„Polska Smakuje” – to hasło Pikniku Poznaj Dobrą Żywność, który odbywał się w Warszawie na terenie Wyścigów Konnych na Służewcu, nauczyciel Pani B. Łuka został a zaproszona z grupą 12 uczniów do pracy na stoiskach Stowarzyszenia „Polska Ekologia”. Królowała najlepsza polska żywność; chleby, pierogi, wędliny, ciasta, sery, jogurty, konfitury i powidła, świeże warzywa i owoce, miody i soki. Na stoiskach serwowano potrawy kuchni okresu międzywojennego, chociaż w dużej mierze poddane innowacji. Były potrawy staropolskie: gulasz wołowy i wieprzowy, bigos po myśliwsku, steki wołowe, kotlety wieprzowe, schab pieczony, befsztyk tatarski z wołowiny, pieczeń z indyka, potrawka z mięsa indyczego w warzywach. Uczniowie wykazali się dużym zaangażowaniem i umiejętnościami zawodowymi. Kilkanaście tysięcy osób z uznaniem degustowało serwowane przez nich potrawy. Praca naszych uczniów z doświadczonym kucharzem na stanowisku to nieoceniony sposób doskonalenia i nabywania przez nich nowych umiejętności zawodowych. Mogliśmy uczestniczyć również w pokazach popularyzatora kuchni molekularnej - Łukasza Konika, który przygotowywał potrawy z produktów posiadających znak Programu Poznaj Dobrą Żywność .
Na Służewcu odbył się również Konkurs kulinarny dla uczniów szkół gastronomicznych, w którym wzięło udział pięciu naszych uczniów. Pierwsze miejsce zajęła Klaudia Nahacz absolwentka naszej szkoły oraz trzecie - Michał Matwij uczeń naszej szkoły. Zwycięzcy otrzymali vouchery na sprzęt ufundowane przez Firmę Stalgast. Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

Składamy serdeczne podziękowania dla Stowarzyszenia „ Polska Ekologia” za zaproszenie i za wyrazy uznania dla naszego nauczyciela i uczniów. Zapraszamy do galerii.

© Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie ⋅ 1919 - 2024