Menu

Szkoła Branżowa Szkoła II stopnia

Jeśli jesteś absolwentką lub absolwentem

Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zawodzie kucharz z lat: 2018/19, 2017/18, 2016/2017 2015/16
lub Szkoły Branżowej I stopnia z roku 2019/20 

TO  DLA CIEBIE BRANŻOWA SZKOŁA II STOPNIA otwiera swoje drzwi od 1 września 2020!

Szkoła branżowa II stopnia jest dla osób, które ukończyły szkołę branżową I stopnia, to kontynuacja kwalifikacji z poprzedniej szkoły. Po ukończeniu szkoły II stopnia i po zdaniu egzaminu z zakresu drugiej kwalifikacji, absolwent uzyska wykształcenie średnie branżowe oraz dyplom technika.

Najważniejszym aspektem szkoły branżowej II stopnia jest możliwość  zdawania egzaminu maturalnego, a to wiąże się z możliwością rozpoczęcia nauki na studiach wyższych. Warunkiem przystąpienia do egzaminu, jest nieprzerwanie nauki po szkole branżowej I stopnia.

W szkole branżowej II stopnia nie można uczyć się w zawodzie, który nie ma kwalifikacji wspólnej ze szkołą branżową I stopnia.  W Branżowej Szkole II stopnia jest realizowana jedynie druga kwalifikacja cząstkowa wyodrębniona w danym zawodzie nauczanym na poziomie technika.


Tak więc w zawodzie  technik żywienia i usług gastronomicznych w roku szkolnym 2020/21:

  • I kwalifikacja TG 07 - Sporządzanie potraw i napojów, czyli taka sama jak w szkole Branżowej I Stopnia,
  • II kwalifikacja: TG16 - Organizacja żywienia i usług gastronomicznych będzie  też realizowana w Branżowej Szkole II stopnia.

Postanawia się przyjmować młodzież do szkół wchodzących w skład Zespołu Szkół Gospodarczych bez limitu punktowego. Przy równej ilości punktów o przyjęciu decyduje suma punktów za przedmioty oraz osiągnięcia sportowe. Przeliczenie punktów za przedmioty oraz osiągnięcia sportowe będzie zgodne z ogólnymi kryteriami przyjęcia kandydatów do klas pierwszych do Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie.


Dyrektor szkoły przyjmuje kandydatów do klas pierwszych po zakończeniu postępowania kwalifikacyjnego, przeprowadzonego przez Szkolną Komisję Rekrutacyjno – Kwalifikacyjną.

Protokół postępowania kwalifikacyjnego zawiera wykazy kandydatów wraz z punktami za różne osiągnięcia edukacyjne, jakie uzyskał każdy kandydat, w szczególności:

  • punkty za świadectwo ukończenia Branżowej Szkoły I Stopnia,
  • przeliczone na punkty oceny z  przedmiotów: język polski, matematyka, biologia, język obcy,
  • punkty za osiągnięcia kandydata, wpisane na świadectwie ukończenia szkoły podstawowej,
  • punkty za udział w konkursach (w przypadku laureatów decyzja o przyjęciu, niezależnie od innych kryteriów),
  • sumaryczną liczbę punktów,
  • dodatkowe preferencje kandydata.

Wymagane dokumenty:

  1. Podanie o przyjęcie do Dyrektora szkoły
  2. świadectwo ukończenia Szkoły Branżowej Szkoły I Stopnia,
  3. Zaświadczenie o braku przeciwwskazań do praktycznej nauki zawodu wydawane przez Medycynę Pracy,
  4. 2 zdjęcia
  5. Odpis aktu urodzenia
  6. Książeczka zdrowia z badaniami na nosicielstwo z SANEPID-u

W najbliższym czasie

Dzień Kawy
29 września 2020

Salon maturzystów
17  - 30 września 2020

Kontakt

Zespół Szkół Gospodarczych 
im. Mikołaja Spytka Ligęzy

ul. Mikołaja Spytka Ligęzy 12
35-055 Rzeszów
tel. 17 748 35 00 
sekretariat@zsgrzeszow.pl

Technikum: technik hotelarstwa - technik organizacji turystyki - technik przemysłu mody - technik żywienia i usług gastronomicznych - technik usług kelnerskich
Szkoła Branżowa I Stopnia: kelner - kucharz  - cukiernik - krawiec

Menu