Udział ZSG w XV Rzeszowskim Pikniku Nauki i Techniki MOC ODKRYWCÓW
Nasi uczniowie wspaniale zaprezentowali swoje umiejętności zawodowe w sporządzaniu koktajli molekularnych oraz naturalnych lodów z wykorzystaniem ciekłego azotu. Degustacjom i zachwytom ze strony odwiedzających stoisko ZSG gości nie było końca. Prezentację naszej szkoły uzupełniły pokazy doświadczeń z fizyki w gastronomii.
W przygotowanie i obsługę stanowiska zaangażowani byli uczniowie klas 1C, 2bs i 4bs oraz nauczyciele Renata Szajna, Dawid Rogoża, Przemysław Lis i Wojciech Szajna.
Młodzi artyści
W dniu 13.06.2024 roku już tradycyjnie nasi uczniowie przygotowali catering oraz uczestniczyli w uroczystość wręczenia stypendiów Prezydenta Miasta Rzeszowa w zakresie twórczości artystycznej.
Impreza licząca blisko 200 osób, odbyła się w Teatrze Maska w Rzeszowie, a wśród słów uznania dla laureatów były podziękowania dla naszej szkoły za zaangażowanie i profesjonalną oprawę dla naszych uczniów. Wyróżniono 57 młodych artystów, którzy poprzez swoje talenty i ciężką pracę przyczyniają się do rozwoju kultury w regionie.
Uroczyste wręczenie dyplomów w Hotelu B&B z przygotowania do zawodu technik hotelarstwa w systemie dualnym w roku szkolnym 2023/2024
W B&B Hotel Rzeszów Centrum **** na sali konferencyjnej odbyło się uroczyste podsumowanie zajęć praktycznych uczniów z klasy 1d, kształcącej się w zawodzie technik hotelarstwa. Pani dyrektor hotelu B&B Katarzyna Czopor wręczyła wszystkim dyplomy oraz wyróżniła uczennice: Patrycję Krztoń, Sylwię Pietruchę oraz Katarzynę Łoza za wzorową postawę i zaangażowanie oraz 100 % frekwencję, obdarowując je voucherem do Capella Restaurant & Lobby Lounge. Na uczestników spotkania czekała również miła niespodzianka w postaci stołu szwedzkiego z przekąskami i napojami.
Młodzież podziękowała pani dyrektor za miłe przyjęcie, wiedzę i doświadczenie, którym chętnie dzielili się z praktykantami pracownicy hotelu B&B z działów: recepcji, marketingu i sprzedaży, służby pięter, gastronomii i obsługi konferencji. Uczniowie wręczyli kwiaty i pamiątkową książkę z dedykacją oraz podpisami. Pani dyrektor podziękowała również nauczycielom zawodu: pani Bernadetcie Ząbek i Jolancie Zebzda za opiekę podczas praktyk.
Wycieczka do Krakowa
W dniu 11.06.2024 r. odbyła się wycieczka do Krakowa, w której udział wzięli uczniowie z klas: 1d, 1e i 2bs. W czasie wycieczki uczniowie zwiedzili wystawę sztuki współczesnej Muzeum Narodowego oraz odwiedzili dwa hotele z sieci Marriott: AC Hotel by Marriott oraz Garamond a Tribute Portfolio Hotel. Oba obiekty hotelowe zrobiły na nas ogromne wrażenie, jednak na szczególne uznanie zasługuje to, co tworzy miejsca i chwile, czyli ludzie.
Zostaliśmy bardzo miło przyjęci, oprowadzeni, poczęstowani kawą i ... zaproszeni do dalszej współpracy, na co szczególną uwagę powinni zwrócić uczniowie aktualnie kończący naszą szkołę. Ta wycieczka na pewno należy do tych bardziej udanych. Zapraszamy do galerii.
Konkurs kulinarno-językowy „Koch mit Deutsch”
Uczniowie klas II, III i IV klas gastronomicznych uczący się języka niemieckiego mieli okazję uczestniczyć w konkursie kulinarno–językowym „Koch mit Deutsch”. Zadaniem uczestników konkursu było nagranie filmiku, na którym wykonywali wybraną przez siebie potrawę z opisem czynności w języku niemieckim. Poprzez udział w konkursie uczniowie poznawali język niemiecki od kuchni, czyli słownictwo związane z ich przyszłym zawodem. Jury wyróżniło prace następujących uczniów:
Antonina Skura i Sandra Więcław - kl. 3BS
Sylwia Homik - kl. 2R
Julia Wilk i Weronika Leśniak - kl. 3BS
Wypożycz książkę na wakacje
...
