...
Nad przebiegiem konkursu czuwało jury konkursowe w składzie:
Projektantka i właścicielka Pracowni Mody Ślubnej AFRODYTA pani Kazimiera Nieczaj – przewodnicząca jury.
Projektantka studia mody VISSAVI – pani Jolanta Ślęzak.
Projektantka i właścicielka zakładu Odzieży Damskiej Duet – pani Marta Drozdowska.
Projektantka mody, właścicielka marki, organizatorka imprez modowych w Polsce i na świecie, jej kolekcje można było zobaczyć w Mediolanie, Berlinie, Paryżu oraz w Dubaju - pani Basia Olearka.
Projektantki i właścicielki marki Siostry Kovalove, ich kolekcje prezentowane były na wydarzeniach modowych w takich miastach europejskich jak: Paryż, Rzym, Mediolan, Berlin czy Frankfurt – pani Ewelina Kowal Koc oraz pani Justyna Kowal Walczak.
Trener branży beauty, wykładowca w Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Jarosławiu oraz instruktor makijażu w Wyższej Szkole Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie pani Iwona Pięknik.
Menadżer hurtowni Galanteryjno - Tekstylno-Odzieżowej pani Karolina Stachowicz.
...
Po owocnych obradach, komisja konkursowa przyznała 3 miejsca i 5 wyróżnień następującym uczestnikom konkursu:
I miejsce Magdalena Sokólska - Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących z Oddziałami Integracyjnymi w Białymstoku.
II miejsce Bohdan Liubych - Zespół Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Biłgoraju.
III miejsce Karolina Madej - Zespół Szkół Ogólnokształcących i Technicznych im. Jana Szczepanika w Tarnowie.
Wyróżnienia otrzymali:
Sandra Zajdel - Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 1 im. Jana Szczepanika w Krośnie.
Victoria Kustra -Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie.
Emilia Lisicka - Zespół Szkół Kreowania Wizerunku im. Krzysztofa Kieślowskiego w Gorzowie Wielkopolskim.
Natalia Kęsik - Zespół Szkół Administracyjno-Ekonomicznych i Ogólnokształcących w Bytomiu.
Gabriela Bujak - Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie.
...
Sponsorami uroczystości byli:
Prezydent Miasta Rzeszowa
Hurtownia Galanteryjno- Tekstylno-Odzieżowa GTO w Rzeszowie
Studio Mody Vissavi
Producent Odzieży Damskiej Duet
Pracownia mody ślubnej Afrodyta
Pracownia strojów historycznych i artystycznych ART - MODA
Firma budowlana GREINPLAST
Biuro Nieruchomości Kwaśniak.
Pani Beata Przeworska prezes zakładu odzieżowego MEN SFIELD w Przeworsku.
Dziękujemy naszym sponsorom, fundatorom nagród i komisji konkursowej.
...
Dziękujemy dyrekcji szkoły w osobach: M. Purgacz - dyrektor szkoły, K. Leńczyk, R. Mac, K. Szmuc-Augustyn -wicedyrektorzy.
Dziękujemy przede wszystkim organizatorom konkursu - nauczycielom przedmiotów zawodowych branży odzieżowej- koordynator Pani D. Buczko oraz M. Pasko, D. Socha, M. Fudali, D. Adamiec- Strend, E. Poszytek, J. Sobuś. Bardzo dziękujemy również nauczycielom gastronomii, cukiernictwa i hotelarstwa Państwu: J. Janda, M. Borkowska, W. Ząbek, L. Żebrakowska, A. Kielar, H. Wyskiel, K. Opalińska, J. Matuła - Hatylak, K. Łuczyński, D. Rogoża, D. Richert, W. Ożóg, G. Wałecki. Za przygotowanie modelek do pokazu dziękujemy Pani B. Gromadzka. Dziękujemy administracji i całej obsłudze technicznej szkoły. Serdecznie dziękujemy Panu A. Przywara, za obsługę muzyczną i komputerową.
