Menu

Koło kelnerów - sommelierów

16 listopad 2016 – święto Beaujolais Nouveau

Doroczne święto wina Beaujolais Nouveau miało swoją tegoroczna odsłonę również w Zespole Szkół Gospodarczych. W ramach prezentacji tej ogólnoświatowej winiarskiej tradycji w Naszej Szkole odbyły się:

  • sesja plakatowa przygotowań przez członków SKKS,
  • prezentacja historii i zwyczajów związanych ze świętem Beaujolais Nouveau,
  • prezentacja „Wino w literaturze i kulturze”,
  • scenka prezentująca zasady profesjonalnego serwowania wina i obsługi gości w restauracji (w j. polskim i angielskim).

Sesja plakatowa

Prezentacje: „Święto wina Beaujolais Nouveau” i „Wino w literaturze i kulturze”

 

Serwowanie wina - zobacz na YouTube.


10 styczeń 2017 – spotkanie z wytwórcami szampana z Francji

W dniu dzisiejszym naszą szkołę i nasze spotkanie SKKS odwiedziła dwójka wspaniałych gości Pani Wanda Mathieu-Gosztula wraz z mężem. Pani Wanda jest absolwentką naszej szkoły i od 40 lat zajmuje się, wraz z rodziną, produkcją szampana sprzedawanego pod nazwą Champagne Mathieu-Gosztyla (http://www.mathieu-gosztyla.com).To rodzinne gospodarstwo i wytwórnia znajdują się w gminie Baslieux-sous-Châtillon niedaleko miasta Reims w samym centrum regionu Szampania. Pani Wanda wzbogaciła swoją obecność bardzo interesującym wykładem dla uczniów i nauczycieli na temat uprawy winorośli i produkcji szampanów. Pokłosiem wizyty Pani Wandy była sesja plakatowa przygotowana przez członków SKKS.


   

28 wrzesień 2016
Spotkanie organizacyjne SKKS w roku szkolnym 2016/2017

W dniu dzisiejszym Szkolne Koło Kelnerów-Sommelierów wznowiło swoją działalność w nowym roku szkolnym. W tym roku działalność Koła będzie podzielona pomiędzy dwa tematyczne obszary zawodowe: kelner-sommelier oraz barman-barista. Mamy nadzieję, że w niedługiej przyszłość „grupa barmańska” utworzy własne Koło.
W poszczególnych grupach chęć uczestnictwa wyraziło odpowiednio 15 i 12 uczniów. Spotkanie poświęcone było sprawom organizacyjnym oraz prezentacji programu i terminów spotkań. Ustalono, że spotkania SKKS odbywać się będą:

  • co dwa tygodnie w poniedziałki (13.30 – 15.05), grupa barman-barista,
  • co dwa tygodnie w środy (14.20-15.55), grupa kelner-sommelier.


Lista członków SKKS na rok szkolny 2016/2017

Grupa: kelner-sommelier Grupa: barman-barista
Bartman Krystian, 3ET
Berdowska Weronika, 3ET
Borek Mateusz, 3ET
Ficek Natalia, 3ET
Gniewek Adrian, 3ET
Marszałek Paulina, 3ET
Paściak Karol, 3ET
Sanecka Magdalena, 3ET
Wróbel Patrycja, 3ET
Żak Klaudia, 3ET
Socha Justyna, 4HT
Szlendak Julia, 4HT
Delekta Bartłomiej, 4BT
Król Maciej, 4BT
Mikoś Maksymilian, 4IT

Bąk Małgorzata, 1FT
Bylinowski Konrad, 1FT
Dziak Michał, 1FT
Dziura Aleksandra, 1FT
Kamińska Monika, 1FT
Kawalec Jakub, 1FT
Najda Małgorzata, 1FT
Osipowicz Cezary,
Pękala Gabriela, 1FT
Sokołowski Mikołaj, 1FT
Ważny Marzena, 1FT
Wyskiel Klaudia, 1FT



Kontakt

Zespół Szkół Gospodarczych 
im. Mikołaja Spytka Ligęzy

ul. Mikołaja Spytka Ligęzy 12
35-055 Rzeszów
tel. 17 748 35 00 
sekretariat@zsgrzeszow.pl

technik hotelarstwa - technik obsługi turystycznej - technik żywienia i usług gastronomicznych - kelner - technik przemysłu mody - kucharz  - cukiernik - krawiec

Menu