Artykuły archiwalne
Grupa hotelarzy z klasy 4ESa także gastronomów z klasy 4AS, 4BSodbywała praktykę zawodową na promach pasażerskich SKANIA, POLONIA, które pływają na trasie Świnoujście – Ystad (Szwecja). Dwutygodniowe praktyki cieszą się dużym zainteresowaniem wśród uczniów naszej szkoły. Praktykanci wykonują pracę na różnych stanowiskach m.in. w dziale Housekeeping’u przy sprzątaniu kabin, ścieleniu łóżek, przy
...Listę zakwalifikowanych znajdziesz tutaj.
11.12.2024 roku odbyła się XVI Olimpiada Wiedzy Hotelarskiej – Etap Okręgowy.
Organizatorem Olimpiady jest Wyższa Szkoła Gospodarki w Bydgoszczy. Udział brało 22 uczniów z 12 szkół z województwa lubelskiego i podkarpackiego:
Zespół Szkół nr 3 im. Tadeusza Rylskiego w Rzeszowie
Zespół Szkół nr 4 w Jaśle
Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie
Zespół Szkół Ekonomicznych
Komitet Okręgowej XVI Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej w składzie:
przewodniczący: dr hab. inż. Jan Krupa, prof. WSIiZ
zastępca przewodniczącego: mgr Renata Mac – v-ce dyrektor ZSG w Rzeszowie
członkowie zespołu:
Baran Anna– Zespół Szkół nr 2 im. Bartosza Głowackiego w Tarnobrzegu
Płonka Monika– Zespół Szkół nr 3 im. Tadeusza Rylskiego w Rzeszowie
Sękiel Renata – Zespół Szkół Nr 3 im. Króla Jana
Bilans korzyści 20 lat członkostwa Polski w Unii Europejskiej to temat 32 Sesji Popularnonaukowej Młodych Ekonomistów, zorganizowanej 12.12.2024 w Zespole Szkół Ekonomicznych w Rzeszowie.
W spotkaniu wzięli udział uczniowie kilkunastu podkarpackich szkół oraz zaproszeni goście. Uczniowie z klasy 4as mieli więc pełne ręce roboty.
9 grudnia 2024 r. w naszej szkole odbył się Turniej Mikołajkowy trójek mieszanych w piłce siatkowej. W zawodach wzięło udział 10 drużyn. Turniej otworzyli Pan Dyrektor Marcin Purgacz oraz Pani Dyrektor Katarzyna Szmuc-Augustyn.
Na podium uplasowały się następujące zespoły:
- Kinga Smołkowicz (3H), Wiktoria Rozmus (3PS), Dawid Tłuczek (4AS),
- Daniel Łach (2C), Daria Iskrzycka (2C), Michał Jacek
Aranżację sali bankietowej na przyjęcie amerykańskie przygotowali uczniowie klasy 5bs kierunku Technik żywienia i usług gastronomicznych w ramach przedmiotu Pracownia usług i obsługi kelnerskiej pod opieką nauczyciela Renaty Szajny.
W dniu 22 listopada wraz z klasą 5bs kierunek Technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyliśmy w spotkaniu autorskim w ramach 6 edycji Świątecznych Targów Książki organizowanych w Millenium Hall w Rzeszowie.
Pani Grażyna Betlej - Furman w ciekawy sposób przybliżyła tradycje i tajniki kuchni łemkowskiej oraz prezentowała swoją książkę pt. Kuchnia Łemkowska z Ropek.
Mocno rozgrzewające, pełne zdrowia, witamin i aromatów herbaty zimowe serwują uczniowie klasy 2C kierunek Technik usług kelnerskich.
Propozycje idealne na długie, zimowe i świąteczne wieczory przygotowali uczniowie w ramach przedmiotu Obsługa baru pod opieką nauczyciela Renaty Szajny.
29 listopada 2024 r. biblioteka szkolna zaprosiła uczniów do wspólnej zabawy. Każdy, kto tego dnia odwiedził bibliotekę mógł wylosować sobie wróżbę andrzejkową, przeczytać biblioteczny horoskop andrzejkowy lub rozwiązać krzyżówkę o znanych Andrzejach - artystach, sportowcach i naukowcach.
Biblioteka przygotowała również wystawę książek z elementami nadprzyrodzonymi w tle, gdzie główne bohaterki to
...