W dniu 27.10.2022r., klasy 3ds, 4ds, 4es, 4fs i 4dg uczestniczyły w pokazach doświadczeń z fizyki na Uniwersytecie Rzeszowskim. Pokazy przygotował i przedstawił dr hab. Wojciech Szajna, prof. UR. Zajęcia miały na celu ukazanie związku fizyki z gastronomią i wyjaśnienie przy pomocy praw fizyki zjawisk z jakimi spotkać się może na co dzień kelner, kucharz, barman czy hotelarz.
Podczas pokazów uczniowie mogli dowiedzieć się jaką niesamowitą wielkością jest ciśnienie atmosferyczne i jak wykorzystać je by ugotowane jajko umieścić w szklanej butelce, poznali też sposób jak je później wyjąć. Dowiedzieli się też, dlaczego jesteśmy w stanie napić się wody przez słomkę i jak bez intensywnych treningów zwiększyć pojemność swoich płuc, a przynajmniej sprawić by inni tak pomyśleli . Ciekawy pokaz dotyczył zjawiska rezonansu przedstawionego przy pomocy kieliszków do wina. Uczniowie mogli też doświadczalnie przekonać się, że w ich wieku słyszy się wyższe częstotliwości dźwięku w porównaniu do osób starszych- kadra profesorska już dawno nic nie słyszała, a uczniowie twierdzili, że jeszcze słyszą! Obserwując doświadczenia z kolorowymi warzywami, próbowaliśmy zrozumieć jak odpowiednie oświetlenie w sklepach zachęca nas do zakupu. Pan profesor pokazał nam też sposób jak w warunkach domowych zrobić spektakularne doświadczenie! Wyznaczyć prędkość światła! Potrzebna do tego jest mikrofalówka, płat wafla i wzór: v=fλ - każdy może to zrobić! Nie obyło się bez zasad bhp - uczniowie dowiedzieli się jakie środki ostrożności zachować wykorzystując ciekły azot i czy zawsze w kontakcie ze skórą spowoduje odmrożenia.
Kompetencje i sposób bycia prowadzącego oraz jakość przygotowywanych ćwiczeń, ich dobór i tematyka sprawiają, że uczniowie z zapartym tchem je obserwują oraz bardzo chętnie w nich uczestniczą, a fizyka staje się przedmiotem, z którego wiedza przydaje się na co dzień. Zapraszamy do galerii.