Spotkanie rodziców z wychowawcami
Podczas spotkania rodziców z wychowawcami klas organizacja przebiegła niezwykle sprawnie, co było zasługą zaangażowania uczniów z różnych klas. Wielu z nich chętnie pomagało rodzicom w znalezieniu drogi do odpowiednich sal, co z pewnością ułatwiło im dotarcie na wywiadówkę. Przygotowaliśmy również bufet z gorącymi napojami, takimi jak herbata i kawa, które cieszyły się dużym zainteresowaniem, zwłaszcza w chłodne popołudnie.
Uczniowie odpowiedzialni za obsługę bufetu z uśmiechem częstowali rodziców, co stworzyło miłą i przyjazną atmosferę. To wydarzenie pokazało, jak ważna jest współpraca oraz zaangażowanie społeczności szkolnej. Dziękujemy uczniom z klas: 1b, 2e, 2g, 3bs, 3gs, 3ps, 4as oraz 4ds, a także nauczycielom, którzy wspierali nas w organizacji tego wydarzenia, p. W. Ożóg, p. D. Richert, p. G. Wałecki, p. H. Wyskiel.
Festiwal Nakrywania Stołów Wielkanocnych
W dniu 9 kwietnia w naszej szkole odbył się Festiwal Nakrywania Stołów Wielkanocnych, wprowadził nas w nastrój świąteczny, który zgromadził uczniów, nauczycieli, dyrekcję oraz pracowników administracji. To wyjątkowe wydarzenie miało na celu celebrowanie tradycji i radości z rodzinnych spotkań, które są nieodłącznym elementem obchodów Wielkanocy. Na festiwalu zaprezentowane zostały pięknie nakryte stoły, które przyciągały wzrok jasnymi, wiosennymi kolorami: bielą, zielenią i żółcią. Uczniowie starannie dobierali ceramikę, eleganckie sztućce oraz szkło, co dodawało całości klasy i szyku. Zwrócono również uwagę na detale, takie jak serwetki, które były składane w różnorodne kształty, nadając stołom wyjątkowego charakteru. Dekoracje były nieodłącznym elementem aranżacji. Młodzież z zapałem wybierała kwiaty, takie jak tulipany, żonkile, które wprowadzały świeżość i radość do kompozycji. Pisanki, baranki, zajączki i kurczaczki nie tylko ozdabiały stoły, ale także nawiązywały do symboliki świąt. Na stołach nie zabrakło również tradycyjnych potraw, które są nieodłącznym elementem wielkanocnych świąt. Uczniowie przygotowali różnorodne wypieki, takie jak mazurek czy babka wielkanocna, które zachwycały smakiem i wyglądem.
Festiwal Nakrywania Stołów Wielkanocnych to nie tylko estetyka, ale przede wszystkim wyraz szacunku dla tradycji i rodzinnych wartości. Każdy element miał swoje znaczenie, a całość tworzyła przyjemną atmosferę, sprzyjającą wspólnemu świętowaniu i budowaniu pięknych wspomnień. Festiwal był doskonałą okazją do integracji społeczności szkolnej oraz przypomnienia sobie o wartościach, które towarzyszą nam w czasie świąt. Uczniowie mogli dodatkowo zobaczyć inne nakrycia stołów, które były wyeksponowane w bibliotece. Mamy nadzieję, że w przyszłości będziemy mogli kontynuować tę wspaniałą tradycję, by wspólnie celebrować radość i piękno Wielkanocy. Ten wspaniały Festiwal stołów przygotowali uczniowie z kl. 1a, 1b, 1c, 1d, 1e, 1s, 2b, 2d, 2f, 2i, 2j, 3gs, 3ls, 3ps, 4as, 4ds oraz opiekunowie: p. Cios Małgorzata, p. Czach-Janicka Agnieszka, p. Domaradzka Jadwiga, p. Drewniak Maria, p. Fudali Maria, p. Janda Joanna, p. Lis Przemysław, p. Lochman Agnieszka, p. Marut Monika, p. Misiuda Grażyna, p. Mosna Beata, p. Ożóg Wojciech, p. Richert Danuta, p. Sieczkowska-Bocho Anna, p. Socha Danuta, p. Walat Sabina, p. Wojnar Beata, p. Wyskiel Halina, p. Ząbek Bernadetta, p. Zebzda Jolanta, p. Zięba Agnieszka, Teraz możemy inspirować się pięknie nakrytymi stołami i wykorzystać te pomysły w naszych domach.
