Zawód: 751204
Piekarz jest osobą odpowiedzialną za organizację procesu i wykonawstwo wypieku chleba oraz – coraz częściej – za produkcję galanterii piekarskiej, np. rogali, chałek, bułek słodkich i drożdżówek. Podstawowym zadaniem piekarza jest wyprodukowanie pieczywa o jakości oczekiwanej przez klientów. Odpowiada on za właściwe przygotowanie mieszanek mąk i dodatków. Do obowiązków piekarza należy też przygotowanie ciast zgodnie z recepturą, prowadzenie ich fermentacji z zachowaniem wszystkich parametrów technologicznych, następnie dzielenie i kształtowanie ręczne lub mechaniczne kęsów ciasta. Rozrost końcowy uformowanego ciasta odbywa się w komorach rozrostowych lub w pomieszczeniach piekarni. Wyrośnięte kęsy ciasta trafiają do pieca piekarskiego, gdzie pod nadzorem piekarza są wypiekane z zachowaniem zasad technologicznych. Pieczywo po wypieku trafia do magazynu wyrobów gotowych a następnie do punktów sprzedaży.
Absolwent kończący szkołę w zawodzie piekarz będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:
- wykonywania czynności związanych z magazynowaniem surowców piekarskich,
- sporządzania dokumentacji magazynowej,
- obsługi urządzeń, sprzętu i aparatury kontrolno-pomiarowej w magazynie
- obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów piekarskich, przygotowania surowców do produkcji wyrobów piekarskich,
- sporządzania półproduktów piekarskich oraz gotowych wyrobów piekarskich,
- przeprowadzania rozrostu pieczywa,
- kształtowania wyrobów piekarskich i ich wypieku,
- przygotowania pieczywa do dystrybucji.
- wykonywanie ciast z różnych rodzajów mąk i ziaren
- wykonywanie czynności związanych z dzieleniem ciast i kształtowaniem kęsów
- prowadzenie rozrostu i wypieku pieczywa
- wykonywanie czynności pomocniczych dotyczących planowania wielkości i asortymentu produkcji, transportu,
- przygotowania surowców, czynności przed i po wypieku pieczywa
- przygotowywanie i przekazywanie pieczywa do wysyłki i sprzedaży
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie piekarz może podejmować pracę w zakładach piekarskich, rzemieślniczych i przemysłowych, zakładach gastronomicznych oraz w punktach zbytu pieczywa. Absolwent może także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą.
Procedura zdobywania uprawnień zawodowych
Egzamin z kwalifikacji SPC.03 Produkcja wyrobów piekarskich
Produkcja wyrobów piekarskich odbywa się w trzeciej klasie. Po zdanym egzaminie uczeń otrzymuje świadectwo potwierdzające kwalifikację w zawodzie piekarz, a następnie po ukończeniu szkoły otrzymuje dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zawodzie piekarz, który jest uznawany w krajach Unii Europejskiej.