Menu

Kucharz

Zawód: 512001

"Kucharz jest artystą, a gotowanie sztuką" - nigdy nie powstaną dwa identyczne obrazy ani.... potrawy. Niezwykle ważna dla zawodu kucharza jest dobra organizacja pracy, wrażliwość smakowa, wyobraźnia oraz zmysł artystyczno- estetyczny. Dzięki tym cechom każda stworzona potrawa, deser czy napój staje się dziełem sztuki zarówno dla oczu jak i dla podniebienia. Zadania zawodowe wykonywane przez kucharza  to wszystkie czynności związane z przygotowywaniem potraw i napojów w różnorodnych zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych. Wiedza zdobyta w szkole jest istotna, lecz najważniejsza jest praktyka zdobyta w pracy w warsztatach szkolnych w naszej szkole.

W trakcie nauki uczeń nabędzie umiejętności:

  • przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów
  • stosowania receptur gastronomicznych
  • układania i oceny jadłospisów
  • organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych
  • stosowania technik nakrywania stołu
  • współpracy w zespole
  • komunikacji interpersonalnej
  • obsługi specjalistycznych programów komputerowych
  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej
  • planowania i kalkulowania kosztów produkcji
  • wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw
  • przechowywania i utrwalania żywności

Jakie dodatkowe umiejętności uczeń może zdobyć w szkole?
Szkoła organizuje:

  • kursy, np. kurs barmański, baristy, carvingu, cukierniczy,
  • pokazy: np. kuchni molekularnej,
  • konkursy "pod okiem" mistrzów kulinarnych: Roberta Sowy, Carlosa Gonzales – Tajera,
  • wyjazdy na targi branżowe,
  • pracę w ramach patronatu klas.

Dzięki temu nauczysz się: łączyć kreatywność z wiedzą z zakresu nowych technik kulinarnych, nowatorskiego serwowania potraw i aranżacji stołów, poznasz tajniki food design'u w sztuce kulinarnej.

Jakie kwalifikacje uzyskuje uczeń?
Szkoła przygotowuje do egzaminu potwierdzającego dwie kwalifikacji w zawodzie TG.07. Sporządzanie potraw i napojów

Jakie dodatkowe zajęcia?
Szkoła realizuje:

  • zajęcia dla uczniów w ramach Studia kulinarnego i Szkolnej Akademii Smaku,
  • zajęcia w kółku barmańskim,
  • zajęcia w szkolnym teatrze Megakreacji,
  • projekty w ramach programów z Unii Europejskiej,
  • wyjazdy studyjna na dwa, trzy dni do zaprzyjaźnionych szkół z zagranicy: Niemcy, Ukraina, Słowacja.

Możliwości zatrudnienia:

  • wszelkiego rodzaju podmioty gospodarcze zajmujące się prowadzeniem działalności gastronomicznej: bary szybkiej obsługi, punkty małej gastronomii, szpitale, szkoły,
  • przedszkola, internaty,
  • stołówki prowadzone przez zakłady pracy,
  • restauracje, kawiarnie, hotelowe zakłady gastronomiczne,
  • przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych.

Zajęcia praktyczne  w klasie I jeden dzień w tygodniu w klasie II dwa dni w tygodniu, w klasie trzeciej dwa dni w tygodniu organizuje szkoła we własnych warsztatach szkolnych, stołówce szkolnej lub w restauracjach pod kierunkiem  nauczyciela.

Zewnętrzny egzamin zawodowy dla zawodu kucharz z kwalifikacji:  T.6. Sporządzanie potraw i napojów jest przeprowadzany przez OKE na terenie szkoły. Na wniosek absolwenta, do dyplomu dołącza się Europass - Suplement zawierający opis zawodu i kwalifikacji. Europass wydany jest w języku polskim i angielskim. Uzyskany dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe honorują kraje Unii Europejskiej. Absolwenci szkoły branżowej mogą kontynuować naukę:

  • w branżowej szkole II stopnia.
  • w liceum ogólnokształcącym dla dorosłych zaczynając od II klasy.

Po ukończeniu Branżowej Szkoły II Stopnia absolwent może uzyskać tytuł technika technologii żywienia i usług gastronomicznych po zdaniu egzaminu potwierdzającego kwalifikacje TG.16. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

Kontakt

Zespół Szkół Gospodarczych 
im. Mikołaja Spytka Ligęzy

ul. Mikołaja Spytka Ligęzy 12
35-055 Rzeszów
tel. 17 748 35 00 
sekretariat@zsgrzeszow.pl

technik hotelarstwa - technik obsługi turystycznej - technik żywienia i usług gastronomicznych - kelner - technik przemysłu mody - kucharz  - cukiernik - krawiec

Menu