Dziękujemy uczniom i modelkom: A. Krupa, W. Kłak, W. Wrona, S. Chuchla, M Cisek, E. Skóra, J. Oślizło, O. Słapińska, G. Guźda, N. Lelek, G. Moskwa, K. Fura. Dziękujemy uczniom klas 1rs, 2rs, 3rs, 1ps, 3 ps, 2b, którzy pod kierunkiem nauczycieli przygotowali poczęstunek. Dziękujemy uczniom klas 1b, 2d, 3as, 3cs, 4as, 4bs, 4ds, którzy pod kierunkiem nauczycieli obsługiwali gości i uczestników konkursu. Dziękujemy obsłudze hotelarskiej - uczniom kl. 3es: A. Barton, D. Chyrva, A. Ciesla, M. Giza, A. Khyl, P. Mierzwa, M. Radchenko, P. Winiarska, K. Ziemba, G. Ziobro oraz uczniowi kl. 5ds M. Nalepa. Dziękujemy młodzieży i nauczycielom, którzy pomagali w przygotowaniu sali 016. Dziękujemy wszystkim, którzy pomogli w organizacji tegorocznego Konkursu. Dziękujemy uczestnikom i ich opiekunom, którzy przyczynili się do organizacji naszego konkursu i zapraszamy na kolejną edycję.
Jak komponować posiłki i unikać pułapek podjadania
Dnia 2 kwietnia 2025 roku klasa 2e uczestniczyła w wykładzie pt. Jak komponować posiłki i unikać pułapek podjadania. Spotkanie poprowadziła studentka 3 roku dietetyki Uniwersytetu Rzeszowskiego - Julia Śnieżek. Uczniowie usłyszeli, że szybkie tempo życia nie sprzyja zdrowemu odżywianiu. Uważne jedzenie natomiast obejmuje:
- uwiadomienie sobie sygnałów głodu i sytości wysyłanych przez organizm,
- jedzenie z dala od źródeł rozpraszających uwagę, tj. telefon czy komputer, albo jedzenie w samochodzie,
- świadome bycie tu i teraz podczas posiłku i zwracanie uwagi na sensoryczne właściwości żywności tj. smak, zapach, temperatura, struktura,
- dostrzeganie reakcji na jedzenie tj. lubię, nie lubię,
- zauważanie bodźców wewnętrznych, czyli jak czujemy się po posiłku,
- dostrzeganie bodźców zewnętrznych i wewnętrznych, które wywołują potrzebę jedzenia np. miseczka z chipsami w zasięgu ręki, zapach świeżego pieczywa w piekarni.
Studentka UR przedstawiła również Zasadę Zdrowego Talerza oraz poleciła kilka ciekawych przepisów na przekąski do szkoły tj. sałatka z komosą ryżową czy twarogowe placuszki bananowe. Uczniowie technikum hotelarskiego po spotkaniu z panią Sylwią postanowili uważniej spożywać posiłki. Oto jedna z opinii: „Bardzo podobała mi się forma wykładu i treść przekazu, która jest na pewno istotna w moim zawodzie. Teraz już wiem jak układać menu dla gości hotelowych oraz jakie są kluczowe składniki zdrowego posiłku. Z przyjemnością wybrałabym się na podobny wykład.” /Kinga W./ Spotkanie zorganizowała Pani B. Ząbek. Zapraszamy do galerii.
Wycieczka do PANS w Jarosławiu
W piątek, 28 marca, podczas Dnia Otwartego Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Jarosławiu uczniowie Zespołu Szkół Gospodarczych mieli okazję zwiedzić uczelnię i uczestniczyć w warsztatach z wizażu. Wycieczkę zorganizowano na zaproszenie Pani Iwony Pięknik kierownika i wykładowcę wydziału kosmetologii.
W wyjątkowym klimacie Jarosławskiej uczelni nasi maturzyści kl. 5es oraz uczniowie klas 4es i 3es mieli realizowany napięty następujący program:
Zwiedzanie kampusu – mieli możliwość zobaczenia sal wykładowych, laboratoriów oraz rozmowy ze studentami i wykładowcami.
Pokazy i prezentacje – mieli okazję zobaczyć nowoczesny sprzęt i poznać technologie wykorzystywane w trakcie zajęć.
Zabiegi kosmetyczne – uczestniczyli w praktycznym pokazie umiejętności studentów kierunku Kosmetologia.
Konkurs z nagrodami – brali udział w nietypowym zadaniu konkursowym, powiązanym z Międzynarodowym Dniem bez Kłamstwa.
