Etap okręgowy XII Olimpiady Wiedzy o Turystyce
8 stycznia 2025 roku w naszej szkole odbył się etap okręgowy XII Olimpiady Wiedzy o Turystyce pod hasłem: „Parki rozrywki i parki tematyczne – prawdziwe doświadczenia w fikcyjnych światach”. W Olimpiadzie brało udział 12 uczestników z sześciu szkół województwa podkarpackiego, małopolskiego i lubelskiego. Reprezentantami naszej szkoły byli uczniowie klasy 4DS: Kamila Jarych i Krzysztof Bawoł. Uczestnicy zawodów etapu okręgowego rozwiązywali 40 zadań testowych wielokrotnego wyboru z jedną poprawną odpowiedzią sprawdzający wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowania imprez i usług turystycznych, a także obsługi klienta oraz rozliczania usług i imprez turystycznych oraz opracowywali program i kalkulację imprezy turystycznej zgodnie z zamówieniem klienta. Czas trwania etapu okręgowego wynosił 150 minut. Organizatorem Olimpiady jest Instytut Geografii Miast, Turyzmu i Geoinformacji Wydziału Nauk Geograficznych Uniwersytetu Łódzkiego.
...
Komitet Okręgowy XII Olimpiady Wiedzy o Turystyce pracował w składzie:
1. Przewodnicząca - dr Małgorzata Skulimowska - Uniwersytet Rzeszowski,
2. Zastępca Przewodniczącej- mgr Katarzyna Papciak - BT ZNP Logostour Sp. z o.o.,
3. Sekretarz Olimpiady- mgr Grzegorz Wałecki - Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie,
4. Członek Komisji- mgr Łukasz Norton – Zespół Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Biłgoraju,
5. Członek Komisji- mgr Anna Mikielewicz – Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie.
Dziękujemy za pomoc w organizacji etapu okręgowego XII Olimpiady Dyrekcji Szkoły i pracownikom administracji. Poczęstunek dla uczestników Olimpiady w sali 010 nadzorowała Pani Danuta Richert wraz z uczniami z klasy 1B i 2D. Porządkowanie sal 010 i 016 nadzorował Pan Wojciech Ożóg wraz z uczniami z klasy 4BS, a nad sprawnym przebiegiem etapu okręgowego czuwali Pani Anna Mikielewicz i Pan Grzegorz Wałecki wraz z uczniami z klasy 3ES i 3FS, którzy obsługiwali recepcję szkolną i pilnowali porządku na korytarzu. Trzymamy kciuki za wyniki naszych reprezentantów. Zapraszamy do galerii.
VI Międzyszkolny konkurs recytatorski
Tegoroczną edycję poświęcono poezji Czesława Miłosza. Wyzwanie podjęło 76 uczniów. Przybyłych powitały w imieniu gospodarzy wicedyrektorki Renata Mac i Katarzyna Szmuc - Augustyn. Rywalizację uczestników, tradycyjnie już, poprzedziło odtworzenie kilku wierszy Czesława Miłosza w interpretacji samego autora, a zakończyły podsumowania przewodniczących jury w swoich grupach i po mistrzowsku przeprowadzone warsztaty recytatorskie przez Stacha Ożoga.
Pełne wydanie gazety Stowarzyszenia Nasz Dom Rzeszów znajdziesz tutaj.
Konkurs na najpiękniejsza kartkę świąteczną w języku obcym rozstrzygnięty
Z przyjemnością informujemy, że konkurs na najpiękniejszą kartkę świąteczną w języku obcym został rozstrzygnięty! Po burzliwych obradach jury, przyznano po jednym pierwszym miejscu w każdej z kategorii językowych.
Język angielski – Eliza Lew – kl 2C
Język francuski – Lidia Bujak – kl 3FS
Język hiszpański – Emilia Kliba – kl 1A
Język niemiecki – Amelia Stec – kl 2C
Język włoski – Emilia Malik – kl 3LS
Serdecznie gratulujemy wszystkim zwycięzcom oraz pozostałym uczestnikom konkursu za ich zaangażowanie, pomysłowość i talent. Wszystkie prace były wyjątkowe i pełne świątecznego ducha. Zapraszamy do galerii.
