Filtry

Dziękujemy dyrekcji szkoły  w osobach:  M. Purgacz - dyrektor szkoły,  K. Leńczyk, R. Mac, K. Szmuc-Augustyn -wicedyrektorzy.
Dziękujemy przede wszystkim organizatorom konkursu - nauczycielom przedmiotów zawodowych branży odzieżowej- koordynator Pani D. Buczko oraz M. Pasko, D. Socha, M. Fudali, D. Adamiec- Strend, E. Poszytek, J. Sobuś. Bardzo dziękujemy  również nauczycielom gastronomii,

...

Dnia 2 kwietnia 2025 roku klasa 2euczestniczyła w wykładzie pt. Jak komponować posiłki i unikać pułapek podjadania. Spotkanie poprowadziła studentka 3 roku dietetyki Uniwersytetu Rzeszowskiego - Julia Śnieżek. Uczniowie usłyszeli, że szybkie tempo życia nie sprzyja zdrowemu odżywianiu. Uważne jedzenie natomiast obejmuje:
- uwiadomienie sobie sygnałów głodu  i sytości wysyłanych przez organizm,
-

...

W piątek, 28 marca, podczas Dnia Otwartego Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Jarosławiu uczniowie Zespołu Szkół Gospodarczych mieli okazję zwiedzić uczelnię i uczestniczyć w warsztatach z wizażu. Wycieczkę zorganizowano na zaproszenie Pani Iwony Pięknikkierownika i wykładowcę wydziału kosmetologii.

W wyjątkowym klimacie Jarosławskiej uczelni  nasi maturzyści kl. 5esoraz uczniowie klas 4es

...

Samorząd Uczniowski oraz uczniowie klasy 3hswzięli udział w zorganizowanych przez Radę Młodzieży Rzeszowa warsztatach na temat cyberbezpieczeństwa, które odbyły się w WSPiA. Prowadzący je, dr Bartłomiej Kowalski, zaprezentował m. in. metody działania hakerów, zagadnienie kradzieży tożsamości, temat nękania oraz związanych z nim konsekwencji karnych.

Nauczyliśmy się lepiej chronić swoje dane, aby

...

Le poisson d'avril  to francuska tradycja związana z obchodami Prima Aprilis (1 kwietnia). Tego dnia uczniowie grup francuskich robili sobie nawzajem żarty i psikusy.

We Francji popularnym żartem jest przyklejanie komuś na plecach papierowej ryby  bez jego wiedzy. Kiedy ofiara odkryje psikus, żartowniś woła: "Poisson d'avril!" (czyli "Kwietniowa ryba!").

Zapraszamy do galerii.

Z okazji Dnia Cukiernika klasa 2Rwraz z wychowawcą przeprowadziły warsztaty dla dzieci z Niepublicznego Przedszkola Pinokio w Rzeszowie. Tematem warsztatów była prezentacja zawodu cukiernika oraz przygotowanie różnych pysznych słodkości ulubionych przez wszystkie dzieci. Kontakt starszej młodzieży z przedszkolakami przynosi korzyść obu grupom. Opieka nad młodszymi dziećmi uczy

...

Dnia 27 marca 2025 roku, w ZSG odbyło się spotkanie edukacyjne w ramach projektu „Ciekawa lekcja”, realizowanego przez Wyższą Szkołę Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie. Projekt ten jest skierowany do uczniów szkół ponadpodstawowych, a celem jego jest wspieranie rozwoju nauczycieli i podnoszenie jakości kształcenia w szkołach. Ponadto umożliwia rozwinięcie współpracy między nauczycielami a

...

W dniu 26 marca 2025 r. w Zespole Szkół Gospodarczych w Rzeszowie odbyła się XV edycja szkolnego konkursu kulinarnego „Smaki Podkarpacia”. Jednym z celów konkursu jest kultywowanie i pogłębianie wiedzy o podkarpackiej tradycji  kulinarnej oraz łączenie w potrawach tradycji ze współczesnością. Tematem przewodnim tegorocznej edycji był ser twarogowy.

Do konkursowego jury zostali zaproszeni goście,

...

24 marca 2025 r. na zaproszenie Pani kierownik Filii nr 16 WiMBP w Rzeszowie mgr Sabiny Dobrowolskiej uczniowie należący do Klubu Czytelniczego MAM Book wzięli udział w spotkaniu autorskim z Panią Olgą Żuk,autorką powieści "Dzieci żar-ptaka".
Spotkanie prowadziła Pani Sylwia Wierzbińska - instruktorka Działu Udostępniania Zbiorów WiMBP w Rzeszowie. Autorka bardzo chętnie odpowiadała na pytania

...

© Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie ⋅ 1919 - 2025

Prywatność
Użytkownik może w każdym czasie samodzielnie zmienić ustawienia dotyczące plików cookies, np. wyłączając możliwość ich przechowywania na urządzeniu użytkownika lub określając warunki ich przechowywania i uzyskiwania dostępu przez pliki cookies do urządzenia użytkownika. Zmiany ustawień, użytkownik może dokonać za pomocą ustawień przeglądarki internetowej. Użytkownik może w każdej chwili usunąć pliki cookies korzystając z dostępnych funkcji w przeglądarce internetowej, której używa. Ograniczenie stosowania plików cookies, może wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronie internetowej.