Motto konkursu: „Ogień, patelnia, talerz – powrót do korzeni”.

W czwartek, 1 lutego 2018 r, w Hotelu Kongresowym - Centrum Biznesu przy Alei Solidarności 34 w Kielcach odbył się Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Junior Culinary Cap”. Organizatorami I Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Junior Culinary Cap” byli: Fundacja Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy, firma Unilever, Hotel Kongresowy – Centrum Biznesu i Zespół Szkół Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach.

Po eliminacjach konkursowych, przygotowaniach, nadesłaniu zgłoszenia i receptur, opisu produkcyjnego oraz zdjęcia potrawy – dania głównego, według zasad przewidzianych w regulaminie Konkursu Kulinarnego, do gotowania zakwalifikował się Krzysztof Kowalski z naszej szkoły. Jego pracę oceniało 7 ekspertów z branży: Piotr Papież, Artur Nijakowski, Tomasz Pawlusek, Kevin J. Aiston, Zbigniew Kopycki, Robert Głyda i Marek Marczewski. Szefem Konkursu był Hubert Sanecki. Zadanie nie było łatwe. W stresie, w czasie 60 minut trzeba było zestawić wskazane produkty, zaprezentować ciekawe pomysły na wykonanie i ułożenie „talerza”, a właściwie 6 porcji dania głównego. Wszystkie prace uczestników były oryginalne, zaś poziom konkursu wysoki.

Konkursowe gotowanie rozpoczęło się o godzinie 9.30, dla Krzysztofa Kowalskiego zakończyło się ogromnym sukcesem, ponieważ zdobył I miejsce Konkursowe i Mistrzowski Puchar. Krzysztof do przygotowania dania wykorzystał podkarpacką bryndzę promując regionalne produkty. Gratulujemy! Cieszymy się, że Krzysztof podziękował wobec organizatorów Pani Beacie Łuce , która przygotowała go do tego konkursu. Jesteśmy z Was bardzo dumni.

Dziękujemy także za promowanie Rzeszowa. Dzięki zaangażowaniu naszych nauczycieli zawodu, nasza szkoła, a więc i Rzeszów znany jest z dobrej jakości kształcenia praktycznego. Poprzez rozwijanie umiejętności, kreatywności i udział w ogólnopolskich zmaganiach zawodowych nauczyciele zawodu dają uczniom szansę zdobycia doświadczenia w zawodzie, z którym wiążą swoją przyszłość, poszerzenia wiedzy oraz zyskania pewności siebie i uwierzenia w swój talent. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali pamiątkowe puchary oraz upominki. A Krzysztof, dodatkowo 2-dniowe szkolenie w Firmie Unilever. Gratulujemy, czekamy na następne sukcesy i zapraszamy do galerii.

© Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie ⋅ 1919 - 2024