10 czerwca 2017 w Dniu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, młodzież pracowała  wspólnie z pracodawcą, Stowarzyszeniem Producentów i Przetwórców Produktów Ekologicznych Polska Ekologia. Uczniowie pod kierunkiem wyśmienitych  kucharzy przygotowali poczęstunek dla zaproszonych gości. Dziękujemy!

11 czerwca 2017 grupa uczniów pod opieką Pani R. Mac i Pana D. Trzeciaka  na zaproszenie pracodawcy pracowała podczas  Pikniku Poznaj Dobrą Żywność pod hasłem „Polska Smakuje”, który odbywał się na terenie Wyścigów Konnych Warszawa-Służewiec. Swoje produkty ze  znakiem "PDŻ – Poznaj Dobrą Żywność", prezentowało ponad 120 firm producentów wyśmienitej, polskiej żywności, najwyższej jakości. Impreza zorganizowana przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wzbudziła ogromne zainteresowanie mieszkańców Warszawy i okolic. Byli tu też zagraniczni goście - przedstawiciele ambasad i placówek dyplomatycznych. Stowarzyszenie Producentów i Przetwórców Produktów Ekologicznych Polska Ekologia zapraszała na liczne degustacje żywności ekologicznej: wędlin, serów, miodów, soków oraz przygotowanych na bieżąco zup, naleśników, pieczywa i innych typowych ekologicznych finger foods. Na stoisku można było  obejrzeć wypiek ekologicznego chleba i bułeczek, a także porozmawiać z producentami ekologicznej żywności, którzy opowiadali o technologii wytwarzania, certyfikacji produktów oraz o tym dlaczego warto spożywać produkty eko. Szczególnie wyróżniła się uczennica klasy IIAZ Magdalena  Filipek, która pod kierunkiem Pana Czesława Maus wypiekała ekologiczny chleb. Uczniowie i kucharze przygotowywali niezwykle smaczne potrawy z wieprzowiny, wołowiny kulinarnej i drobiu, a także z owoców, warzyw i nabiału. Były degustacje smacznego chleba, serwowanego także ze smalcem, ekologicznych bułeczek, pachnących wędlin, pysznych serów, aromatycznych miodów, świeżo wyciskanych soków, a także przygotowanych na bieżąco zup i naleśników. Intensywną pracę przy przygotowaniu wykonali uczniowie M. Pazdan, N. Idzik, P. Zembroń, A. Pasternak, P. Hałoń, G. Gielarowski, A. Skrobacz, M. Bryk, S. Sebzda, D. Stelmach, F. Ziemiński, F.Drzał, P. Marszałek, N. Ficek, A. Rzeszutek, A. Dudek, P. Michalik, N. Szarek, K. Wielgosz, K. Wyka.  Była słoneczna pogoda, świetna polska żywność i wspaniałe konie. 
Bardzo dziękujemy nauczycielom i młodzieży za wytężoną pracę, a piękne słowa podziękowania i uznania  od organizatorów świadczą o tym, że wykonaliście swoje zadania na celujący. Zapraszamy do galerii i gratulujemy!

© Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie ⋅ 1919 - 2024

Prywatność
Użytkownik może w każdym czasie samodzielnie zmienić ustawienia dotyczące plików cookies, np. wyłączając możliwość ich przechowywania na urządzeniu użytkownika lub określając warunki ich przechowywania i uzyskiwania dostępu przez pliki cookies do urządzenia użytkownika. Zmiany ustawień, użytkownik może dokonać za pomocą ustawień przeglądarki internetowej. Użytkownik może w każdej chwili usunąć pliki cookies korzystając z dostępnych funkcji w przeglądarce internetowej, której używa. Ograniczenie stosowania plików cookies, może wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronie internetowej.