Dobiegła końca trwająca sześć tygodni praktyka zawodowa Kamila i Kseni – uczniów francuskiej szkoły Le Lycée François Rabelais de Dugny, którzy doskonalili swoje umiejętności zawodowe w Hotelu Bristol w Rzeszowie. Wszystko to dzięki współpracy naszych szkół, która nawiązała się już kilka lat temu.
Pod koniec trwania stażu Kamila i Ksenii zawitali do nas ich nauczyciele: pan Loïc Mathis oraz Gilles Bennon i spędzili z nami kilka dni, podczas których odwiedzili miejsce odbywania stażu swoich uczniów, poznali Rzeszów, zobaczyli Kraków, a przede wszystkim mogli zobaczyć, jak wygląda nasza szkoła, pracownie, jaki system pracy funkcjonuje w polskich szkołach. Nasi przyjaciele wzięli udział w zajęciach lekcyjnych oraz sami przeprowadzili lekcję nt. francuskich serów. Uczniowie z klas 3bs oraz 4dg o specjalności „technik żywienia” dowiedzieli się, jakie są rodziny serów we Francji, jak je serwować w restauracjach, jak kroić, z czym można je podawać, jakie wino pasuje do danego sera. Niewątpliwie „najsmaczniejszym punktem” tego spotkania była degustacja serów, które zostały przywiezione z Francji specjalnie na tę okazję.

A teraz czas na podziękowania.
Serdecznie dziękujemy Hotelowi Bristiol Tradition &Luxury w Rzeszowie oraz całej ekipie z Panią Agatą Kwilosz na czele za serdeczne przyjęcie Kamila i Kseni oraz umożliwienie im odbycia stażu. Dziękujemy naszej Dyrekcji za otwartość, przychylność i pomoc. Dziękujemy naszej zaprzyjaźnionej szkole Le Lycée François Rabelais de Dugny, a zwłaszcza Panu Loic Mathis za zaufanie i wielkie zaangażowanie w naszą współpracę. I oczywiście dziękujemy Kamilowi i Kseni za te sześć tygodni, za dzielenie się swoją wiedzą i umiejętnościami oraz za wspólny czas. Drodzy Przyjaciele z Francji! Jesteście już częścią naszej społeczności i cieszymy się, że nasza współpraca tak pięknie się rozwija. Zapraszamy do galerii.

© Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie ⋅ 1919 - 2024

Prywatność
Użytkownik może w każdym czasie samodzielnie zmienić ustawienia dotyczące plików cookies, np. wyłączając możliwość ich przechowywania na urządzeniu użytkownika lub określając warunki ich przechowywania i uzyskiwania dostępu przez pliki cookies do urządzenia użytkownika. Zmiany ustawień, użytkownik może dokonać za pomocą ustawień przeglądarki internetowej. Użytkownik może w każdej chwili usunąć pliki cookies korzystając z dostępnych funkcji w przeglądarce internetowej, której używa. Ograniczenie stosowania plików cookies, może wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronie internetowej.