W dniu 21.05.2019 roku klasy 1CT, 1DT, 1ET i 1GT uczestniczyły w pokazach doświadczeń z fizyki na Uniwersytecie Rzeszowskim. Pokazy przygotował i przedstawił pan doktor habilitowany Wojciech Szajna, profesor Uniwersytetu Rzeszowskiego. Tematem zajęć było ukazanie związku fizyki z gastronomią i wyjaśnienie przy pomocy praw fizyki sytuacji z jakimi spotkać się może na co dzień kelner, kucharz, barman czy technik hotelarstwa.

Na tym spotkaniu uczniowie mogli dowiedzieć się, jak przy pomocy kuchenki mikrofalowej i dwóch tabliczek czekolady wyznaczyć prędkość światła, mogli spróbować jak smakują chrupki kukurydziane zanurzone w ciekłym azocie, dowiedzieli się jakie środki ostrożności zachować wykorzystując ciekły azot i czy zawsze w kontakcie ze skórą spowoduje odmrożenia. Uczniowie mogli doświadczyć, jaką wielką moc ma ciśnienie atmosferyczne, jak wykorzystać je, by ugotowane jajko umieścić w szklanej butelce i jak to się dzieje, że jesteśmy w stanie napić się wody przez słomkę. Kompetencje i sposób bycia prowadzącego oraz jakość przygotowywanych ćwiczeń, ich dobór i tematyka sprawiają, że uczniowie obserwują je z zapartym tchem oraz bardzo chętnie w nich uczestniczą, a fizyka staje się przedmiotem, z którego wiedza przydaje się na co dzień. Zapraszamy do galerii.

© Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie ⋅ 1919 - 2024

Prywatność
Użytkownik może w każdym czasie samodzielnie zmienić ustawienia dotyczące plików cookies, np. wyłączając możliwość ich przechowywania na urządzeniu użytkownika lub określając warunki ich przechowywania i uzyskiwania dostępu przez pliki cookies do urządzenia użytkownika. Zmiany ustawień, użytkownik może dokonać za pomocą ustawień przeglądarki internetowej. Użytkownik może w każdej chwili usunąć pliki cookies korzystając z dostępnych funkcji w przeglądarce internetowej, której używa. Ograniczenie stosowania plików cookies, może wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronie internetowej.