W ramach Dni Otwartych Funduszy Europejskich, które odbyły się 11 maja 2018 r. prowadziliśmy lekcje otwarte w pracowniach gastronomicznych, odzieżowej, obsługi konsumenta z pokazem sprzętu uzyskanego w ramach projektu: „Rzeszowskie szkoły zawodowe otwarte na rynek pracy" - w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podkarpackiego na lata 2014-2020, Oś priorytetowa IX: Jakość edukacji i kompetencji w regionie, Działanie 9.4: Poprawa jakości kształcenia zawodowego. Ponadto dostępne były pracownie szkolne w których to zaprezentowaliśmy doposażenie uzyskane w ramach projektów. Uczniowie pokazali umiejętności i wiedzę na stanowiskach w pracowniach, wykonywali pokazy sporządzania potraw i sposoby ich podawania, a uczniowie kierunku technik przemysłu mody projektowali i wykonywali kreacje w pracowni odzieżowej. Uczestnicy wsparcia w ramach projektów przygotowali materiały informacyjne o realizowanych projektach unijnych (prezentacje z mobilności zagranicznych, kursów itp.).
W pracowni gastronomicznej odbył się też pokaz pieczenia chleba z surowców ekologicznych. Mistrz Czesław Meus ze Stowarzyszenia Polska Ekologia objaśniał, jak upiec chleb z ekologicznymi dodatkami, jak korzystać z ekologicznych produktów i opowiedział o ich znaczeniu w zdrowym żywieniu. Uczniowie klasy 3 Zasadniczej Szkoły Zawodowej i chętni z innych klas pod czujnym okiem Mistrza samodzielnie wyrabiali ciasto chlebowe, obserwowali rozrost i po wypieku - degustowali! Pan Czesław Meus zachęcał do samodzielnego wypieku chleba w domu. Pokaz był bardzo ciekawy. Dziękujemy i zapraszamy ponownie! Organizacją lekcji otwartej zajmowała się Pani B. Łuka. Zapraszamy do galerii.