Filtry

Pierwszy dzień udziału naszej szkoły na Międzynarodowych Targach Żywności Ekogala 2022 już za nami. Uczniowie Branżowej Szkoły I Stopnia zarówno z 2RSjak i 3RSprzygotowali poczęstunek w postaci różnych słodkości.

Podczas „wypieków na żywo” można było skosztować pierniczków, ciastek cynamonowych, makowca, ciastek z jabłkami. Dopełnieniem całości była serwowana przez kelnerów z 2RS kawa z różnymi

...

Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam,  pozwól mi zrobić, a zrozumiem. /Konfucjusz/
Człowiek najlepiej uczy się poprzez udział i doświadczanie, dlatego też, nauczyciele przedmiotów turystycznych i j. niemieckiego zorganizowali  kolejny wyjazd. Tym razem młodzież z pierwszych klas udała się do Berlina. Tam oprócz zwiedzania  najważniejszych atrakcji miasta, czas spędziła na Jarmarkach

...

Uczennica Gabriela Muszyńska z klasy 4gg zakwalifikowała się do II etapu Olimpiady Geograficznej. W pierwszym etapie udział brało 68 uczniów ze szkół Podkarpacia. Gabriela zajęła 12 miejsce zdobywając 89/100 punktów. Kolejny etap w lutym 2023r.

Gabriela do Olimpiady przygotowuje się pod kierunkiem mgr Mirosławy Zwierzchowskiej. Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

W dniu 9.12.22 klasa 4CS uczestniczyła w spektaklu teatralnym Wizyta starszej pani w teatrze Wandy Siemaszkowej w Rzeszowie. Wyjście to nagroda ufundowana przez Samorząd Szkolny za najlepszą frekwencję w ubiegłym roku szkolnym.

Spotkanie wigilijne w klasie 4DGTechnik usług kelnerskich oraz Technik żywienia i usług gastronomicznych było okazją do prezentacji polskich tradycji świątecznych gościom z zaprzyjaźnionej szkoły Lycee Hôtelier François Rabelais de Dugny we Francji.

Nie zabrakło wigilijnego opłatka, tradycyjnych potraw wigilijnych, wspólnego kolędowania i serdecznych życzeń wymienionych w gronie Dyrekcji ZSG, nauczycieli

...

Mija piąty tydzień pobytu w Rzeszowie naszych przyjaciół z Francji – Kamila i Kseni, którzy odbywają staż w Hotel Bristol Tradition & Luxury, a wszystko to dzięki współpracy z naszą zaprzyjaźnioną szkołą we Francji Lycee hôtelier François Rabelais de Dugny.

Kamil i Ksenia oprócz odbywanej praktyki poznają Rzeszów, zwiedzili Kraków, zaprzyjaźnili się z niektórymi z naszych uczniów, wzięli udział w

...

W dniach 28 i 29 listopada 21 uczniów klas turystycznych wraz z opiekunami uczestniczyło w dwudniowej wycieczce do Londynu. Prosto z lotniska w Luton udali się z przewodnikiem na zwiedzanie jednego z ciekawszych muzeów na świecie, czyli Victoria and Albert Museum. Młodzież miała tam okazję podziwiać m.in. oryginalnego rozmiaru odlewy rzeźb i posągów. Eksponaty te przywiezione zostały jeszcze za czasów

...

Tym razem w profesjonalnym  szkoleniu uczestniczyły uczennice klasy 1js technikum przemysłu mody. 
Makijaż jest dla wszystkich – także dla uczennic. Trzeba jednak wiedzieć, jak pielęgnować nastoletnią cerę i jak malować się do szkoły, aby nie przesadzić. 
Trenerka i wizażystka przedstawiła skuteczne sposoby na oczyszczanie i odżywianie kapryśnej, dojrzewającej skóry, a także techniki i kosmetyki

...

Informacje o terminach egzaminów zawodowych w części praktycznej oraz pisemnej, zostały opublikowane w dziale Dla ucznia / Egzaminy, pomoce, terminy.

Znajduje się tam również komunikat dyrektora Centralnej Komisji Egzaminacyjnej w sprawie przyborów i materiałów pomocniczych.

Uczniowie naszej szkoły biorą udział w konkursie kulinarnym w ramach Dnia Języka Niemieckiego, organizowanym przez Uniwersytet Rzeszowski i XII LO.

Nasi uczniowie przygotowali niemieckie potrawy świąteczne. Zapraszamy do galerii.

© Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie ⋅ 1919 - 2024