W Zespole Szkół Gospodarczych w Rzeszowie odbyła się XIV edycja konkursu kulinarnego „Smaki Podkarpacia”. Głównym celem imprezy jest kultywowanie i pogłębianie wiedzy o naszej regionalnej tradycji kulinarnej oraz łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością.
Tematem przewodnim tegorocznej edycji były pierogi i jesienne desery. Konkurs jest kierowany do uczniów ZSG i jak co roku, cieszył się dużym zainteresowaniem. W tegorocznych zmaganiach wzięło udział siedem dwuosobowych zespołów uczniów klas drugich i trzecich. Wszyscy uczestnicy doskonale wywiązali się z zadania.
I miejsce zdobyła drużyna z klasy III BS w składzie Wiktoria Łakomy i Weronika Leśniak z pierogami dominikańskimi i szarlotką w słoiku; II miejsce – Przemysław Kapusta i Weronika Bieryt z klasy III PS z pierogami z kaszą i twarogiem w sosie grzybowym i podkarpackimi śliwkami pod kruszonką; III miejsce Sandra Więcław i Antonina Skura z klasy III BS z pierogami z kaszą jaglaną w sosie borowikowym oraz jabłkiem pieczonym w sosie rumowym.
Konkurs nie odbyłby się bez wsparcia ze strony dyrekcji ZSG, Rady Rodziców oraz sponsorów, którzy ufundowali nagrody. Zapraszamy do galerii.