W dniu 17 kwietnia br. w Zespole Szkół Gospodarczych w Rzeszowie odbyła się XII edycja konkursu kulinarnego "Smaki Podkarpacia". Jednym z celów konkursu jest kultywowanie i propagowanie wiedzy o podkarpackiej tradycji kulinarnej. Tematem tegorocznej edycji były podkarpackie proziaki. W komisji oceniającej konkursowe potrawy pracowali szefowie rzeszowskich restauracji p. Kamil Tłuczek, p. Mariusz Szwerluga, p. Ireneusz Krupa, dyrektor Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa p. Wiesław Polek oraz dyrektor ZSG p. Marcin Purgacz.
I miejsce zdobyła Wiktoria Łakomy z klasy 2bs - proziak z koperkową pastą z serka mascarpone, ogórkiem w marynacie z sosu sojowego, wędzonym łososiem i rukolą.
II miejsce – Klaudia Szczepan z klasy 1bs - proziak z jajkiem w koszulce i wiosenną sałatką
III miejsce – Julia Nabożny uczennica kl. 3 bs - proziak z żeberkami BBQ z grillowanym oscypkiem, grillowanymi krążkami cebuli i zestawem pikantnych sosów.
Serdecznie gratulujemy. Konkurs nie odbyłby się bez wsparcia ze strony dyrekcji ZSG oraz ARiMR - Podkarpacki Oddział Regionalny – sponsorów, którzy ufundowali nagrody. Organizatorki Bożena Kołodziej i Danuta Ławniczak dziękują za współpracę. Zapraszamy do galerii.