W dniu 26 marca 2025 r. w Zespole Szkół Gospodarczych w Rzeszowie odbyła się XV edycja szkolnego konkursu kulinarnego „Smaki Podkarpacia”. Jednym z celów konkursu jest kultywowanie i pogłębianie wiedzy o podkarpackiej tradycji  kulinarnej oraz łączenie w potrawach tradycji ze współczesnością. Tematem przewodnim tegorocznej edycji był ser twarogowy.

Do konkursowego jury zostali zaproszeni goście, przedstawiciele Spółdzielni Mleczarskiej MLEKOVITA w Trzebownisku p. Dorota Barcińska i p. Kamil Szopa oraz kucharz rzeszowskiej restauracji Konrad Sowa. Konkurs kierowany do uczniów ZSG jak co roku, cieszył się dużym zainteresowaniem. W tegorocznych zmaganiach udział wzięło sześć dwuosobowych zespołów uczniów klas pierwszych, drugich i trzecich.  Wszyscy uczestnicy doskonale wywiązali się z zadania.

I miejsce Zuzanna Kasprzyk i Adrian Tarka z klasy 1A - "Serniki w trzech odsłonach"
II miejsce Snizhanna Kalavai i Anton Huba z klasy 3P - "Podkarpacki przysmak twarogowy w doborowym towarzystwie smaków słowiańskich"
III miejsce Sandra Patruś i Sofiia Shvaika z klasy 2R - "Sernik gruszkowy"

Organizatorki Marta Lewek i Joanna Janda dziękują za współpracę. Zapraszamy do galerii.

© Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie ⋅ 1919 - 2025

Prywatność
Użytkownik może w każdym czasie samodzielnie zmienić ustawienia dotyczące plików cookies, np. wyłączając możliwość ich przechowywania na urządzeniu użytkownika lub określając warunki ich przechowywania i uzyskiwania dostępu przez pliki cookies do urządzenia użytkownika. Zmiany ustawień, użytkownik może dokonać za pomocą ustawień przeglądarki internetowej. Użytkownik może w każdej chwili usunąć pliki cookies korzystając z dostępnych funkcji w przeglądarce internetowej, której używa. Ograniczenie stosowania plików cookies, może wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronie internetowej.