Poczęstunek – po intensywnym dniu pełnym wrażeń mieli okazję odpocząć i posilić się.
Była to doskonała okazja, by zapoznać się z ofertą edukacyjną PANS w Jarosławiu i poczuć atmosferę studenckiego życia. Dziękujemy Władzom Uczelni oraz Pani Iwonie Pięknik za wspaniałe przyjęcie i sfinansowanie autokaru. Zapraszamy do galerii.
Warsztaty na temat cyberbezpieczeństwa
Samorząd Uczniowski oraz uczniowie klasy 3hs wzięli udział w zorganizowanych przez Radę Młodzieży Rzeszowa warsztatach na temat cyberbezpieczeństwa, które odbyły się w WSPiA. Prowadzący je, dr Bartłomiej Kowalski, zaprezentował m. in. metody działania hakerów, zagadnienie kradzieży tożsamości, temat nękania oraz związanych z nim konsekwencji karnych.
Nauczyliśmy się lepiej chronić swoje dane, aby świadomie poruszać się w cyfrowym świecie. Chcemy być odpowiedzialni za bezpieczny Internet dla każdego z nas.
Prima Aprilis po francusku
Le poisson d'avril to francuska tradycja związana z obchodami Prima Aprilis (1 kwietnia). Tego dnia uczniowie grup francuskich robili sobie nawzajem żarty i psikusy.
We Francji popularnym żartem jest przyklejanie komuś na plecach papierowej ryby bez jego wiedzy. Kiedy ofiara odkryje psikus, żartowniś woła: "Poisson d'avril!" (czyli "Kwietniowa ryba!").
Dzień Cukiernika - warsztaty dla dzieci
Z okazji Dnia Cukiernika klasa 2R wraz z wychowawcą przeprowadziły warsztaty dla dzieci z Niepublicznego Przedszkola Pinokio w Rzeszowie. Tematem warsztatów była prezentacja zawodu cukiernika oraz przygotowanie różnych pysznych słodkości ulubionych przez wszystkie dzieci. Kontakt starszej młodzieży z przedszkolakami przynosi korzyść obu grupom. Opieka nad młodszymi dziećmi uczy odpowiedzialności i troski o innych. Obserwowanie starszych kolegów daje przedszkolakom poczucie wsparcia i inspiruje do rozwijania nowych umiejętności.
Drodzy Przedszkolacy!
Serdecznie dziękujemy Wam za udział w naszych warsztatach. Mamy nadzieję, że świetnie się bawiliście i zachęcamy do dalszych kulinarnych przygód.
Jak zaplanować podróż w chmurach? Od mapy po start - spotkanie z pilotem
Dnia 27 marca 2025 roku, w ZSG odbyło się spotkanie edukacyjne w ramach projektu „Ciekawa lekcja”, realizowanego przez Wyższą Szkołę Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie. Projekt ten jest skierowany do uczniów szkół ponadpodstawowych, a celem jego jest wspieranie rozwoju nauczycieli i podnoszenie jakości kształcenia w szkołach. Ponadto umożliwia rozwinięcie współpracy między nauczycielami a uczelniami wyższymi, co sprzyja wymianie doświadczeń i nawiązywaniu długofalowych relacji edukacyjnych. W spotkaniu wzięli udział uczniowie klasy 4CS technik hotelarstwa, a lekcję poprowadził dla nich nauczyciel akademicki WSIiZ w Rzeszowie, zawodowy pilot pan Borys Winiarczyk.