Dziękujemy wszystkim za tak duże zaangażowanie Danuta Richert i Wojciech Ożóg. Zapraszamy do galerii
Dzień Zdrowia
Tegoroczny Dzień Zdrowia klasa 3GS spędziła w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie, gdzie obchodzony był Dzień Otwarty. W czasie wizyty uczniowie mieli okazję zapoznać się z kulisami pracy różnych działów "sanepidu", wysłuchać interesującego wykładu na temat suplementów diety oraz spróbować swoich sił w różnego rodzaju grach edukacyjnych. Szczególnym zainteresowaniem naszych uczniów cieszyła się oczywiście prezentacja związana z higieną żywności.
Był to bardzo miło spędzony czas, a pracownikom Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie nie sposób odmówić charyzmy, sympatii i zdolności pedagogicznych.
Światowy Dzień Turystyki Kulinarnej
10 kwietnia 2025 r. klasy: 3es, 3fs, 4cs uczestniczyły w zorganizowanym przez Uniwersytet Rzeszowski Światowym Dniu Turystyki Kulinarnej. Podczas tego wydarzenia o podróżach i doświadczeniach kulinarnych opowiedzieli prelegenci: Bartłomiej Machowski, Aleksandra Sałapatek, Krzysztof Zieliński.
Był również konkurs, którego laureatką została Anna Straciło z klasy 4cs, a także degustacja lokalnych potraw. Uczniowie dowiedzieli się czym jest patriotyzm konsumencki oraz poznali sposoby promowania kultur kulinarnych przez turystykę.
Gala stypendystów
Z radością chcielibyśmy podzielić się z Wami wspomnieniami z wyjątkowej gali stypendystów Primus Inter Pares, która odbyła się niedawno w naszej szkole. To było niezapomniane wydarzenie, które miało na celu uhonorowanie naszych najlepszych uczniów za ich ciężką pracę, zaangażowanie oraz osiągnięcia zarówno w nauce, jak i działalności społecznej.
Podczas gali dyrekcja wręczyła stypendia zasłużonym uczniom, którzy dzięki swojej wytrwałości i pasji do nauki wyróżniają się na tle rówieśników. To dla nas ogromna duma, że mamy takich wspaniałych stypendystów w naszej społeczności.
Dziękujemy wszystkim, którzy przyczynili się do organizacji tego wydarzenia oraz gratulujemy naszym stypendystom. Jesteśmy pewni, że to dopiero początek ich wielkiej drogi ku sukcesom.
Wycieczka do Krynicy - Zdroju
Uczniowie Zespołu Szkół Gospodarczych mieli niedawno okazję odwiedzić prestiżowy hotel Czarny Potok Resort SPA & Konference w Krynicy - Zdroju. Dzięki uprzejmości dyrektora działu gastronomicznego Grzegorza Bartoszka, który jest absolwentem naszej szkoły, oraz innych pracowników hotelu młodzież z klas o profilach gastronomicznych mogła zapoznać się z funkcjonowaniem tego renomowanego obiektu. Hotel Czarny Potok Resort SPA & Konference to nowoczesny kompleks położony u podnóża Jaworzyny Krynickiej. Obiekt oferuje 236 komfortowych pokoi, rozbudowaną strefę SPA, baseny, sauny, restauracje oraz zaplecze konferencyjne.