Konkurs Wiedzy o Austrii
Dnia 27.11.2024r. odbył się w naszej szkole I etap (szkolny) Konkursu Wiedzy o Austrii organizowany w ramach Zimowych Dni Kultury Austriackiej i Języka Niemieckiego przez Bibliotekę Austriacką i Katedrę Filologii Germańskiej Uniwersytetu Rzeszowskiego pod patronatem Konsulatu Austriackiego w Krakowie.
Najlepsze wyniki uzyskały: Nikola Data kl. 5BS, Anna Karnasiewicz kl. 5BS i Kinga Magda kl. 3FS.
Do finału, który odbędzie się 13.12.2024r. w Bibliotece Austriackiej Uniwersytetu Rzeszowskiego, zakwalifikowała się Nikola Data z kl. 5BS. Laureatom konkursu gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
Nowości w dziale matematyka
Życzenia świąteczne
Egzaminy zawodowe
Harmonogram egzaminów zawodowych w sesji zima 2025 oraz informację o matriałach i przyborach pomocniczych znajdziesz także w dziale Dla Ucznia.
Tuż przed świętami
Nadchodzą Święta Bożego Narodzenia. Uczniowie z klas 4ds, 4as wraz życzeniami, przesyłają propozycje przygotowania świątecznego stołu.
Międzynarodowy Dzień Herbaty to wyjątkowa okazja, aby docenić ten wyjątkowy napój, który ma ogromne znaczenie w wielu kulturach na całym świecie. W sali nr 10 uczniowie klas 2d, 3is, 4es, 4ds, 5as mogli się o tym przekonać degustując różne smaki przygotowanych herbat.
Dzień Piernika
Grudzień pachniał w naszej szkole niezwykle intensywnie, a to za sprawą Święta Piernika organizowanego przez nauczycieli: panią Marzenę Borkowską, Joannę Janda i Weronikę Ząbek. W całej szkole unosił się zapach, który przywiódł na korytarz zarówno uczniów jak i pracowników szkoły.
Na korytarzach pojawiła się także piernikowa dekoracja, oraz gazetki, dzieki którym mogliśmy lepiej poznać te przysmaki, ich historię, tradycję, skład, którzy przygotowali cukiernicy z klasy 3rs.
Świąteczne nakrycie stołu Bożonarodzeniowego natomiast zaprezentowali kelnerzy z 1c. Zapraszamy do galerii.
Obsługa na Ekogali
Uczniowie klas 2C oraz 3bs, podobnie jak w latach poprzednich obsługiwali jury XVIII Europejskiego Konkursu Kulinarnego w ramach tegorocznej edycji Międzynarodowych Targów Żywności i Produktów Wysokiej Jakości Ekogala 2024.
Obsługa członków komisji konkursowej, to duże wyzwanie, z którym nasi młodzi kelnerzy poradzili sobie w pełni profesjonalnie. Opiekunem zespołu kelnerskiego była nauczycielka Renata Szajna.
Stoły Wigilijne
Nakrycia stołów wigilijnych, pełne świątecznego nastroju, symboliki oraz elementów staropolskich, wyszły spod rąk uczniów klasy 2C kierunek Technik usług kelnerskich i Technik żywienia i usług gastronomicznych w ramach przedmiotu obsługa kelnerska pod opieką nauczyciela Renaty Szajny.
Tak zaaranżowane stoły na pewno umilą wszystkim czas spędzony w rodzinnej, bożonarodzeniowej atmosferze.
Europejski Konkurs Kulinarny Ekogala 2024
Zwycięstwo naszych uczniów Norberta Gniewka i Adama Bryndzy w XVIII Europejskim Konkursie Kulinarnym Ekogala 2024.
Temat tegorocznego konkursu to: Pierś z kaczki typu mularda węgierska "Magret de canard".
