W dniu 10 kwietnia 2018 gościliśmy w naszej szkole właściciela Rodzinnego Gospodarstwa Ekologicznego „FIGA”, umiejscowione na granicy Beskidu Niskiego i Bieszczadów, które prowadzi hodowlę kóz (około 300 szt.) oraz przetwórstwo mleka koziego. Tereny wypasów to zarazem jedno z najczystszych przyrodniczo miejsc w Polsce, dzięki temu mleko pochodzące od kóz z gospodarstwa jest aromatyczne i pełne wartości odżywczych. Pan Wawrzyniec Maziejuk opowiadał podczas lekcji otwartej o swojej drodze zdobywania tytułu uznanego producenta serów, zamiłowaniu do naturalnych surowców i ciągłego poszukiwania ich ciekawego zastosowania w produkcji . Nasz gość pasjonuje się też propagowaniem tych produktów i stosowania w naszej codziennej diecie. W jego rodzinnym gospodarstwie sery ekologiczne wyrabia się metodami tradycyjnymi. Produkty (sery wołoskie, sery farmerskie, bundz, bryndza, twarożki i inne) charakteryzują się oryginalnym, pełnym mlecznym smakiem. Smak ten wynika między innymi z wykorzystywania niepasteryzowanego mleka najwyższej jakości oraz starych receptur stosowanych przy produkcji oraz przetwarzaniu mleka. Gospodarstwo posiada certyfikat gospodarstwa ekologicznego nadany przez jednostkę certyfikującą BIOCERT MAŁOPOLSKA. Gospodarstwo figa jest członkiem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych i Stowarzyszenia PROCARPATIA.
Młodzież z klas IIICT, IIAZ, IIIET ,IIDT, IIAT, IIAZ, IIBT, IIIDT, IIIFT z zainteresowaniem wysłuchała prelekcji i pokazie serów, natomiast uczniowie klasy IIBT oraz III CT przygotowali w pracowni degustację serów ekologicznych. Wszystkim bardzo smakowały zaprezentowane sery; byli zaskoczeni tym, że tak dobre są sery z mleka koziego. Uczestnicy spotkania zadawali mnóstwo pytań, temat cieszył się dużym zainteresowaniem. Bardzo dziękujemy za świetną promocję naszych polskich ekologicznych produktów i stworzenie „więzi” producentów z przyszłymi pracownikami restauracji /a teraz naszymi uczniami/, którzy będą odpowiadać za zdrowe, naturalne żywienie oparte na ekologicznych produktach. Lekcję otwartą zorganizowała Pani B. Łuka. Dziękujemy. Zapraszamy do galerii.