Dzięki uprzejmości Pana Grzegorza Bartoszka oraz całego zespołu hotelowego nasi uczniowie mieli okazje zapoznać się z funkcjonowaniem nowoczesnego obiektu, poznać standardy obsługi gości oraz realia pracy w różnych działach hotelu. Jesteśmy wdzięczni za serdeczne przyjęcie, profesjonalne oprowadzenie oraz atmosferę otwartości która towarzyszyła podczas całej wizyty. Na zakończenie naszej wycieczki odwiedziliśmy Pijalnie Jana Krynica - Zdrój oraz spędziliśmy przyjemnie popołudnie w Hotelu Klimek. Zapraszamy do galerii.
Ogólnopolski Konkurs Sztuka Przeobrażeń
Tegoroczna VIII edycja konkursu nosiła tytuł „Wspomnienie z wakacji - symbole miast." W konkursie udział wzięli uczniowie następujących szkół:
Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących z Oddziałami Integracyjnymi w Białymstoku.
Zespół Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Biłgoraju.
Zespół Szkół Administracyjno-Ekonomicznych i Ogólnokształcących w Bytomiu.
Zespół Szkół Zawodowych nr 1 w Dębicy.
Zespół Szkół Kreowania Wizerunku w Gdańsku.
Zespół Szkół Kreowania Wizerunku im. Krzysztofa Kieślowskiego w Gorzowie Wielkopolskim.
Zespół Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Grudziądzu.
Katowickie Centrum Edukacji Zawodowej im. Powstańców Śląskich w Katowicach.
Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 1 im. Jana Szczepanika w Krośnie.
Zespół Szkół Odzieżowo-Włókienniczych w Lublinie.
Zespół Szkół nr 1 im. Władysława Orkana w Nowym Targu.
Zespół Szkół Ogólnokształcących i Technicznych im. Jana Szczepanika w Tarnowie.
Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Żorach.
Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie.
...
Nad przebiegiem konkursu czuwało jury konkursowe w składzie:
Projektantka i właścicielka Pracowni Mody Ślubnej AFRODYTA pani Kazimiera Nieczaj – przewodnicząca jury.
Projektantka studia mody VISSAVI – pani Jolanta Ślęzak.
Projektantka i właścicielka zakładu Odzieży Damskiej Duet – pani Marta Drozdowska.
Projektantka mody, właścicielka marki, organizatorka imprez modowych w Polsce i na świecie, jej kolekcje można było zobaczyć w Mediolanie, Berlinie, Paryżu oraz w Dubaju - pani Basia Olearka.
Projektantki i właścicielki marki Siostry Kovalove, ich kolekcje prezentowane były na wydarzeniach modowych w takich miastach europejskich jak: Paryż, Rzym, Mediolan, Berlin czy Frankfurt – pani Ewelina Kowal Koc oraz pani Justyna Kowal Walczak.
Trener branży beauty, wykładowca w Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Jarosławiu oraz instruktor makijażu w Wyższej Szkole Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie pani Iwona Pięknik.
Menadżer hurtowni Galanteryjno - Tekstylno-Odzieżowej pani Karolina Stachowicz.
...
Po owocnych obradach, komisja konkursowa przyznała 3 miejsca i 5 wyróżnień następującym uczestnikom konkursu:
I miejsce Magdalena Sokólska - Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących z Oddziałami Integracyjnymi w Białymstoku.
II miejsce Bohdan Liubych - Zespół Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Biłgoraju.
III miejsce Karolina Madej - Zespół Szkół Ogólnokształcących i Technicznych im. Jana Szczepanika w Tarnowie.
Wyróżnienia otrzymali:
Sandra Zajdel - Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 1 im. Jana Szczepanika w Krośnie.
Victoria Kustra -Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie.
Emilia Lisicka - Zespół Szkół Kreowania Wizerunku im. Krzysztofa Kieślowskiego w Gorzowie Wielkopolskim.
Natalia Kęsik - Zespół Szkół Administracyjno-Ekonomicznych i Ogólnokształcących w Bytomiu.
Gabriela Bujak - Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie.
...
