W ubiegłym tygodniu klasa 4cs technik hotelarstwa udała się na konferencję  pt. "Turystyka od Kuchni" organizowaną przez Uniwersytet Rzeszowski. Uczniowie ZSG oraz studenci mogli posłuchać o historii kuchni galicyjskiej, ale też spróbować wielu tradycyjnych podkarpackich potraw i przysmaków tj. pierogi z kapustą, sernik krakowski itp. Organizatorzy konferencji "Turystyka od kuchni" podczas wykładów przekonywali, że podróże kształcą i ubogacają. Na oficjalnej liście produktów regionalnych możemy znaleźć ponad 250 pozycji. Niektóre z nich znalazły się na stole, gotowe do degustacji.

Jednym z elementów spotkania była lekcja historii regionalnych wyrobów mlecznych. Na mapie Podkarpacia możemy znaleźć ponad 30 serowarni, gdzie ser powstaje z mleka krowiego, owczego, a nawet koziego. /Bernadetta Ząbek/
Zapraszamy do galerii.

© Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie ⋅ 1919 - 2025

Prywatność
Użytkownik może w każdym czasie samodzielnie zmienić ustawienia dotyczące plików cookies, np. wyłączając możliwość ich przechowywania na urządzeniu użytkownika lub określając warunki ich przechowywania i uzyskiwania dostępu przez pliki cookies do urządzenia użytkownika. Zmiany ustawień, użytkownik może dokonać za pomocą ustawień przeglądarki internetowej. Użytkownik może w każdej chwili usunąć pliki cookies korzystając z dostępnych funkcji w przeglądarce internetowej, której używa. Ograniczenie stosowania plików cookies, może wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronie internetowej.