Spotkanie rozpoczęła Pani B. Ząbek nauczyciel przedmiotów hotelarskich w ZSG, która powitała zaproszonego gościa oraz wszystkich uczestników spotkania. Następnie, Pan Borys przedstawił temat lekcji: „Jak zaplanować podróż w chmurach? Od mapy po start”, w której omówił etapy planowania podróży samolotem. Po części wykładowej, uczniowie mieli możliwość uczestniczenia w dyskusji, która była bardzo aktywna, a uczniowie wykazywali duże zainteresowanie tematem, szczególnie w kontekście przyszłej pracy zawodowej w branży turystyczno-hotelarskiej m.in. lotniczej. Po wykładzie uczniowie w losowo wybranych grupach wykonali przygotowaną przez wykładowcę kartę pracy, w której zaplanowali podróż z Warszawy do wybranego miasta na świecie, biorąc pod uwagę: cel podróży, odległość, plan lotu, dokumenty podróżne, bagaż itp. Uczniowie chętnie również zadawali pytania m.in. na temat organizacji podróży osób niepełnosprawnych. Udział w spotkaniu uświadomił młodzieży, jak ważne są podstawowe zasady bezpieczeństwa i procedury przed wylotem. „Ciekawa lekcja” okazała się skutecznym narzędziem w poszerzaniu wiedzy uczniów na tematy praktyczne, przydatne w ich przyszłej pracy zawodowej jak i życiu prywatnym. Zapraszamy do galerii.
Smaki Podkarpacia
W dniu 26 marca 2025 r. w Zespole Szkół Gospodarczych w Rzeszowie odbyła się XV edycja szkolnego konkursu kulinarnego „Smaki Podkarpacia”. Jednym z celów konkursu jest kultywowanie i pogłębianie wiedzy o podkarpackiej tradycji kulinarnej oraz łączenie w potrawach tradycji ze współczesnością. Tematem przewodnim tegorocznej edycji był ser twarogowy.
Do konkursowego jury zostali zaproszeni goście, przedstawiciele Spółdzielni Mleczarskiej MLEKOVITA w Trzebownisku p. Dorota Barcińska i p. Kamil Szopa oraz kucharz rzeszowskiej restauracji Konrad Sowa. Konkurs kierowany do uczniów ZSG jak co roku, cieszył się dużym zainteresowaniem. W tegorocznych zmaganiach udział wzięło sześć dwuosobowych zespołów uczniów klas pierwszych, drugich i trzecich. Wszyscy uczestnicy doskonale wywiązali się z zadania.
I miejsce Zuzanna Kasprzyk i Adrian Tarka z klasy 1A - "Serniki w trzech odsłonach"
II miejsce Snizhanna Kalavai i Anton Huba z klasy 3P - "Podkarpacki przysmak twarogowy w doborowym towarzystwie smaków słowiańskich"
III miejsce Sandra Patruś i Sofiia Shvaika z klasy 2R - "Sernik gruszkowy"
Organizatorki Marta Lewek i Joanna Janda dziękują za współpracę. Zapraszamy do galerii.
Spotkanie Klubu Czytelniczego z pisarką Olgą Żuk
24 marca 2025 r. na zaproszenie Pani kierownik Filii nr 16 WiMBP w Rzeszowie mgr Sabiny Dobrowolskiej uczniowie należący do Klubu Czytelniczego MAM Book wzięli udział w spotkaniu autorskim z Panią Olgą Żuk, autorką powieści "Dzieci żar-ptaka".
Spotkanie prowadziła Pani Sylwia Wierzbińska - instruktorka Działu Udostępniania Zbiorów WiMBP w Rzeszowie. Autorka bardzo chętnie odpowiadała na pytania zarówno prowadzącej jak i naszych uczniów.
Podczas spotkania dowiedzieliśmy się wiele o mitologii słowiańskiej zawartej w książce, pracy pisarki i jej pasji. Był też czas na zdjęcia i autografy na książkach, które otrzymaliśmy w prezencie. Zapraszamy do galerii.
VII Międzyszkolny Turniej Wiedzy o Sztuce
W dniu 19.03.2025 r. odbył się w naszej szkole VII Międzyszkolny Turniej Wiedzy o Sztuce. Barok, nad którym Patronat Honorowy objęli: Prezydent Miasta Rzeszowa, Kuratora Oświaty w Rzeszowie oraz Dyrektor Podkarpackiego Zespołu Placówek Wojewódzkich w Rzeszowie, a Patronat Medialny Miesięcznik Społeczno – Kulturalny „Nasz Dom – Rzeszów”. W imieniu gospodarzy powitała przybyłych wicedyrektor mgr Katarzyna Leńczyk, a w imieniu gości inspektor Wydziału Edukacji w Rzeszowie mgr Marta Pytko. Do konkursu zgłosiło się 14 drużyn. W rywalizacji wzięło udział 13 trzyosobowych zespołów.