Sponsorami uroczystości byli:
Prezydent Miasta Rzeszowa
Hurtownia Galanteryjno- Tekstylno-Odzieżowa GTO w Rzeszowie
Studio Mody Vissavi
Producent Odzieży Damskiej Duet
Pracownia mody ślubnej Afrodyta
Pracownia strojów historycznych i artystycznych ART - MODA
Firma budowlana GREINPLAST
Biuro Nieruchomości Kwaśniak.
Pani Beata Przeworska prezes zakładu odzieżowego MEN SFIELD w Przeworsku.
Dziękujemy naszym sponsorom, fundatorom nagród i komisji konkursowej.
...
Dziękujemy dyrekcji szkoły w osobach: M. Purgacz - dyrektor szkoły, K. Leńczyk, R. Mac, K. Szmuc-Augustyn -wicedyrektorzy.
Dziękujemy przede wszystkim organizatorom konkursu - nauczycielom przedmiotów zawodowych branży odzieżowej- koordynator Pani D. Buczko oraz M. Pasko, D. Socha, M. Fudali, D. Adamiec- Strend, E. Poszytek, J. Sobuś. Bardzo dziękujemy również nauczycielom gastronomii, cukiernictwa i hotelarstwa Państwu: J. Janda, M. Borkowska, W. Ząbek, L. Żebrakowska, A. Kielar, H. Wyskiel, K. Opalińska, J. Matuła - Hatylak, K. Łuczyński, D. Rogoża, D. Richert, W. Ożóg, G. Wałecki. Za przygotowanie modelek do pokazu dziękujemy Pani B. Gromadzka. Dziękujemy administracji i całej obsłudze technicznej szkoły. Serdecznie dziękujemy Panu A. Przywara, za obsługę muzyczną i komputerową.
Dziękujemy uczniom i modelkom: A. Krupa, W. Kłak, W. Wrona, S. Chuchla, M Cisek, E. Skóra, J. Oślizło, O. Słapińska, G. Guźda, N. Lelek, G. Moskwa, K. Fura. Dziękujemy uczniom klas 1rs, 2rs, 3rs, 1ps, 3 ps, 2b, którzy pod kierunkiem nauczycieli przygotowali poczęstunek. Dziękujemy uczniom klas 1b, 2d, 3as, 3cs, 4as, 4bs, 4ds, którzy pod kierunkiem nauczycieli obsługiwali gości i uczestników konkursu. Dziękujemy obsłudze hotelarskiej - uczniom kl. 3es: A. Barton, D. Chyrva, A. Ciesla, M. Giza, A. Khyl, P. Mierzwa, M. Radchenko, P. Winiarska, K. Ziemba, G. Ziobro oraz uczniowi kl. 5ds M. Nalepa. Dziękujemy młodzieży i nauczycielom, którzy pomagali w przygotowaniu sali 016. Dziękujemy wszystkim, którzy pomogli w organizacji tegorocznego Konkursu. Dziękujemy uczestnikom i ich opiekunom, którzy przyczynili się do organizacji naszego konkursu i zapraszamy na kolejną edycję.
Jak komponować posiłki i unikać pułapek podjadania
Dnia 2 kwietnia 2025 roku klasa 2e uczestniczyła w wykładzie pt. Jak komponować posiłki i unikać pułapek podjadania. Spotkanie poprowadziła studentka 3 roku dietetyki Uniwersytetu Rzeszowskiego - Julia Śnieżek. Uczniowie usłyszeli, że szybkie tempo życia nie sprzyja zdrowemu odżywianiu. Uważne jedzenie natomiast obejmuje:
- uwiadomienie sobie sygnałów głodu i sytości wysyłanych przez organizm,
- jedzenie z dala od źródeł rozpraszających uwagę, tj. telefon czy komputer, albo jedzenie w samochodzie,
- świadome bycie tu i teraz podczas posiłku i zwracanie uwagi na sensoryczne właściwości żywności tj. smak, zapach, temperatura, struktura,
- dostrzeganie reakcji na jedzenie tj. lubię, nie lubię,
- zauważanie bodźców wewnętrznych, czyli jak czujemy się po posiłku,
- dostrzeganie bodźców zewnętrznych i wewnętrznych, które wywołują potrzebę jedzenia np. miseczka z chipsami w zasięgu ręki, zapach świeżego pieczywa w piekarni.
