W dniu 23.10.2023 r. w Filii nr 7 WiMBP w Rzeszowie grupa uczniów z klasy 2cs wzięła udział w prelekcji "Kuchnia Słowian - Kuchnia wczesnośredniowieczna", którą wygłosił Pan Rałał Kocoł - Kustosz z Muzeum Okręgowego w Rzeszowie.

Podczas spotkania młodzież zapoznała się z kuchnia polską, której korzenie sięgają pierwszych Słowian. Prelegent opowiadał o potrawach dawnych, które są przygotowywane również obecnie w naszych domach. Uczniowie dowiedzieli się także jakie przyprawy były używane w czasach Słowiańskich i które z nich używane są w kuchni do dziś. Opowiedział o tym jak wypiekany był chleb i z jakich rodzajów mąki. Zapraszamy do galerii.

© Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie ⋅ 1919 - 2024

Prywatność
Użytkownik może w każdym czasie samodzielnie zmienić ustawienia dotyczące plików cookies, np. wyłączając możliwość ich przechowywania na urządzeniu użytkownika lub określając warunki ich przechowywania i uzyskiwania dostępu przez pliki cookies do urządzenia użytkownika. Zmiany ustawień, użytkownik może dokonać za pomocą ustawień przeglądarki internetowej. Użytkownik może w każdej chwili usunąć pliki cookies korzystając z dostępnych funkcji w przeglądarce internetowej, której używa. Ograniczenie stosowania plików cookies, może wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronie internetowej.