Światowy dzień kelnera
25 marca każdego roku obchodzimy Światowy Dzień Kelnera – święto, które w szczególny sposób honoruje pracowników branży gastronomicznej, odgrywających kluczową rolę w kreowaniu atmosfery radości i zadowolenia podczas posiłków. Kelnerzy są niczym „aktorzy” na gastronomicznej scenie, którzy każdego dnia wprowadzają gości w świat niezapomnianych kulinarnych doznań. Światowy Dzień Kelnera ma na celu przypomnienie o znaczeniu tych niezwykłych ludzi, którzy nieustannie dbają o to, aby chwile spędzone przy stole były pełne radości i smaku. Warto w tym dniu szczególnie docenić ich ciężką pracę, zaangażowanie oraz umiejętność tworzenia niezapomnianych chwil. To doskonała okazja, aby wyrazić wdzięczność za ich pasję, profesjonalizm oraz talent do wprowadzania magii w każdej restauracji.
Uczniowie w ten szczególny dzień mogli spokojnie przy stoliku wypić gorący napój przy wspaniałej muzyce. Młodzież była zadowolona za takie miłe chwile, które przygotowała i obsługiwała kl. 3bs, 4ds oraz nauczyciele p. Danuta Richert i p. Wojciech Ożóg. Ten szczególny dzień mogliśmy zorganizować dzięki Dyrekcji ZSG. Dziękujemy również p. Andrzejowi Przywara za pomoc w tym spotkaniu. Wszystkim dziękujemy za tak miłą przerwę – zapraszamy za rok. Zapraszamy do galerii.
Spotkanie Klubu Czytelniczego MAM Book z dziennikarzem Maciejem Orłosiem
19 marca 2025 Klub Czytelniczy MAM Book pod opieka Pani mgr Magdaleny Baran uczestniczył w spotkaniu z dziennikarzem, panem Maciejem Orłosiem, które odbyło się w WSPiA w ramach projektu "Młode Myśli - Wielkie Rozmowy". Podczas niego prelegent podzielił się swoimi doświadczeniami i wskazówkami dotyczącymi sztuki komunikacji i radzenia sobie ze stresem podczas wystąpień publicznych.
Dla nas, członków Klubu Czytelniczego była to okazja, aby zdobyć praktyczną wiedzę od eksperta, który przez lata pracował przed kamerą. Dodatkowo mamy najnowszą książkę Pana Macieja Orłosia z autografem dla Klubu, która zasili biblioteczny księgozbiór.
XX Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Unii Europejskiej "Gwiezdny Krąg"
19 marca 2025 w czytelni szkolnej, 8 uczniów naszej szkoły wzięło udział w pierwszym etapie XX Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Unii Europejskiej "Gwiezdny Krąg".
Spośród nich, Zuzanna Lib, uczennica klasy 3cs zakwalifikowała się do II etapu. Laureatce gratulujemy, życząc dalszych sukcesów.
Międzynarodowy Dzień Gofra
Obchody Dnia Gofra, które wypadają w dniu 25 marca, są doskonałą okazją do spróbowania nowych odmian gofrów.
Cukiernicy z trzeciej klasy pod kierunkiem Pani J. Janda i W. Ząbek, przygotowali propozycje gofrów bąbelkowych (Bubble waffle) oraz gofrów klasycznych. Głównymi dodatkami były owoce, bita śmietana, dżem oraz sos czekoladowy. Tak pysznego dnia, nie mogliśmy przeoczyć w naszej szkole.
EuroGastro 2025
Uczniowie klas 2a, 3cs, 4as uczestniczyli 12 marca w Międzynarodowych Targach Branży Hotelarskiej i Gastronomicznej EuroGastro 2025 w Warszawie. Z zainteresowaniem zwiedzili największe Targi HoReCa w Polsce. Mnóstwo wystawców, gwiazdy kuchni, nowatorskie rozwiązania, degustacje – to wszystko w jednym miejscu.
Po targowych wrażeniach - spacer po Warszawie. Zapraszamy do galerii.
Zabawa z Liczbą π
W piątek 14 marca w Zespole Szkół Gospodarczych obchodziliśmy kolejny rok Dzień Liczby Pi (π), to wyjątkowe wydarzenie, które miało na celu zgłębienie tajemnic jednej z najbardziej intrygujących stałych matematycznych. W tym roku młodzież z ogromnym entuzjazmem włączyła się w różnorodne formy aktywności, które miały na celu uczczenie tej matematycznej ikony. Uczniowie wzięli udział w quizach, testach oraz matematycznych kwadratach, które stanowiły nie tylko doskonały sposób na przyswajanie wiedzy, ale również sprzyjały integracji wśród rówieśników. Zespołowe rozwiązywanie zadań matematycznych rozwijało ich pasje, oraz umiejętności pamięciowe, a także pobudzało wyobraźnię i kreatywność. Dodatkowo, w ramach obchodów Dnia Liczby Pi, uczniowie mieli możliwość poznania matematyki w zupełnie nowy sposób – poprzez odkrywanie historii, ciekawostek oraz poezji Wisławy Szymborskiej, w której liczba π odgrywała istotną rolę.