Studentka UR przedstawiła również Zasadę Zdrowego Talerza oraz poleciła kilka ciekawych przepisów na przekąski do szkoły tj. sałatka z komosą ryżową czy twarogowe placuszki bananowe. Uczniowie technikum hotelarskiego po spotkaniu z panią Sylwią postanowili uważniej spożywać posiłki. Oto jedna z opinii: „Bardzo podobała mi się forma wykładu i treść przekazu, która jest na pewno istotna w moim zawodzie. Teraz już wiem jak układać menu dla gości hotelowych oraz jakie są kluczowe składniki zdrowego posiłku. Z przyjemnością wybrałabym się na podobny wykład.” /Kinga W./ Spotkanie zorganizowała Pani B. Ząbek. Zapraszamy do galerii.
Wycieczka do PANS w Jarosławiu
W piątek, 28 marca, podczas Dnia Otwartego Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Jarosławiu uczniowie Zespołu Szkół Gospodarczych mieli okazję zwiedzić uczelnię i uczestniczyć w warsztatach z wizażu. Wycieczkę zorganizowano na zaproszenie Pani Iwony Pięknik kierownika i wykładowcę wydziału kosmetologii.
W wyjątkowym klimacie Jarosławskiej uczelni nasi maturzyści kl. 5es oraz uczniowie klas 4es i 3es mieli realizowany napięty następujący program:
Zwiedzanie kampusu – mieli możliwość zobaczenia sal wykładowych, laboratoriów oraz rozmowy ze studentami i wykładowcami.
Pokazy i prezentacje – mieli okazję zobaczyć nowoczesny sprzęt i poznać technologie wykorzystywane w trakcie zajęć.
Zabiegi kosmetyczne – uczestniczyli w praktycznym pokazie umiejętności studentów kierunku Kosmetologia.
Konkurs z nagrodami – brali udział w nietypowym zadaniu konkursowym, powiązanym z Międzynarodowym Dniem bez Kłamstwa.
Poczęstunek – po intensywnym dniu pełnym wrażeń mieli okazję odpocząć i posilić się.
Była to doskonała okazja, by zapoznać się z ofertą edukacyjną PANS w Jarosławiu i poczuć atmosferę studenckiego życia. Dziękujemy Władzom Uczelni oraz Pani Iwonie Pięknik za wspaniałe przyjęcie i sfinansowanie autokaru. Zapraszamy do galerii.
Warsztaty na temat cyberbezpieczeństwa
Samorząd Uczniowski oraz uczniowie klasy 3hs wzięli udział w zorganizowanych przez Radę Młodzieży Rzeszowa warsztatach na temat cyberbezpieczeństwa, które odbyły się w WSPiA. Prowadzący je, dr Bartłomiej Kowalski, zaprezentował m. in. metody działania hakerów, zagadnienie kradzieży tożsamości, temat nękania oraz związanych z nim konsekwencji karnych.
Nauczyliśmy się lepiej chronić swoje dane, aby świadomie poruszać się w cyfrowym świecie. Chcemy być odpowiedzialni za bezpieczny Internet dla każdego z nas.
Prima Aprilis po francusku
Le poisson d'avril to francuska tradycja związana z obchodami Prima Aprilis (1 kwietnia). Tego dnia uczniowie grup francuskich robili sobie nawzajem żarty i psikusy.
We Francji popularnym żartem jest przyklejanie komuś na plecach papierowej ryby bez jego wiedzy. Kiedy ofiara odkryje psikus, żartowniś woła: "Poisson d'avril!" (czyli "Kwietniowa ryba!").
Strona 2 z 3