Regulamin akcji:
- Organizatorem akcji: „Wypożycz książkę na wakacje jest biblioteka szkolna.
- Celem akcji jest promocja czytelnictwa, poprzez dostosowanie organizacji pracy biblioteki szkolnej do potrzeb uczniów i umożliwienie im wypożyczenia książek na czas wakacji letnich.
- Warunkiem wypożyczenia książek na wakacje jest – zwrócenie w terminie wszystkich wcześniej wypożyczonych książek do biblioteki.
- Czytelnik może wypożyczyć 5 książek na okres 2 miesięcy.
- Termin zwrotu wypożyczonych na wakacje książek upływa w drugim tygodniu września.
Tytuł Przyjaciela Biblioteki
Panie: Karolina Winiarska, Paulina Kozłowska, Edyta Świętek i Renata Czarnecka otrzymują Tytuł "Przyjaciela Biblioteki Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie". Dzięki ich życzliwości i ofiarności, wzbogacił się nasz księgozbiór a podarowane książki przyczynią się do pomnożenia radości, jaką daje czytanie. Dziękujemy również za piękne dedykacje dla naszej biblioteki.
Aktualizacja w dziale matematyka
W module Wzory i zadania, dostępnym pod każdym artykułem w dziale Dla Ucznia / Matematyka, zaktualizowałem dodatkowe tablice w wersji z komentarzami i dodatkami.
Hotel Rzeszów – wycieczka przedmiotowa klasy 3CS
W piątek podczas zajęć pracownia hotelarstwa mieliśmy okazję odwiedzić czterogwiazdkowy Hotel Rzeszów, który jest hotelem biznesowym. W obiekcie mieści się 156 luksusowych pokoi, salon fryzjerki, restauracja, klub fitness oraz instytut SPA. Nasza wycieczka rozpoczęła się od wjechania przeszkloną windą do nowoczesnej i ekskluzywnej recepcji, gdzie powitała nas z uśmiechem recepcjonistka, następnie rozpoczęliśmy zwiedzanie z pracownikiem działu technicznego i organizacji imprez. W pierwszej kolejności zwiedziliśmy sale bankietową, gdzie usłyszeliśmy historię dawnego hotelu Rzeszów, który został wyburzony w 1972 roku oraz powstanie obecnego wraz z galerią, który został oddany do użytkowania w 2012 roku. Pierwsza sala bankietowa, którą zwiedziliśmy była podzielona na dwie części, pierwsza to cześć ze stołami a druga to część z parkietem z przeszkloną ścianą z widokiem na centrum Rzeszowa. Sala ta jest w stanie pomieścić nawet do 400 osób, jednak dzięki przesuwnym ścianom działowym, można podzielić ją na mniejsze sale. Następnie udaliśmy na taras widokowy z widokiem na cały Rzeszów usytuowany na 3 poziomie na wysokości 50m, mimo wietrznej pogody udało nam się wykonać zdjęcie pamiątkowe oraz pooglądać centrum i okolice miasta. Zapraszamy do galerii.
...
Następnie odwiedziliśmy hotelową restauracje- “Oranżeria”, która specjalizuje się w kuchni włoskiej oraz polskiej, w której znajdywała się również cukiernia, gdzie można zamówić ciasta, torty itp. na zamówienie. Następnie udaliśmy się do następnej, największej sali bankietowej, która jest w stanie pomieścić nawet do 800 osób. W sali znajdywała się między innymi część gastronomiczna z przejściem dla obsługi. W najbliższym czasie miały odbyć się komunie. Ze względu na wielkość sali jest w stanie ona jednocześnie obsłużyć kilka imprez, które są oddzielone parawanami. W hotelu znajdywała się jeszcze jedna sala bankietowa jednak ze względu na to, że jest ona połączona z zamkniętym klubem "PIEKIEŁKO" została wyłączona z użytku.