W atmosferze radości i twórczej energii, uczniowie wykonywali obliczenia oraz uczestniczyli w słuchaniu „Piosenki o liczbie Pi”, co dodatkowo umilało im czas i wprowadzało w temat w sposób przystępny i zabawny. To wydarzenie nie tylko uświetniło obchodzony dzień, ale także pozostawiło w pamięci uczniów trwały ślad w postaci miłości do matematyki i chęci dalszego zgłębiania jej tajemnic. W tym miłym przedsięwzięciu uczestniczyła kl. 2d, oraz nauczyciele p. K. Leńczyk, p. D. Richert, p. L. Żebrakowska. Serdecznie dziękujemy i zapraszamy za rok. Zapraszamy do galerii.
List z Kancelarii Jego Wysokości Króla Hiszpanii Filipa VI
List wysłany przez przedstawiciela Protokołu Dyplomatycznego JW Filipa VI w Palacu Królewskim w Madrycie.
Z polecenia Jego Wysokości, ja Sekretarz Jego Wysokości, odpisuję co następuje:
Jego Wysokość Król Hiszpanii bardzo docenił miłe słowa wysłane pod Jego adresem z okazji urodzin i dziękuje za pamięć. Przesyła Wam również najszczersze pozdrowienia.
Przesyłamy Wam z serca płynące podziękowania.
Bernardo de Lizaur Cuesta
Konkurs Kulinarny w Krakowie
W dniach 6 - 7 marca 2025r. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Krakowie odbył się Małopolski Konkurs Kulinarny pod hasłem "Wiosenne przebudzenie". W wydarzeniu wzięli udział uczniowie z różnych regionów Polski, oraz drużyny zagraniczne.
Z naszej szkoły uczniowie zaprezentowali się w dwóch kategoriach. W kategorii kucharz: Norbert Gniewek z klasy 4 AS pod opieką Pani Katarzyny Bomby, oraz w kategorii Cukiernik: Dmytro Hlushko z klasy 3 RS pod opieką Pani Anastazji Porady. Spośród 40 nadesłanych potraw konkursowych w kategorii Kucharz rywalizowało 18 uczestników oraz 16 uczestników w kategorii Cukiernik pod okiem najlepszych mistrzów. W jury konkursu w kategorii Kucharz zasiadał m.in. szef kuchni oraz znany restaurator Andrzej Polan oraz wielu innych kucharzy, cukierników, restauratorów i barmanów z całej Polski. W oczekiwaniu na wyniki konkursu opiekunowie uczestników wzięli udział w pokazie kulinarnym Mateusza Suligi z Restauracji Artesse w Krakowie.
Zwycięzcą konkursu w kategorii Kucharz został uczeń naszej szkoły Norbert Gniewek z klasy 4 AS. Norbert zdobył I miejsce aż pięć razy na przestrzeni dwóch lat, co świadczy o jego wyjątkowym talencie i dużych umiejętnościach kulinarnych. W kategorii Cukiernik Wyróżnienie zdobył uczeń klasy 3 RS Dymytro Hlushko, dla którego również nie było to pierwsze zwycięstwo. Dla chłopaków duże brawa, a opiekunów gratulacje. Zapraszamy do galerii.
Dzień Kobiet
Spotkanie Emerytów i Rencistów
W dniu 4 marca 2025 roku w sali nr 10, odbyło się spotkanie Emerytów i Rencistów naszej szkoły. Wydarzenie to miało na celu uhonorowanie wieloletniego wkładu byłych pracowników w rozwój naszej placówki oraz stworzenie przestrzeni do wspólnego wspominania dawnych czasów. Spotkanie rozpoczął Dyrektor Szkoły p. Marcin Purgacz, który z serdecznym uśmiechem przywitał wszystkich zgromadzonych, podkreślając wagę ich pracy i wdzięczność za ich wkład w życie placówki. W trakcie spotkania, emeryci mieli okazję do wspólnego wspominania dawnych lat, wymiany doświadczeń i rozmów. Nie zabrakło też chwil wzruszenia, gdy wspominano szczególnie ważne momenty z życia szkoły.
Serdecznie dziękujemy wszystkim za udział w tym wyjątkowym wydarzeniu. Szczególne podziękowania kierujemy do uczniów klas 2a, 2e, 3bs, 4as, 4ds za ich zaangażowanie i profesjonalną obsługę pod kierunkiem p. D. Richert, p. J. Matuła-Hatylak, p. W. Ożoga, p. D. Rogoży, którzy sprawili, że spotkanie przebiegło w tak miłej i podniosłej atmosferze. Zapraszamy do galerii.
