W dniu 17 kwietnia 2018 r. uczestniczyliśmy w zwyczajnym zebraniu podsumowującym działanie klastra w roku 2017. Klaster zrzesza obecnie 63 podmioty. Oprócz producentów produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych, znajdują się w nim także restauracje serwujące swoim klientom dania lokalne i tradycyjne. Szkoła od 2013 roku jest aktywnym członkiem Klastra, dzięki temu na zajęciach w szkole gościmy często innych członków – producentów żywności ekologicznej, regionalnej i tradycyjnej. Te wizyty, są formą integracji szkoły ze środowiskiem producentów, okazją do poznania lokalnych wspaniałych produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych produkowanych na terenie województwa podkarpackiego. Są też zachętą do kultywowania dziedzictwa kulinarnego, a także promowania przygotowania potraw w oparciu o lokalne wyroby.

Dziękujemy za zaproszenie uczniów i nauczycieli do wielu działań. Życzymy kolejnego owocnego roku!

© Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie ⋅ 1919 - 2024

Prywatność
Użytkownik może w każdym czasie samodzielnie zmienić ustawienia dotyczące plików cookies, np. wyłączając możliwość ich przechowywania na urządzeniu użytkownika lub określając warunki ich przechowywania i uzyskiwania dostępu przez pliki cookies do urządzenia użytkownika. Zmiany ustawień, użytkownik może dokonać za pomocą ustawień przeglądarki internetowej. Użytkownik może w każdej chwili usunąć pliki cookies korzystając z dostępnych funkcji w przeglądarce internetowej, której używa. Ograniczenie stosowania plików cookies, może wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronie internetowej.