W dniu 15 marca 2018 r. odbyła się IX edycja konkursu kulinarnego „Smaki Podkarpacia”. Głównym celem jest kultywowanie i pogłębianie wiedzy o regionalnej tradycji kulinarnej oraz jej łączenie ze współczesną kuchnią. Tematem przewodnim tegorocznej edycji była fasola „Piękny Jaś”.
Konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem. W tegorocznych zmaganiach wzięło udział siedem dwuosobowych zespołów uczniów klas drugich.
Potrawy konkursowe oceniało jury techniczne i jury degustacyjne. Cieszymy się, że pracodawcy chętnie uczestniczą w konkursach i tym razem w Jury pracowała Pani Dorota Pajęcka szef kuchni Hotelu „Ambasador”. Według Jury poziom konkursu był wysoki.
I miejsce zdobyła drużyna z klasy II CT: Paulina Kornecka, Tomasz Magryś - wykonali krokiety z nadzieniem z fasoli i mięsa, sos paprykowo-pomidorowy;
II miejsce - Wiktoria Burghart i Izabela Janowska z klasy II AT wykonały gulasz wołowy z fasolą, proziaki;
III miejsce  - Izabela Baran i Sławomir Dragan z klasy II AZ wykonali pierogi z nadzieniem z fasoli, bulion pomidorowy.
Gratulujemy pomysłów, wykonania i mamy nadzieję, że nasze regionalne produkty będą często w tak ciekawy sposób podawane! Opiekę nad zwycięskimi drużynami sprawowali nauczyciele: Pani A. Kowal, Pani B. Kołodziej i Pan M. Purgacz. Dziękujemy i gratulujemy. Dziękujemy organizatorkom konkursu: Pani B. Kołodziej i Pani D. Ławniczak.

Sponsorzy nagród konkursowych
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Podkarpacki Oddział Regionalny,
Nadleśnictwo Głogów,
Stowarzyszenie producentów fasoli tycznej "Piękny Jaś" we Wrzawach. W 2007 roku organizacja decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi otrzymała wpis fasoli wrzawskiej do unijnego systemu produktów certyfikowanych, a w 2011 decyzją Komisji Europejskiej fasola wrzawska została wpisana na listę unijną, jako Chroniona Nazwa Pochodzenia. Dziękujemy za przekazanie fasoli uczestnikom konkursu, pokazanie innych certyfikowanych wyrobów.
Rada Rodziców w ZSG
Bardzo dziękujemy za nagrody i wspieranie szkolnictwa zawodowego. Zapraszamy do galerii.

© Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie ⋅ 1919 - 2024

Prywatność
Użytkownik może w każdym czasie samodzielnie zmienić ustawienia dotyczące plików cookies, np. wyłączając możliwość ich przechowywania na urządzeniu użytkownika lub określając warunki ich przechowywania i uzyskiwania dostępu przez pliki cookies do urządzenia użytkownika. Zmiany ustawień, użytkownik może dokonać za pomocą ustawień przeglądarki internetowej. Użytkownik może w każdej chwili usunąć pliki cookies korzystając z dostępnych funkcji w przeglądarce internetowej, której używa. Ograniczenie stosowania plików cookies, może wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronie internetowej.