⋅ 1919 - 2024

Prywatność
Użytkownik może w każdym czasie samodzielnie zmienić ustawienia dotyczące plików cookies, np. wyłączając możliwość ich przechowywania na urządzeniu użytkownika lub określając warunki ich przechowywania i uzyskiwania dostępu przez pliki cookies do urządzenia użytkownika. Zmiany ustawień, użytkownik może dokonać za pomocą ustawień przeglądarki internetowej. Użytkownik może w każdej chwili usunąć pliki cookies korzystając z dostępnych funkcji w przeglądarce internetowej, której używa. Ograniczenie stosowania plików cookies, może wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronie internetowej.