V Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej i V Edycja Dań Dworskiej Kuchni Myśliwskiej
W dniu 27 kwietnia 2019 roku na Rzeszowskim Rynku odbył się 5. Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej, który jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2019. Celem głównym Festiwalu jest kultywowanie i utrwalanie dawnych polskich tradycji kulinarnych oraz szeroko pojęta edukacja dotycząca początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce na dworach, w pałacach czy w zamkach oraz powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko-magnackich ściśle związanych z tradycjami kuchni myśliwskiej.
Organizatorami V Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej byli: Waldemar Hołówka - Fundacja Klubu Szefów Kuchni i Janusz Pyra z ramienia Hotelu Bristol w Rzeszowie. Festiwal organizowany był przy wsparciu i pomocy merytorycznej członków Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Przedmiotem Festiwalu było danie główne i deser. W konkursie uczniów szkół gastronomicznych startowało dwie drużyny z naszej szkoły:
I drużyna: Agnieszka Kata i Hubert Gubernat,
II drużyna Nikola Gąsior i Krystian Sarna.
Każda ze startujących drużyn miała przygotować 8 porcji dania głównego i 8 porcji deseru. Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego był: comber z sarny i olej z esencją masła. Nasi uczniowie zajęli:
II miejsce - I drużyna: Agnieszka Kata i Hubert Gubernat,
III miejsce - II drużyna Nikola Gąsior i Krystian Sarna.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów. Zespoły przygotowała prowadziła Pani B. Łuka, dziękujemy i gratulujemy.