Filtry

W tym roku nasza Szkoła po raz pierwszy wzięła udział obchodach Dnia Krajobrazu. Dzień Krajobrazu (Międzynarodowy Dzień Krajobrazu) został ustanowiony przez Radę Europy z inicjatywy Polski, a konkretnie Generalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska. Obchodzony jest 20 października na pamiątkę podpisania Europejskiej Konwencji Krajobrazowej. Hasłem tegorocznych obchodów było "Doceń lokalność!"

W ramach

...

W dniach 13-23 .10 po raz pierwszy uczniowie uczący się języka włoskiego (klasy: IE, IG, II is, II ls), pod egidą pani Anny Osiak, włączyły się w światowe obchody XXIII Tygodnia języka i kultury Italii. W ramach zajęć z języka włoskiego - oprócz zgłębiania wiedzy miały miejsce degustacje specjałów przygotowanych przez samych uczniów (tiramisu, pasta, calzone) jak też innych (pizza, biscotti,

...

Ciepła jesień sprzyja aktywnemu spędzaniu czasu, tym bardziej, że nadarzyła się okazja udziału w lekcji w Muzeum Zamek w Łańcucie. 27 października klasa 2GSo profilu technik usług kelnerskich wzięła udział w zajęciach "Przyjemności świata tego. O historii kuchni", które prowadziła Pani Kustosz Edyta Kucaba - Łyszczek.

Intrygujący temat, niezwykła wiedza prowadzącej oraz pełne pasji opowiadanie

...

26 października, klasa 2JSwzięła udział w lekcji na temat strojów ludowych, prowadzonej przez Muzeum Etnograficzne w Rzeszowie.

Uczniowie poznali historię wytwarzania materiałów i strojów, a także znaczenie niektórych elementów odzieży, np. czy wiedzieliście, że po stroju można było rozpoznać czy kobieta była panną czy mężatką?

Wycieczka dostarczyła wielu wrażeń i inspiracji do projektowania

...

W dniu 23.10.2023 r. w Filii nr 7 WiMBP w Rzeszowie grupa uczniów z klasy 2cswzięła udział w prelekcji "Kuchnia Słowian - Kuchnia wczesnośredniowieczna", którą wygłosił Pan Rałał Kocoł - Kustosz z Muzeum Okręgowego w Rzeszowie.

Podczas spotkania młodzież zapoznała się z kuchnia polską, której korzenie sięgają pierwszych Słowian. Prelegent opowiadał o potrawach dawnych, które są przygotowywane

...

18 października 2023 roku został przeprowadzony etap szkolny XI Olimpiady Wiedzy o Turystyce. W tym roku tematem przewodnim Olimpiady jest „W poszukiwaniu tradycji – dziedzictwo niematerialne w turystyce”.

W etapie szkolnym wzięło udział 38 uczniów z klas: 2 HS, 2 IS, 3 DS i 4 DS. Do etapu okręgowego zakwalifikowało się dwóch uczniów z klasy 4DS: Sebastian Wójcik i Michał Nalepa. Uczniom

...

W dniu 16.10.2023 r. uczennice z klas 1B , 1A, 1J, 1F uczestniczyły w pokazowym treningu Rugby prowadzonym przez trenera Jakuba Sieradzkiego.

Nasze uczennice zapoznały się z zasadami gry oraz spróbować swoich sił w nowej dyscyplinie. Zapraszamy do galerii.

W dniach 29 września – 5 października 2023 roku nasza szkoła wzięła udział po raz drugi w III edycji Ogólnopolskiej Akcji Czytelniczej „Czytamy  z Serce” promującej czytelnictwo oraz wiedze o sercu. Była ona zorganizowana z okazji Ogólnopolskiego Dnia Głośnego Czytania i Światowego Dnia Serca. 
W ramach akcji został zorganizowany Spacer Serc, w którym wzięły uczennice klas 2IS, 4BSoraz 1Epod

...

 

Cukiernicy z Branżowej Szkoły I Stopnia z 2rs prezentują muffiny, natomiast z 3rs wuzetki.


W naszej szkole po raz pierwszy, 25 października 2023 r. obchodziliśmy bardzo smaczne święto. Na gazetce szkolnej pojawiły się ciekawostki dotyczące makaronu, jego historii i współczesności w wykonaniu 1A i 2rs.

Zapraszamy do galerii.

© Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie ⋅ 1919 - 2024

Prywatność
Użytkownik może w każdym czasie samodzielnie zmienić ustawienia dotyczące plików cookies, np. wyłączając możliwość ich przechowywania na urządzeniu użytkownika lub określając warunki ich przechowywania i uzyskiwania dostępu przez pliki cookies do urządzenia użytkownika. Zmiany ustawień, użytkownik może dokonać za pomocą ustawień przeglądarki internetowej. Użytkownik może w każdej chwili usunąć pliki cookies korzystając z dostępnych funkcji w przeglądarce internetowej, której używa. Ograniczenie stosowania plików cookies, może wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronie internetowej.