Klasa 3 RS uczestniczyła w warsztatach z wypieku pieczywa orkiszowego. Warsztaty przeprowadził właściciel firmy Agnus, który od kilku lat z ogromną pasją wypieka pieczywo ekologiczne.
Dawniej każda gospodyni piekła chleby. Piece były ozdobą i sercem kuchni, a do wypieku chleba podchodziło się z wielkim szacunkiem. Chleb to żywy organizm, który potrafi zaskakiwać i zawsze wynagradza nasz trud pysznym smakiem.
Na warsztatach uczniowie nauczyli się jak zrobić zakwas i jak z nim postępować, a także co należy zrobić, aby chleb z piekarnika domowego smakował równie dobrze jak z piekarni. Dowiedzieli się też jak powstaje błyszcząca, chrupiąca skórka i najważniejsze - nauczyli się formować, nacinać i wypiekać bochenki krok po kroku. Oprócz chleba przygotowali smaczne bułeczki, bagietki oraz poznali technikę składania kajzerek i wiele innych, tak aby mogli w domu cieszyć się własnoręcznie zrobionym chlebkiem. Nie odbyło się bez niespodzianki. Oprócz pieczywa był pokaz z przygotowania zdrowej pizzy. Młodzież poznała przepis na ciasto neapolitana i klasyczny sos pomidorowy. Sami przygotowali ciasto od podstaw, a z przygotowanego wcześniej, wypiekli własne placki. Serdecznie dziękujemy firmie Agnus za ciekawie przeprowadzone warsztaty. Zapraszamy do galerii.