Uczniowie mieli za zadanie przygotować 8 porcji dania głownego z wykorzystaniem piersi z kaczki, czerwonej kapusty, rodzynek, imbiru i sosu bemi -glace, oraz 8 porcji deseru talerzowego z dowolnych owoców jagodowych, białej czekolady i wanili. Potrawę konkursową należało przygotować z zastosowaniem technik zachowujących wysoką wartość odżywczą produktów.
W konkursie wzieło udzial 9 dwuosobowych drużyn z różnych szkół: Bielsko - Biała, dwie szkoły ze Lwowa, Trebisow, Zakopane, Jarosław, Przeworsk, Sandomierz oraz nasza szkoła. Zapraszamy do galerii.
Nasi cukiernicy na Ekogali
Młodzi cukiernicy klasy pierwszej i trzeciej, bezpośrednio brali udział w warsztatach cukierniczych. Przygotowali i częstowali różnymi wypiekami takimi jak: ciasto kruche z masą makową, ciasto francuskie z masą jabłkową, ciasto drożdżowe z cynamonem. Niepowtarzalna atmosfera towarzyszyła dekorowaniu pierników.
Każdy piernik wykonany przez uczniów był unikalny. Uczestnicy targów przeżyli fascynującą przygodę smakową. Opiekunami byli: Marzena Borkowska, Joanna Janda i Weronika Ząbek.
Martyna Mucha w VIII ogólnopolskim konkursie turystyczno - hotelarskim Mistrz Goscinności Concierge 2024
W dniu 12 grudnia 2024 r. uczennica Martyna Mucha z klasy IV technikum hotelarskiego pod opieką Pani Bernadetty Ząbek uczestniczyła w VIII Ogólnopolskim Konkursie Turystyczno – Hotelarskim Mistrz Gościnności Concierge 2024. Konkurs odbył się w Małopolskiej Szkole Gościnności im. Tytusa Chałubińskiego w Myślenicach. W zmaganiach o tytuł "Mistrz Gościnności - Concierge " brało udział 10 uczniów z całej Polski. Martyna w trzech etapach konkursu musiała wykazać się wiedzą z zakresu hotelarstwa jak również umiejętnością organizacji pobytu gości hotelowych. Zadaniem jej było przygotowanie programu pobytu dla rodziny 2+2 z Neapolu, która zatrzymała się w Krakowie. Martyna wcielając się w rolę concierge musiała tak zaplanować pobyt, by uwzględnić życzenia rodziny, ich zainteresowania i atrakcje, które oferuje Kraków. Program prezentowany przez Martynę był profesjonalnie przygotowany i bardzo ciekawy. Wypowiedź Martyny oceniana była przez członków jury od lat związanych z branżą hospitality.
Gratulujemy Martynie i życzymy dalszych sukcesów.
„(…) Cały konkurs uświadomił mi, że praca concierge jest bardzo trudną, wymagającą pracą, ale bardzo mi się podoba. Po naradach jury dostałam pamiątkowe książki, bon do Empik oraz kolejne wspaniałe wspomnienia!” /Martyna/
Zapraszamy do galerii.
Turystyka od kuchni
W ubiegłym tygodniu klasa 4cs technik hotelarstwa udała się na konferencję pt. "Turystyka od Kuchni" organizowaną przez Uniwersytet Rzeszowski. Uczniowie ZSG oraz studenci mogli posłuchać o historii kuchni galicyjskiej, ale też spróbować wielu tradycyjnych podkarpackich potraw i przysmaków tj. pierogi z kapustą, sernik krakowski itp. Organizatorzy konferencji "Turystyka od kuchni" podczas wykładów przekonywali, że podróże kształcą i ubogacają. Na oficjalnej liście produktów regionalnych możemy znaleźć ponad 250 pozycji. Niektóre z nich znalazły się na stole, gotowe do degustacji.
Jednym z elementów spotkania była lekcja historii regionalnych wyrobów mlecznych. Na mapie Podkarpacia możemy znaleźć ponad 30 serowarni, gdzie ser powstaje z mleka krowiego, owczego, a nawet koziego. /Bernadetta Ząbek/
Zapraszamy do galerii.
Strona 1 z 3