W dniu 27.11.2018 roku klasy 1AT, 1BT, 1CT i 1AS uczestniczyły w pokazach doświadczeń z fizyki na Uniwersytecie Rzeszowskim przygotowanych i przeprowadzonych przez Pana doktora Wojciecha Szajnę. Tematem przewodnim zajęć było wykorzystanie fizyki w gastronomii. Podczas spotkania uczniowie mogli dowiedzieć się jak przy pomocy fizyki ustalić czy jajko jest świeże czy nie, czy jest ugotowane czy surowe oraz dlaczego niektóre warzywa i owoce toną w wodzie.

Ciekawy pokaz dotyczył zjawiska rezonansu przedstawionego przy pomocy kieliszków do wina, a obserwując doświadczenia z kolorowymi warzywami, próbowaliśmy ustalić „czy to, że widzimy kolory oznacza, że świat jest kolorowy”. Wszystko przedstawione zostało w ciekawy i łatwy do zapamiętania sposób i pokazało fizykę jako naukę, która sprawdza się w codzienności. Zapraszamy do galerii.

© Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie ⋅ 1919 - 2024

Prywatność
Użytkownik może w każdym czasie samodzielnie zmienić ustawienia dotyczące plików cookies, np. wyłączając możliwość ich przechowywania na urządzeniu użytkownika lub określając warunki ich przechowywania i uzyskiwania dostępu przez pliki cookies do urządzenia użytkownika. Zmiany ustawień, użytkownik może dokonać za pomocą ustawień przeglądarki internetowej. Użytkownik może w każdej chwili usunąć pliki cookies korzystając z dostępnych funkcji w przeglądarce internetowej, której używa. Ograniczenie stosowania plików cookies, może wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronie internetowej.