Zapraszamy naszych Emerytów i Rencistów
Serdecznie zapraszamy wszystkich Emerytów i Rencistów naszej szkoły na spotkanie, które odbędzie się 4 marca 2025 r. o godz.: 16:00 w sali nr 10.
Wymiana z Francją
W dniach 1 - 6 lutego br. gościliśmy młodzież z Francji, z Plormel. Program pobytu naszych gości z legendarnej Bretanii obejmował przede wszystkim spotkania z ludźmi i odkrywanie bogactwa naszego miasta i regionu, tu szeroko rozumianej Galicji - od Przemyśla po Kraków. Po niedzieli bogatej w liczne atrakcje zapewnione przez rodziny przyszedł czas na poznanie szkoły, a kulminacyjnym punktem byla impreza integracyjna, podczas której przy łakociach przygotowanych przez rodziców, tańcom polskim i bretońskim nie było końca. Nasi francuscy przyjaciele zwiedzili park etnograficzny w Kolbuszowej, mieście partnerskim Ploermel, Przemyśl (gdzie swoich sił jako przewodnik - w języku angielskim, spróbowała nasza uczennica Joanna Bogdan) i Kraków. Wielkim powodzeniem cieszyły się warsztaty: rękodzielnicze - wykonywanie kwiatów z bibuły w stylu lasowiackim, warsztat dziennikarski w TVP Rzeszów oraz kulinarne - w Muzeum Żywego Obwarzanka w Krakowie. Jeśli chodzi o smaki podkarpackie to bezdyskusyjnie najlepiej smakowały pierogi oraz żurek z restauracji Perła Przemyśla.
W marcu, a dokładnie 19, to my wyruszymy na drugi etap tej turystyczno - językowej przygody, gdzie mamy nadzieję zajadać się pysznymi naleśnikami i podziwiać świat ze szczytu Mont Saint - Michel.
Szkolny Konkurs „Najpiękniejsze wiersze miłosne świata”
13 lutego 2025 r. już po raz kolejny odbył się Szkolny Walentynkowy Konkurs „Najpiękniejsze wiersze miłosne świata”. Konkurs zorganizowała pani Agnieszka Zięba wraz z nauczycielami języków obcych i języka polskiego. Uczniów do konkursu przygotowały panie: M. Cios, G. Misiuda, B. Mosna, A. Lochman, A Osiak, B. Skubicka -Czarnek, B. Wojnar oraz pan M. Rydzik. W konkursie wzięło udział 30 uczniów, którzy czytali wiersze w 6 językach obcych: angielskim, niemieckim, francuskim, włoskim, hiszpańskim, ukraińskim i w języku polskim. Jury wyłoniło laureatów, którymi zostali:
język hiszpański – Karolina Tomasik kl. 1e
język włoski - Zuzanna Baran kl. 2g
język niemiecki - Amelia Miśta kl. 3es
język ukraiński - Martina Radchenko kl. 3es
język francuski - Kamila Lis kl. 2a
język angielski - Martyna Wilczak kl. 3as
język polski – Sylwia Kąkol kl. 3cs
wyróżnienia otrzymali: Anastasiia Khyl kl. 3es i Tomasz Siembrzuch kl.1c
Zapraszamy do galerii.
Walentynki z biblioteką szkolną
Z okazji Walentynek biblioteka szkolna przygotowała gazetkę „Prawdziwa miłość to…”, a także zorganizowała akcję czytelniczą „Randka w ciemno z książką” oraz Walentynkową Fotobudkę.
Wszystkie inicjatywy cieszyły się dużym powodzeniem. Młodzież bardzo chętnie przychodziła do czytelni, aby zrobić sobie zdjęcia w specjalnie przygotowanej fotobudce.
Karnawałowy pokaz mody
Karnawał wenecki to jedno z najbardziej znanych i barwnych wydarzeń na świecie. Jego uczestnicy zakładają piękne maski i bogato zdobione stroje, nawiązujące swoim stylem do różnych epok historycznych. Odbywa się co roku w Wenecji, zazwyczaj w lutym, przed Wielkim Postem, a jego historia sięga XI wieku.
Wydarzenie to było inspiracją do przygotowania niezwykłego pokazu mody: „Karnawał wenecki”, podczas którego mogliśmy przez chwilę poczuć się jak na balu w pięknej Wenecji. Pokaz został przygotowany przez wspaniałych ludzi - oddanych pedagogów, przyjaciół, uzdolnioną, ambitną i aktywną młodzież - grono pedagogiczne i uczniów kierunków: technik przemysłu mody i technik stylista.
Strona 3 z 3