I miejsce zajęła drużyna z I Liceum Ogólnokształcącego w Rzeszowie w składzie: Emilia Majka, Mikołaj Pączek i Karolina Szura,
II miejsce - także drużyna z I Liceum Ogólnokształcącego w Rzeszowie w składzie: Magdalena Bednarczyk, Martyna Bieniek i Maja Jarecka,
a III - drużyna z Zespołu Szkół Plastycznych w Rzeszowie w składzie: Dominika Furdak, Tatiana Rzeszut, Laura Skalska.
Natomiast wyróżnienia przypadły drużynie z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie w składzie: Katarzyna Korbecka, Weronika Leśniak i Zuzanna Lib oraz drużynie z I Liceum Ogólnokształcącego w Rzeszowie w składzie: Karolina Kochman, Sylwia Zatorska i Dominika Pałach.
Tytuł najlepszego przewodnika zaś otrzymała uczennica naszej szkoły - Zuzanna Lib z klasy 3cs, a za najlepszego wykonawcę szkicu została uznana Karolina Kochman z I Liceum Ogólnokształcącego w Rzeszowie. Zapraszamy do galerii.
...
W Turnieju wzięły udział następujące szkoły: I Liceum Ogólnokształcące w Rzeszowie, XI Liceum Ogólnokształcące w Rzeszowie, Zespół Szkół Plastycznych w Rzeszowie. Zespół Szkół Nr 1 w Rzeszowie, Zespół Szkół Nr 2 i Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie.
W ramach korelacji międzyprzedmiotowej pomiędzy turami Turnieju odbyły się pokazy: ubiorów barokowych (opracowany przez mgr Barbarę Gromadzką) i wyrobu cukierniczego inspirowanego siedemnastowieczną architekturą świecką (przygotowany przez mgr Joannę Jandę i mgr inż. Weronikę Ząbek).
Rywalizację uczestników oceniało kompetentne Jury: dr Elżbieta Biesiadecka (historyk, pracownik naukowy Wydziału Historii UR), mgr Alicja Kuśta ( historyk sztuki), mgr Rafał Podsobiński (artysta grafik, pracownik Wydziału Sztuk Pięknych UR).
...
W prace związane z przygotowaniem i przeprowadzeniem Turnieju zaangażowani byli: mgr Dorota Adamiec-Strent, mgr Katarzyna Bomba, mgr inż. Dorota Buczko, mgr Małgorzata Cios, mgr Maria Fudali, mgr Barbara Gromadzka, mgr Joanna Janda, mgr inż. Małgorzata Paśko, mgr inż. Danuta Richert, mgr inż. Danuta Rybka, mgr Renata Szajna, mgr Grzegorz Wałecki, mgr inż. Weronika Ząbek oraz pracownicy administracji i obsługi: p. Jacek Baran, p. Mateusz Bekier, p. Adam Borowiec, mgr Marzena Drąg, mgr Bernadeta Olechowska, p. Andrzej Przywara i p. Danuta Ruszała pod kierunkiem mgr Anety Szeli-Łagowskiej.
Do pomocy przy organizacji Konkursu włączyli się następujący uczniowie: Oliwia Chmura, Miłosz Dudek, Julia Lew i Nadia Wojtanowicz z klasy 1d, Bartosz Winiarz i Wiktor Głowiak z klasy 1s, Eliza Lew, Amelia Lewandowska, Weronika Walat i Weronika Woszczyna z klasy 2c, Sandra Czerwińska i Jagoda Malinowska z klasy 3cs, Diana Chyrva, Anastasiia Khyl, Maria Ped, Martina Radchenko i Yuliia Starchenko z klasy 3es, Norbert Gniewek z klasy 4as, Wiktoria Łakomy (prowadzenie) z klasy 4bs, Gabriela Moskwa z klasy 4es oraz Łucja Kocur z klasy 5es.
Nagrody dla laureatów ufundowała Rada Rodziców przy Zespole Szkół Gospodarczych i anonimowy sponsor. Za przygotowanie i zorganizowanie całości odpowiedzialne były: mgr Bożenna Ochenduszko i mgr Agnieszka Zięba.
Strona 2 z 3