Później udaliśmy się do pokoju narożnego o standardzie deluxe i powierzchni 30m2 z łóżkiem typu twin, z możliwością połączenia w łóżko małżeńskie. Kolejno udaliśmy się do apartamentu o powierzchni 45m2 z widokiem na centrum miasta, z osobną częścią sypialnianą z pojedynczym łóżkiem małżeńskim oraz z częścią dzienną. Następnie udaliśmy się do pokoju typu standard z dwoma łóżkami pojedynczymi. Na koniec zwiedzania zjechaliśmy windami do recepcji, gdzie podziękowaliśmy za oprowadzenie po hotelu i na tym nasza wycieczka się skończyła. /Dagmara 3cs/
Ogólnopolska Konferencja dla nauczycieli branży HORECA
III ogólnopolska konferencja dla nauczycieli pt. "Rozwój kompetencji kadry nauczycielskiej szczebla średniego kluczem do podnoszenia jakości usług hotelarskich" organizowana przez Izbę Gospodarczą Hotelarstwa Polskiego odbyła się 27 maja w Akademii Inspiracji Makro w Warszawie. Z naszej szkoły w wydarzeniu brała udział pani mgr Bernadetta Ząbek – nauczyciel przedmiotów zawodowych.
Nauczyciele biorący udział w konferencji IGHP otrzymali wiele informacji dotyczących aktualnej sytuacji w branży hotelarskiej, m.in. na temat nowości w przepisach prawa dotyczących hoteli. W wydarzeniu uczestniczyło około 150 przedstawicieli szkół z całej Polski oraz hotelarzy praktyków i branżowych ekspertów. Inicjatywa IGHP okazała się trafionym pomysłem na zacieśnianie relacji z nauczycielami zawodu hotelarza i sposobem na wymianę wiedzy, spostrzeżeń, doświadczeń ważnych dla nauczycieli, a także dla uczniów i hotelarzy, których w niedalekiej przyszłości będzie łączyć miejsce pracy. Zapraszamy do galerii.
...
Jako pierwszy z prelegentów wystąpił Kamil Czajkowski z prezentacją pt. „Pracownik 2.0 - potencjał pokolenia Z, którego nie zastąpi technologia”. Psycholog i jednocześnie hotelarz mówił o postawach i przekonaniach, jakie warto docenić, zauważyć i wzmacniać w młodym pokoleniu, by poradziło sobie na dynamicznym rynku pracy. Następnie Krzysztof Szadurski, wiceprezes IGHP omówił aktualne regulacje prawne dotyczące hotelarstwa, m.in. ustawę o usługach hotelarskich. Ponadto zaprezentował ideę powołania Fundacji Centrum Monitoringu Rynku Turystycznego, której jednym z fundatorów jest IGHP. Kolejnym kluczowym tematem były Standardy Ochrony Małoletnich w hotelach, o których mówił Ireneusz Węgłowski, prezes IGHP. Z kolei Tomasz Pieniążek, wiceprezes IGHP przybliżył nauczycielom zasady europejskiej kategoryzacji Hotelstars Union. "Promocja Polski jako kraju atrakcyjnego turystycznie w kontekście przyjazdów zagranicznych i podróży krajowych” to tytuł prezentacji, jaką z ramienia POT przedstawili Magdalena Krucz, dyrektor Departamentu Marketingu oraz Jacek Janowski, wicedyrektor Departamentu Wsparcia Rozwoju Turystyki. W drugiej części konferencji miały miejsce m.in. dwa panele dyskusyjne. Pierwszy z nich pt. „Witajcie w naszej bajce – postrzeganie absolwentów szkół średnich na hotelarskich uczelniach wyższych” poprowadziła członkini zarządu IGHP Agnieszka Maszner-Paprocka. Udział w rozmowie wzięli przedstawiciele szkół wyższych: Elżbieta Wąsowicz-Zaborek, SGH, Krzysztof Celuch, rektor SGTiH Vistula oraz Michał Walczak, Wyższa Szkoła Gospodarki w Bydgoszczy. Drugi panel należał do młodzieży. Dyskusję moderował Dawid Miotk, który z absolwentami szkół średnich rozmawiał o perspektywie uczniów na wyzwania i możliwości w szkole hotelarskiej. Ogólnopolska konferencja dla nauczycieli jest autorską inicjatywą IGHP. Pierwsze takie wydarzenie odbyło się w 2022 roku w Warszawie. /Źródło IGHP/
Strona 2 z 3