W dniu 27.11.2018 roku klasy 1AT, 1BT, 1CT i 1AS uczestniczyły w pokazach doświadczeń z fizyki na Uniwersytecie Rzeszowskim przygotowanych i przeprowadzonych przez Pana doktora Wojciecha Szajnę. Tematem przewodnim zajęć było wykorzystanie fizyki w gastronomii. Podczas spotkania uczniowie mogli dowiedzieć się jak przy pomocy fizyki ustalić czy jajko jest świeże czy nie, czy jest ugotowane czy surowe oraz dlaczego niektóre warzywa i owoce toną w wodzie.
Ciekawy pokaz dotyczył zjawiska rezonansu przedstawionego przy pomocy kieliszków do wina, a obserwując doświadczenia z kolorowymi warzywami, próbowaliśmy ustalić „czy to, że widzimy kolory oznacza, że świat jest kolorowy”. Wszystko przedstawione zostało w ciekawy i łatwy do zapamiętania sposób i pokazało fizykę jako naukę, która sprawdza się w codzienności. Zapraszamy do galerii.