Światowy Dzień Pieczenia - 18 maja to dla uczniów kierunku cukiernik, miłośników wypieków, czas na słodkości. A jeżeli można je wykonywać z Mistrzem to jest jeszcze lepiej. W dniu 16 maja, czyli nieco wcześniej uczestniczyli w warsztatach cukierniczych prowadzonych przez technologów z firmy KOMPLET. Firma ta słynie z tego, że swoją nowoczesność inspiruje tradycją - czerpie z niej doświadczenia dodając innowację i tak od 120 lat. W roku 1958 F. C. Schäfer wprowadził pod nazwą KOMPLET, jedną z pierwszych na świecie mieszanek cukierniczych i piekarniczych, które odniosły światowy sukces. Firma ta, to dziś jedna z najbardziej znanych na świecie firm w swojej branży. W warsztatach brali udział uczniowie klasy I AZ i II AZ, którzy pod okiem świetnych technologów wykonywali różne rodzaje wypieków cukierniczych, między innymi: ciasto rabarbarowe, roladę , baletki, ciasto brownie, makaroniki, babkę piaskową. Uczniowie mogli poznać nowoczesne komponenty dzięki, którym w dużych zakładach ciastkarskich zyska się czas przy dużej produkcji. Mogli również obalić mit, że "to co w proszku jest nie zdrowe".
Warsztaty były bardzo ciekawe, technolodzy zdradzili wiele praktycznych sposobów na uzyskanie właściwego wyglądu, czy smaku ciasta. Podobno każda okazja na pieczenie jest dobra. I nie chodzi już tylko o to, żeby pyszne rzeczy piec na święta. Całe szczęście, że mieliśmy taką okazję – wspaniałe warsztaty.
Serdecznie dziękujemy przedstawicielom firmy KOMPLET: Panu Łukaszowi Piskorzowi i Panu Leszkowi Jaworskiemu za profesjonalny pokaz, oraz upominki dla uczniów. Pani K. Bomba dziękujemy za zorganizowanie warsztatów, przygotowanie sali, pracę z uczniami i prowadzącymi na stanowisku. Zapraszamy do galerii.