Filtry

24 stycznia 2025 - piątek - godz. 16.00


Spotkania w salach, wg harmonogramu dostępnego w szkole.

Serdecznie zapraszamy!

Grudzień pachniał w naszej szkole niezwykle intensywnie, a to za sprawą Święta Piernika organizowanego przez nauczycieli: panią Marzenę Borkowską, Joannę Janda i Weronikę Ząbek. W całej szkole unosił się zapach, który przywiódł na korytarz zarówno uczniów jak i pracowników szkoły.

Na korytarzach pojawiła się także piernikowa dekoracja, oraz gazetki, dzieki którym mogliśmy lepiej poznać te przysmaki, ich

...

Uczniowie klas 2Coraz 3bs, podobnie jak w latach poprzednich obsługiwali jury XVIII Europejskiego Konkursu Kulinarnego w ramach tegorocznej edycji Międzynarodowych Targów Żywności i Produktów Wysokiej Jakości Ekogala 2024.

Obsługa członków komisji konkursowej, to duże wyzwanie, z którym nasi młodzi kelnerzy poradzili sobie w pełni profesjonalnie. Opiekunem zespołu kelnerskiego była

...

Nakrycia stołów wigilijnych, pełne świątecznego nastroju, symboliki oraz elementów staropolskich, wyszły spod rąk uczniów klasy 2Ckierunek Technik usług kelnerskich i Technik żywienia i usług gastronomicznych w ramach przedmiotu obsługa kelnerska pod opieką nauczyciela Renaty Szajny.

Tak zaaranżowane stoły na pewno umilą wszystkim czas spędzony w rodzinnej, bożonarodzeniowej atmosferze.

...

Zwycięstwo naszych uczniów Norberta Gniewka i Adama Bryndzy w XVIII Europejskim Konkursie Kulinarnym Ekogala 2024.

Temat tegorocznego konkursu to: Pierś z kaczki typu mularda węgierska "Magret de canard". 
Uczniowie mieli za zadanie przygotować 8 porcji dania głownego z wykorzystaniem  piersi z kaczki, czerwonej kapusty, rodzynek, imbiru i sosu bemi -glace, oraz 8 porcji deseru talerzowego z

...

Młodzi cukiernicy klasy pierwszej i trzeciej, bezpośrednio brali udział w warsztatach cukierniczych. Przygotowali i częstowali różnymi wypiekami takimi jak: ciasto kruche z masą makową, ciasto francuskie z masą jabłkową, ciasto drożdżowe z cynamonem. Niepowtarzalna atmosfera towarzyszyła dekorowaniu pierników.

Każdy piernik wykonany przez uczniów był unikalny. Uczestnicy targów przeżyli

...

W dniu 12 grudnia 2024 r. uczennica Martyna Mucha z klasy IV technikum hotelarskiego  pod opieką Pani Bernadetty Ząbek uczestniczyła w VIII Ogólnopolskim Konkursie Turystyczno – Hotelarskim Mistrz Gościnności Concierge 2024. Konkurs odbył się w Małopolskiej Szkole Gościnności im. Tytusa Chałubińskiego w Myślenicach. W zmaganiach o tytuł "Mistrz Gościnności - Concierge " brało udział 10 uczniów z całej

...

W ubiegłym tygodniu klasa 4cstechnik hotelarstwa udała się na konferencję  pt. "Turystyka od Kuchni" organizowaną przez Uniwersytet Rzeszowski. Uczniowie ZSG oraz studenci mogli posłuchać o historii kuchni galicyjskiej, ale też spróbować wielu tradycyjnych podkarpackich potraw i przysmaków tj. pierogi z kapustą, sernik krakowski itp. Organizatorzy konferencji "Turystyka od kuchni" podczas

...

Biblioteka szkolna po raz kolejny włączyła się w radosne obchody Mikołajek. Jak wiemy Święty Mikołaj kojarzy się wszystkim z postacią ubraną w czerwony strój. Nie dziwi więc fakt, że 6 grudnia polecał wszystkim książki z czerwoną okładką. Na osoby wypożyczające w tym dniu książkę czekały miłe upominki. Dzięki plakatom rozwieszonym na terenie szkoły wszyscy zainteresowani mogli się dowiedzieć o naszych

...

„Mały gest może zmienić czyjeś życie.”

Biblioteka szkolna wraz z Samorządem Uczniowskim już po raz kolejny zorganizowała akcję dla Podkarpackiego Hospicjum dla Dzieci w Rzeszowie. Zbieraliśmy produkty żywnościowe z długim terminem ważności, kosmetyki, środki czystości, pieluchy, zabawki, artykuły papiernicze oraz odzież. 
Do akcji włączyły się uczennice: Magdalena Arian i Zuzanna Lib z kl. 3cs,

...

© Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie ⋅ 1919 - 2025