W dniu 25 października 2016 r. obchodziliśmy Dzień Chleba, który został zorganizowany w ramach obchodów Tygodnia dobrego chleba i zdrowego stylu życia oraz Międzynarodowego Miesiąca Bibliotek Szkolnych. Dzień ten w naszej szkole obchodziliśmy już po raz czwarty.
Na spotkanie z młodzieżą zostali zaproszeni goście: Pan Grzegorz Krupa i Pan Leś Adam Bała i Pan mgr inż. Marcin Mikosz kierownik Biura Powiatowego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji w Podkarpackim Oddziale Regionalnym. Uczniowie z klasy 3AZ, 1BT i 2DT pod opieką nauczycieli: Pani Marii Drewniak i Pani Katarzyny Bomba upiekli na zajęciach chleb i przygotowali jego degustację. Uczniowie klasy 4ET pod opieką nauczyciela Pani Haliny Wyskiel przygotowali pięknie udekorowany stół. Chleb upiekł również na ten dzień uczeń kl. 3ET Sławomir Sebzda. Została przedstawiona prezentacja pt. „Motyw chleba w literaturze” przygotowana przez uczniów klasy 1BT Marię Konfederak i Piotra Maścidło pod opieką nauczyciela Pani Agnieszki Zięby. Monika Gil i Mateusz Kochman uczniowie klasy 3ET pod opieką nauczycielek: Pani Agnieszki Zięby i Pani Małgorzaty Bełch przygotowali program artystyczny „Tego Chleba nam potrzeba”.
W prezentacji wzięły udział klasy 1BT, 2AZ, 3ET, 2ET wraz z nauczycielami. Bardzo dziękujemy za przygotowanie tak wspaniałych wypieków, degustacji i całej uroczystości. Jej uczestnicy byli bardzo zadowoleni z informacji przekazywanych przez pracodawców, którzy ciekawie opowiadali o procesie produkcji chleba, znaczeniu pochodzenia surowców do produkcji i ich wpływie na wartość odżywczą chleba. Pokazali również inne wypieki: z mąki jaglanej, gryczanej, orkiszowej itp.Zwrócili też uwagę na marnotrawienie chleba. Jeszcze raz bardzo dziękujemy i gratulujemy inicjatywy kontynuowanej co roku. Zapraszamy do galerii.

© Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie ⋅ 1919 - 2024

Prywatność
Użytkownik może w każdym czasie samodzielnie zmienić ustawienia dotyczące plików cookies, np. wyłączając możliwość ich przechowywania na urządzeniu użytkownika lub określając warunki ich przechowywania i uzyskiwania dostępu przez pliki cookies do urządzenia użytkownika. Zmiany ustawień, użytkownik może dokonać za pomocą ustawień przeglądarki internetowej. Użytkownik może w każdej chwili usunąć pliki cookies korzystając z dostępnych funkcji w przeglądarce internetowej, której używa. Ograniczenie stosowania plików cookies, może wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronie internetowej.